Deprem, Hatayspor’u ve bir aileyi ezdi geçti! Eşi, hâlâ Atsu’ya mesaj atıyor

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden Christian Atsu'nun ailesi, yaşadıkları şoku atlatmış değil. Eşinin yokluğuna alışamadığını belirten Marie Claire Rupio 'Bazen Christian'a WhatsApp'tan mesaj atıyorum. Sadece içimi dökmem gerekiyor' diyor.

Spor 6 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Marie Claire Rupio, Christian Atsu'nun yokluğuna alışamamış.

Christian Atsu Twasam, 10 Ocak 1992’de ikiz kardeşi Christiana ile Gana’nın Ada Foah kasabasında doğdu. 11 çocuklu bir ailede olan futbolcu, henüz 12 yaşındayken hastaneye götürecek parası olmadığı için babasını kaybetti. Ekonomik açıdan zor günler geçirirlerken çıkışı futbolda buldu. Hollanda Ligi temsilcilerinden Feyenoord’un Afrika akademilerinin yetenek avcıları tarafından keşfedildi. Feyenoord tarafından kurulan ve Gana’daki en büyük futbol akademisi olan Batı Afrika Futbol Akademisi’ne kaydoldu.

17 yaşındayken Avrupa hayali gerçeğe dönüştü. Porto’ya transfer oldu. İki yıl altyapıda kaldıktan sonra 14 Mayıs 2011’de Maritimo maçıyla ilk defa profesyonel futbola adım attı. Daha fazla forma şansı için Rio Ave’ye kiralık olarak gitti. Rio Ave ligde kalırken büyük pay sahibi oldu, Porto onu 2012-2013 sezonun kadrosuna dahil etti. Mavi beyazlılar şampiyonluğa ulaşırken artık Atsu Avrupa’nın dev kulüplerinin radarındaydı.

Christian Atsu ailesi Newcastle’da yaşıyor.

Hayatının aşkını ve menajerini Portekiz’de buldu

Portekiz’de Alman vatandaşı Marie Claire Rupio ile tanıştı. İkisi uzun süre birlikte olduktan sonra 2012’de evlendi. Hem menajeri hem de yakın arkadaşı olan Nana Sechere de Atsu’nun hayatına 2012’de girdi.

Gana Milli Takımı’na seçidi

1 Haziran 2012’de Gana Milli Takımı formasını ilk kez, Lesotho’ya karşı oynanan maçta giydi. Premier Lig ekiplerinden Chelsea, 2013-2014 sezonu yaz transfer döneminde Atsu’yu 3 milyon euro karşılığında renklerine bağladı. İlk çocuğu Joshua’yı kucağına alırken beş yıllığına Chelsea ile sözleşme imzalayan Christian Atsu, aynı sezon Hollanda ekibi Vitesse’ye gönderildi. 2014-2015 sezonunda Everton’a kiralandı. 2015-2016 sezonunda ise önce Bournemouth’un, ardından Malaga’nın yolunu tuttu.

2015 Afrika Uluslar Kupası’na damga vurdu

Christian Atsu, Gana Milli Takımı ile 2015 Afrika Uluslar Kupası’nda unutulmaz bir performansa imza attı. Gana, Fildişi Sahilleri’ne penaltı vuruşları sonunda kaybederken Atsu, turnuvanın oyuncusu seçildi. Futbolcunun Gine filelerine gönderdiği top ise turnuvanın golü olarak kayıtlara geçti.

Gana Milli Takımı’yla yakalamış olduğu başarının ardından 2015-2016 sezonunda Chelsea tarafından Newcastle United’a kiralandı. Premier Lig’e yükselmeyi hedef olarak belirleyen Newcastle’da teknik direktör Rafael Benitez, Atsu’yu önemli bir rol verdi. Sezon sonunda Premier Lig’e yükselen Newcastle United, 7,5 milyon euro vererek bu sefer onu tapusuyla aldı. 2017 yılında Gana’nın dördüncü olduğu Gabon’daki Afrika Uluslar Kupası’nda Atsu, turnuvanın on birine girdi. 2018-2019 sezonu, hem Newcastle United hem de Christian Atsu için bir dönüm noktası oldu. Rafael Benitez’in ayrılmasından sonra Atsu’nun takımda aldığı süre azaldı. Üç sezon sonunda Atsu, Suudi Arabistan’ın yolunu tuttu.

Atsu, Gana’daki bir çocuk bakımevinin okula dönüştürülmesine yardımcı oldu.

