Can Uzun kalbinin sesini dinledi, ‘Türkiye’ dedi

Almanya Bundesliga 2 ekiplerinden Nürnberg forması giyen Can Uzun milli takım tercihini resmen açıkladı. Uzun "Kalbimin sesini dinledim" diyerek Türkiye A Milli Takımı'nı seçti.

Spor 4 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Can Uzun'un tercihi Türkiye Milli Takımı oldu.

Bundesliga 2’de sezona Nürnberg formasıyla damga vuran Can Uzun’un milli takım tercihini hangi ülkeden yana kullanacağı merak konusuydu. Seçenekler Türkiye ve Almanya’ydı. Can tercihini Türkiye A Milli Futbol Takımı’ndan yana kullandığını açıkladı.

Can Instagram paylaşımıyla tercihinin Türkiye olduğunu duyurdu. Paylaşımda yalnızca bir cümle yer aldı ve o cümle de “Kalbimin sesini dinledim” şeklindeydi. Can Sky Almanya’ya yaptığı açıklamada “Kalbimin sesini dinledim. Böyle bir karar kulüp değiştirmek gibi değil, kalpten gelen bir karar. Milli takımı hissetmeniz gerekiyor. Kalbim ve içgüdülerim Türkiye’nin benim için doğru seçim olduğunu söyledi” dedi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Can Yilmaz Uzun (@can.uzun10)’in paylaştığı bir gönderi

Geçen sonbaharda kararını ertelediği hatırlatılan Can “Geçen birkaç ay boyunca ailem ve en yakın arkadaşlarımla bu konuyu çok konuştum ve onların fikirlerini de dinledim. Ancak sonuçta kalbimden gelen çok kişisel bir karar verdim. Bu benim kararım ve benim için çok iyi ve kesinlikle doğru hissettiriyor “dedi. Kararını sportif kaygıların ne ölçüde etkilediği sorusunu Uzun “Dediğim gibi bu kalbimden gelen bir karardı ve hangi milli takımın bana şampiyonluklar kazanma veya daha iyi reklam anlaşmaları yapma şansı verebileceğine dair herhangi bir taktiksel değerlendirme yapmadım. Milli takımda yüreğinizle oynarsınız – bu şan ve şerefle ilgilidir. Kendi memleketinizde bir futbol efsanesi olmaktan daha büyük bir şey yoktur. Elimden gelen her şeyi yapacağım ve Türkiye için gururla oynayacağım. Avrupa Futbol Şampiyonası 2032 Türkiye’de gerçekleşecek ve biz olağanüstü yeteneklere sahip güçlü bir jenerasyonuz, Avrupa Futbol Şampiyonası 2032’ye kadar her turnuva benim için bir onur ve mükemmel bir hazırlık” diye yanıtladı.

‘Kenan benim en yakın arkadaşım’

Can Uzun, Kenan Yıldız’la arkadaşlığının da aldığı kararda etkisi olduğunu “Bu da bir bonus tabii ki. Kenan benim çocukluğumdan beri en yakın arkadaşım. Regensburg’da futbol sahasında o kadar çok gün geçirdik ki; ama hiç kulüpte birlikte oynamadık. Şimdi nihayet Türk milli takımıyla bunu telafi edebileceğiz. Saha içinde ve dışında birbirimizi çok iyi anlıyoruz ve elbette büyük planlarımız var” sözleriyle anlattı.

Kenan Yıldız ve Can Uzun eskiden beri yakın arkadaş.

Türkiye tarafıyla görüşmelerini anlatan Uzun “U17’lerden beri Türk milli takımı için oynuyorum, Türkiye ile bir U17 Avrupa Şampiyonası’nda oynadım ve bana her zaman inandılar. Antrenörlerimin çoğu beni sık sık aradı ve benimle ve ailemle iletişimde kaldı. Stefan Kuntz da geçen sonbaharda görevden alınmadan önce bana kulüpte iyi performans sergilersem milli takıma ve Almanya’daki 2024 Avrupa Şampiyonası’na katılma şansım olduğunun sinyalini verdi. Hamit Altıntop ve Vincenzo Montella da kişisel görüşmede bunu bana teyit etti. Hamit Altıntop ile de geçen yazdan beri diyalog halindeyiz. Kendisi büyük çaba sarf etti ve benim için önemli bir faktör oldu” diye konuştu. Can TFF Youtube kanalında idolünün Messi olduğunu belirtirken hayalinin Real Madrid’de forma giymek olduğunu açıkladı.

Can Uzun bu sezon 23 karşılaşmada 15 gol atıp 3 asist yaptı. Uzun Ingolstadt altyapısından çıktıktan sonra Temmuz 2019’da henüz 13 yaşındayken Nürnberg altyapısına geçti. Burada düzenli olarak kendini geliştiren golcü futbolcu A takıma kadar yükseldi. Bu sezon patlama yapan Can, geçen sezonun sonuyla beraber bu gelişimin sinyallerini vermişti. Yaz aylarında Türk takımlarının da gündemine gelen oyuncu için Nürnberg’in biçtiği bonservis bedeli her geçen gün daha da ulaşılamaz seviyeye geldi. Can’ın ismi Bundesliga takımlarıyla anılıyor.

2005 jenerasyonu gümbür gümbür

11 Kasım 2005 doğumlu Can Uzun’un Transfermarkt verilerine göre anlık piyasa değeri 8 milyon euro. Oyuncu yaptığı çıkışı sürdürdüğü sürece bu fiyatın çok daha üstüne yüksek kademedeki bir takıma transfer olacağı neredeyse kesin. Uzun’un özelliklerinden biri kusursuza yakın 2005 jenerasyonunun parçalarından biri olacak olması. Almanya çıkışlı ve bugünlerde Juventus formasıyla Serie A’da kendini gösteren Kenan Yıldız’ın yanı sıra Beşiktaş’ın golcü futbolcusu Semih Kılıçsoy ve Real Madrid kadrosunda yer alan Arda Güler 2005 jenerasyonunun parlayan elmaslar. Bu elmaslar Türk futbolunun uzun vadede şampiyonluk hayalleri kurmasını sağlıyorlar. Can Uzun da verdiği kararla o isimlerden biri arasına yazıldı.

Çanlar Arda Güler için çalıyorÇanlar Arda Güler için çalıyor

Golcü yarasına merhem olacak

Milli takımın yıllardır en büyük sorunlarından biri düzenli olarak golcü futbolcuya sahip olamamak. Orta saha ve savunma gibi bölgelerde rotasyonda değerli parçaların olmasıyla beraber golcü pozisyonunda özellikle Burak Yılmaz’ın da emekliliğiyle formayı kimin giyeceği belirsizdi. Bournemouth’a transfer olan Enes Ünal geçen sezon kariyer dönemini geçirdikten sonra ağır bir diz sakatlığı geçirdi ve an itibariyle transfer olduğu takımda yedek. Umut Nayir Fenerbahçe’de süre bulamazken Pendikspor’a transfer oldu ve kariyerine burada devam ediyor. Cenk Tosun ise Beşiktaş formasıyla gerileme dönemine girdi ve verimi azaldı. Hal böyle olunca kısa ve orta vadede milli takımın forvet bölgesi için sorun doğmuştu.

Ancak hem bu sezon başından beri Semih Kılıçsoy’un gösterdiği performans hem de Almanya Bundesliga 2’nin en gözde forvetlerinden Can Uzun’un milli takımı seçmesi bir anda bu pozisyonda olağanüstü bir zenginliğin ortaya çıkmasını sağladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.