Carlsen ve Niemann orta yolu buldu

Satranç dünyasının öne çıkan iki ismi Magnus Carlsen ve Hans Niemann bir sene önce davalık olmuşlardı. İkili için orta yol bulundu, gelecekte karşı karşıya gelecekler.

Spor 30 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Niemann ve Carlsen husumeti bir kenara bıraktılar.

Satranç dünyası yaklaşık bir senedir eski dünya şampiyonu Magnus Carlsen ve yeni yeteneklerden Hans Niemann arasındaki sürtüşmeyle çalkalanıyordu. Geçtiğimiz eylül ayındaki turnuvada ikili karşılaşmış, maçta Niemann lehine hile olduğu gerekçesiyle birkaç milyon dolarlık bir dava bile açılmıştı. Satrancın dünya çapındaki lider çevrimiçi platformu Chess.com, siteden Niemann’ın ismini ekim ayında kaldırmıştı. Niemann da site ve Carlsen’i dava etmişti. İki büyükusta arasındaki durum gelecekteki turnuvalarda da skandal yaşanma tehlikesinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Chess.com’un pazartesi günü yaptığı duyuruya göre olay tatlıya bağlandı. Haziran ayında bir hakimin Niemann’ın davasını geri çekme kararının ardından ABD’linin Chess.com’a geri dönmesi ve Carlsen ile Niemann’ın gelecekteki etkinliklerde birbirleriyle rekabet edebileceği bir ortamın olabileceği kararını verdiğini açıkladı. Habere göre iki tarafın uzlaşmacı tavırları bunda etkili oldu. Carlsen “Niemann’la ilerideki turnuvalarda karşılaşmak isterim” dedi. Niemann ise “Carlsen’le mahkeme yerine satrançta rekabet etmeyi tercih ederim” dedi. Chess.com sözcüsü ise “Herkes ikinci bir şansı hak eder görüşündeyiz” şeklinde fikir belirtti.

Türkiye, satrançta namağlup dünya şampiyonu!Türkiye, satrançta namağlup dünya şampiyonu!

Niemann, eylül ayındaki Sinquefield Cup’ta Carlsen’i mağlup ettikten sonra söz konusu çekişme başlamıştı. Carlsen turnuvadan çekilmiş ve attığı tweetle rakibinden şüphelendiğini açıklamıştı. Aynı ayın sonlarında rakibiyle karşılaşan Carlsen ilk hamlesinin ardından maçtan çekilerek izleyenleri şok etmişti. Carlsen daha sonra 19 yaşındaki rakibini hileyle suçladı. Niemann bunu kabul etmemişti. Chess.com ekim ayında Niemann’ın çevrimiçi oyunlarda hile yaptığına dair iddia edilen 100’den fazla vakayı detaylı şekilde barındıran 72 sayfalık bir rapor yayınladı. Fakat Carlsen’e karşı oynanan oyunda hile yaptığına dair kanıt bulunamadı. Bunun üzerine Niemann Carlsen ve internet sitesine toplamda 100 milyon dolarlık bir dava açtı.

İki isim dava süresince turnuvalarda boy göstermeye devam etti. Mahkeme haziran ayında Niemann’ın davasını reddetti. Chess.com pazartesi günü üç tarafın sorunu iyi niyetle özel olarak müzakere etmesinin ardından çözdüğünü bildirdi. Açıklamaya göre Niemann Chess.com bünyesindeki turnuvalarda boy göstermeye devam edilecek. Satrancın yönetim organı Uluslararası Satranç Federasyonu henüz tartışmaya yönelik bir karar vermedi. Konuyla alakalı olarak kendi soruşturmasını şubat ayında tamamladığını ancak mayıs ayındaki raporunda nihai kararın ekim ayında açıklanacağını belirtmişti.

Bir yanda büyük usta, karşısında 15 yaşındaki Ediz...ve 28 hamlede matBir yanda büyük usta, karşısında 15 yaşındaki Ediz…ve 28 hamlede mat

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.