İyi insan Atsu

Kariyeri düşüşe geçse de Atsu hep örnek gösterilen bir kişilikti. Babasını tedavi için hastaneye götürmeye yetecek kadar paralarının olmaması, Atsu’nun hayata olan bakış açısını tamamen değiştirmişti. Nereden geldiğini ve ne yaşadığını asla unutmadı. Maddi durumu yeterli olmayan çocukları destekleyen Arms Around the Child Vakfı’nın elçisi olarak hayır işlerinde büyük rol üstlendi. Ayrıca Atsu, ülkesinde yiyecek çaldıkları için hapse atılan 10 kişinin serbest kalması için de çok büyük miktarda parayı cebinden ödedi. Becky’s Foundation adlı bir yetimhaneyi destekleyen Atsu, Gana’nın sahil kasabası Senya Beraku’daki bir çocuk bakımevinin okula dönüştürülmesine yardımcı oldu. Burayı düzenli ziyaret eden Atsu’ya çocuklar ‘Baba’ diyordu.

Hatayspor’a geldi

Arabistan’dan sonra 2022-2023 sezonu başında Hatayspor’a transfer oldu. Türkiye’deki ilk günlerinde talihsiz bir şekilde idmanda sakatlandı. Türkiye’de işleri yolunda gitmiyordu. Sadece dört maçta forma şansı bulabildi. Teknik direktör Volkan Demirel ile konuştu. Takımdan ayrılmak istiyordu.

5 Şubat 2023’te Hatayspor, Kasımpaşa’yı ağırladı. Oyuna sonradan giren Atsu, 90+7’de kazanılan serbest atışta topun başına geçti. Vuruşu ağlara giderken bütün takım sevinç yumağı oluşturdu. Maç 1-0 bittiğinde Volkan Demirel, onu omuzuna aldı.

Volkan Demirel maç sonu yaptığı açıklamada şunu söylüyordu: “Benim için galibiyetten önemli bir durum da Christian Atsu’nun gol atmasaydı. Çünkü geldiğimizden beri çok çalıştı, kupa maçında oynattık, tekrar sakatlandı. Ama şu an çok hazır olduğunu ve istediğini bize bugüne kadar gösterdi. Hatta son hafta bir görüşmemiz oldu. ‘Hocam ben oynamak istiyorum, oynamazsam da gitmek istiyorum’ diye. Ben de ona ‘Gitmek istersen gidebilirsin ama kalmak istersen de başımın üstünde yerin var’ dedim. Bugün gol atmayı bildi. O yüzden ben bugün galibiyetinin her şeyini ona armağan ediyorum.”

Volkan Demirel, Kasımpaşa maçından sonra Atsu’yu omuzuna aldı.

Eşi Claire, çocukları dokuz yaşındaki Joshua, altı yaşındaki Godwin ve üç yaşındaki Abigail Atsu’nun Newcastle’daki evindeydi. Çocuklar babalarını Noel’den beri görmemişti ve onun uzakta olmasına alışmışlardı. Uzun bir sakatlık döneminden sonra attığı gol herkesi heyecanlandırmıştı. Claire Rupio, The Atlethic’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Maçtan önce çocukları aramıştı. Maçta sonra da golünden dolayı tebrik etmek için konuşmuştuk. Her şey normaldi, Pazartesi günü araması gerekiyordu ama aramadı.”

İkiz kardeşi Christiana Atsu, hastanedeki 12 saatlik hemşirelik vardiyasını bitirmişti. Eğitimine sponsor olan erkek kardeşine daha yakın olmak için İngiltere’ye taşınmıştı. Onun gol attığını görmüştü. Aklında eve gidince onu aramak vardı ama yorgunluk buna engel oldu. Uyuyakaldı.

Hatayspor’un resmi hesabından 5 Şubat’ta atılan mesajda Atsu fotoğrafı ve ‘Son dakikada enfes bir gol’ yazısı vardı.

Uçak biletini iptal etti, Hatay’da kaldı

Atsu, maç sonunda Fransa’ya gidecekti. Uçak biletini almıştı. Ama gol attıktan sonra yaşanan coşku ona engel oldu. Menajeri Nana Sechere normalde Kasımpaşa maçını stadyumda izleyip Atsu’nun evinde kalacaktı. Ama uçak saatleri uymadığından bu plandan vazgeçmişti. Atsu gol attığında kendisine onun yanında bulunmadığı için sinirlendi. Maç sonunda telefonda konuştular. Atsu menajerine kötü zamanlarda yanında olduğu için teşekkür etti. Normalde Fransa’da buluşacaklardı. Ama Atsu attığı golü arkadaşlarıyla kutlamak istiyordu. Atsu, Hatayspor’dan takım arkadaşı Sam Adekugbe’nin evine gitti. Gece saat 03.00’te Hatay’da yaşadığı Rönesans Rezidans’a döndü.

Türkiye, 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gece 04.17’de, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilde hissedilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile sarsıldı.

Atsu’nun cesedi yıkılan Rönesans Rezdansı’nda bulundu.

Menajer Nana Sechere, sabaha karşı Türkiye’den gelen telefonla uyandı. Hatayspor personelinden biri panik içinde şunları söyledi: “Atsu ile konuştun mu? Büyük bir deprem olmuş ve binası yıkılmış.”

Menajeri Atsu’yu defalarca aradı. Mesaj gönderdi.Yanıt gelmiyordu. Televizyonu açtı. Türkiye’den gelen görüntüler durumun ciddiyetini gösteriyordu. Nana Sechere, Atsu’nun ikiz kardeşi Christiana’yı aradı. Durumu anlattı, paniklememesini istedi. Ondan Atsu’nun eşine haber vermesini istedi.

Claire Rupio, Türkiye’de yaşanan felaketi pazartesi sabahı çocuklarını Newcastle’daki okula götürürken radyoda duydu. Telefonuna baktığında Atsu’nun ikiz karşinden yapılan onlarca arama gördü. Onu aradığında Atsu’nun kaldığı binanın çöktüğünü öğrendi. Okula gidip çocuklarını eve getirdi. Olayı başkasından duymalarını istememişti. Çocuklarına gerçeği söyledi. Babalarının bulunduğu bölgede deprem olmuş ve o henüz bulunamamıştı. Çocuklar ağlamaya başladı. Claire ise umutluydu… ‘Her şey iyi olacak’ diyordu.

Christian Atsu’nun yakınları enkaz başındaChristian Atsu’nun yakınları enkaz başında

Eşi o mesajı affetmiyor

7 Şubat’ta Hatayspor yöneticisi Mustafa Özat, Atsu’nun enkazdan yaralı olarak çıkarıldığını duyurdu. Menajeri Nana Sechere’nin konuştuğu yetkililer ise bu bilgiyi doğrulamıyordu. Birkaç saat içinde bilginin yanlış olduğu anlaşıldı. Eşi ise bir yıl sonra hâlâ bu mesaja öfkeli: “Yanlış haber almak her zaman kötüdür ama bu yüzden günü kaybettik. Kimse Atsu’yu o gün aramadı. Beni kızdıran da bu. Belki de o gün hâlâ hayattaydı. Bunu bilemeyiz.”

Nana Sechere, yanlış bilgilendirmeden sonra Türkiye’ye hareket etti. Claire’in çocuklarla Newcastle’de kalması kararlaştırıldı. Atsu’nun ikizi Christiana, ağabeyi Isaac ve Christian’ın Portekiz’den yakın arkadaşı Katalin Comoe, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Hatay’a geldi. Christiana Atsu, beş yıldızlı Rönesans Rezidans’ın enkazını gördüğü anda burada kimsenin hayatta kalamayacağını anladı.

Atsu’nin eşi ve ikizi yaşadıklarını anlattı.

İkiz kardeşi Christiana Athletic’e Hatay’da yaşadıklarını şöyle anlattı: “Adını haykırırdık. Kurtarma ekipleri bir canlı olduğunu hissettiklerinde bizi uyarırlardı, sonra cesedi çıkarırlardı ve sizden tanıdığınız biri olup olmadığını doğrulamanız istenirdi. Bir ceset torbasının geldiğini gördüğünüzde yüreğim parçalanırdı. Akşamları ateşin etrafında bir aile gibiydik. Biri akrabasının cesedini bulup yıkıldığında, bu size bir gün aynı şeyin sizin başınıza geleceğini hatırlatıyordu.”

Eşi Claire evde neredeyse hiç uyumuyordu. “Gece gündüz Türkiye’den yayınları takip ediyor ve eşinin enkazdan canlı çıkması için dua ediyordu. Enkazdan Atsu’nun ayakkabılarının çıkması umutların biraz artmasına yol açtı. Demek ki onu doğru yerde arıyorlardı. Ama 18 Şubat’ta gecenin bir yarısı bir telefon geldi. Ağabey Isaac ve menajeri Nana enkaza gitti. İki görevli onları yerde yatan bir ceset torbasına götürdü. İkili, normal boyutlarında olmasa bile cesedin Atsu’ya ait olduğunu anladı.

Atsu’nun eşi Claire Rupio o günü unutmuyor: “Cumartesi günü saat 3 civarıydı ve telefonumda Nana’nın adını gördüğümde anladım. Telefonu açtım ve ağlıyordu. ‘Çok üzgünüm’ dedi ve başka bir şey söyleyemedi. Çocuklarıma babalarının öldüğünü nasıl söyleyeceğimi bulmam gerekiyordu. Korkunçtu, aklımdan o kadar çok şey geçiyordu ki. Onlara ‘Babanızı buldular ama başaramadı’ dedim. Bu, hiçbir ebeveynin yapmak zorunda kalmamasını dilediğim bir şey. Yürek parçalayıcıydı. Babaları onlar için her şeydi. Birini kaybetmek zor ama biz veda bile edemedik.”

5 Şubat’tan beri mesaj atılmayan Hatayspor’un resmi sosyal medya hesabı depremden sonra sessizliğini Atsu ile bozdu: “Başımız sağ olsun. Göçük altında kalarak hayatını kaybeden futbolcumuz Christian Atsu’nun cenazesi memleketi Gana’ya gönderilmek üzere yola çıkmıştır. Seni unutmayacağız Atsu. Mekanın cennet olsun güzel insan. Üzüntümüzün tarifi yok. Huzur içinde uyu.”

Naaşının Gana’ya götürülmesinin ardından Atsu için başkent Akra’da 17 Mart’ta devlet cenaze töreni düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı törende devlet başkanı da yer aldı ve ülkede bir hafta süren yas tutuldu.

Depremde Hatay'da ölen Christian Atsu için 1 ay sonra cenaze töreniDepremde Hatay’da ölen Christian Atsu için 1 ay sonra cenaze töreni

Eşine mesaj atmaya devam ediyor

Aradan bir yıl geçmesine rağmen eşi Claire, Atsu’nun yokluğuna alışmış değil… “İnsanlar ‘Nasıl başa çıkıyorsun?’ diye sorduklarında Ben başa çıkmıyorum. Sadece her gün hayatta kalıyorum” diyor Claire. Eşi konuşmasına şöyle devam ediyor: “Zihinsel olarak birkaç gün, belki bir hafta iyisiniz ama sonra çok fazla duygu geliyor. Bazen Christian’a WhatsApp’tan mesaj atıyorum. Sadece içimi dökmem gerekiyor.”

Aileyi Atsu’nun arkadaşları yalnız bırakmıyor. Haziran ayındaki Babalar Günü’nde Christian’ın yakın arkadaşlarından biri, onun yokluğunu elinden geldiğince telafi etmek için okula gidip özel bir etkinliğe katılmış. Atsu’nun olmadığı ilk Noel aile için başka bir zor dönem olmuş. En büyük çocuk olan Joshua şu anda 10 yaşında ve Christian’ı göbek adı olarak kullanıyor. Claire, Joshua’nın babasının yüzüne ve gülümsemesine, hatta yürüyüşüne sahip olduğunu söylüyor. Futbol maçlarında babasını taç çizgisinde görmeyi özlüyor. Claire şunları söylüyor: “10 Ocak 2024’te onun 32. doğum günü vardı. Onunla birlikte kutlayamadık ya da onu arayamadık, bu yüzden ocak ayı çok duygusaldı. Yas tutmanın beş aşaması olduğunu biliyorum ama şu anda nerede olduğumu bilmiyorum. Bazen inkar ediyorum, bazen kabulleniyorum, dalgalanıyor ve ilerlemediğimi hissediyorum. Annemi ve babamı kaybettim ama Christian’ın olmaması beni her şeyden daha çok etkiledi.”

‘Cennetten bir kare’ diye tanıtılan 250 daireli dev mezarlık; futbolcu Christian Atsu da bu enkazın altında‘Cennetten bir kare’ diye tanıtılan 250 daireli dev mezarlık; futbolcu Christian Atsu da bu enkazın altında

Eşi, Atsu’nun hayır işlerini devam ettirmek için mart ayında Christian Atsu Vakfı’nı kuracaklarını belirtiyor. Aynı zamanda bir yazar olan Claire, Almanya’ya döndüğünde, müzik yapımcısı olan erkek kardeşiyle birlikte yas, depresyon ve Christian hakkında ‘Lotus’ adlı bir şarkı yazdı. Claire’in kocasının mirasını onurlandırmak için başka planları da var: “Bunu futbol aracılığıyla yapmak istiyorum. Onun adının unutulmamasını ve Gana’da ve ötesinde yaşatılmasını sağlamak istiyorum.”

Hatayspor, Ganalı futbolcusu Christian Atsu’nun yanı sıra sportif direktör Taner Savut, altyapı kaleci antrenörü Hüseyin Danahaliloğlu, 14-15 yaş altı futbolcuları Fatin Can ile Hamza Sürer, malzeme sorumlusu Onur Akdeniz ve mutfak çalışanı Suzan Berber’i de depremde kaybetti. Volkan Demirel yönetimindeki Hatayspor, kent yeniden yapıldığı için iç saha maçlarını Mersin’de oynuyor. Futbol, her şeye rağmen bir kentin acılarına merhem olmaya çalışıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.