Beşiktaş-Galatasaray derbisi öncesi kaleler sağlam

28. haftada oynanacak Beşiktaş-Galatasaray maçı öncesi iki takım da savunma olarak formda. Beşiktaş şubat ayı boyunca gol yemezken Galatasaray kalesinde yalnızca bir gol gördü.

Spor 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Beşiktaş ve Galatasaray savunmaları şubat ayını toplamda bir gol yiyerek tamamladı.

Öncelikle belirtmek isteriz ki bu metnin içinde yer alan herhangi bir pasaj yatırım tavsiyesi değildir. Spor organizasyonlarının olmazsa olmaz kaynaklarından bahis sektörü, maçların önemi büyüdükçe talebini katlar. Söz konusu karşılaşma Beşiktaş-Galatasaray gibi ligdeki şampiyonluk yarışına direkt etki etme potansiyeli olan bir maç olunca talebin daha da artacağı kaçınılmaz. Hal böyle olunca biz baştan uyarımızı yapmak istedik. Zira bu içerik, iki takımın savunma konusunda son bir aya ne denli damga vurduğuyla alakalı olmakla beraber yarın akşamki maçta ortaya çıkması muhtemel manzara hakkında okuyanına fikir vermek amacıyla yazılıyor.

Santos savunmayı baştan yazdı

Beşiktaş sezona Şenol Güneş yönetiminde başlarken taraftar transfer döneminin yetersiz geçirilmiş olması nedeniyle yönetime öfkeliydi. Öyle ki iç sahadaki 3-2’lik Lugano yenilgisi Şenol Güneş, Bodo Glimt yenilgisi Burak Yılmaz döneminin sonu oldu. Takım Rıza Çalımbay’la da raya oturmayınca Hasan Arat yönetimi deneyimli isimle yollarını ayırdı. Portekizli Fernando Santos göreve geldiğinde Beşiktaş çoktan şampiyonluk yarışından kopmuş başta stoper bölgesinde olmak üzere yapılan transferlerin verimsizliği nedeniyle kolu kanadı kırık kalmıştı. Takım iç sahada oynadığı üst üste üç maçta toplam dokuz gol yemiş ondan önce de Belçika ekibi Club Brugge’den beş gol yiyerek Avrupa macerasına son vermişti.

Beşiktaş'tan derbi öncesi tam teşekküllü açıklamaBeşiktaş’tan derbi öncesi tam teşekküllü açıklama

Beşiktaş’taki farklı mağlubiyet kabusu Santos dönemiyle devam etti. Pendikspor önünde 4-0’lık yenilgi fıtratın değişmeyeceği korkusunu yarattı. Ancak Portekizli ilk adımı fazlasıyla gol yiyen ve bir büyük takıma yakışmayacak savunma performansı ortaya koyan ekibin bu yönünü değiştirerek işe başladı. Ön tarafta Semih Kılıçsoy parlarken Beşiktaş adeta kalesine duvar ördü. Kara Kartal oynadığı son beş resmi maçın hiçbirinde kalesinde gol görmedi. Takım son sekiz resmi maçta yalnızca iki gol yedi ve onu da Türkiye Kupası’nda 2-1 kazanılan Antalyaspor deplasmanında yedi.

Ligde oynadığı son 4 maçta kalesini gole kapatan Beşiktaş, Fernando Santos yönetiminde çıktığı 11 maçta 6 gol yedi, bunların 4’ü Pendik’e karşı geldi. Portekizli teknik direktör, kendisinden önce 1,45 olan maç başına gol yeme oranını 0,54’e çekti. Bu değişimde savunma hattında olağanüstü bir değişiklik yaşanmadı veya büyük bir transfer hamlesi gelmedi. Devre arasında transfer edilen Joe Worrall yerine Beşiktaş’ın çimentosu Necip Uysal görev almaya devam ediyor. Omar Colley düzenli forma şansı bulurken Daniel Amartey daha çok 6 numara pozisyonunu yedekliyor. Kara Kartal şubat ayı boyunca Süper Lig’de kalesinde gol görmedi. Beşiktaş, kalesinde deneyimli Mert Günok ve kenarda en azından savunma anlamında işleri değiştiren hocası Fernando Santos’la Galatasaray derbisine hazırlanıyor.

Semih Kılıçsoy parlıyor, Fernando Santos üç puanla 'Merhaba' diyorSemih Kılıçsoy parlıyor, Fernando Santos üç puanla ‘Merhaba’ diyor

Galatasaray’ın alametifarikası

Galatasaray’da ise bir kaptanın gemisine nasıl liderlik ettiğini gördüğümüz bir Süper Lig sezonuna şahitlik ediyoruz. Zaten az pozisyon veren Davinson Sanchez eklemesiyle halihazırda güçlü olan savunmasını daha da güçlendiren son şampiyon Cimbom ligin en az gol yiyen takımı konumunda. Sarı-kırmızılılar geride kalan 27 haftalık süreçte kalesinde yalnızca 15 gole izin verdi. Uruguaylı file bekçisi Muslera, süre aldığı müsabakaların 13’ünde kalesini gole kapattı. Sarı-kırmızılılar şubat ayı boyunca Süper Lig’de yalnızca bir gol yedi ve onu da Antalyaspor karşısında kalesinde gördü.

İsimler değişiyor istikrar değişmiyor

Galatasaray’ın bu sezonki ideal savunma ikilisi Abdülkerim-Davinson oldu. Ancak Abdülkerim Trabzonspor’u 5-1 yendikleri maçta sakatlandı. Bundan sonra oynanan 6 Süper Lig maçında Galatasaray yalnızca 3 gol yedi ve savunma disiplininin isimlerden değil takım halinde sağlam olduğunu kanıtladı. Onun yerine oynayan geçen sezonun yıldızlarından Victor Nelsson hala takımın özel isimlerinden olduğunu kanıtladı. Bek bölgesinde sezon başından beri istikrar yakalayamayan takım buna rağmen güçlü bir savunma grafiği çizmeyi başardı.

Galatasaray Abdülkerim’in yokluğunda Nelsson’la zorluk yaşamadı.

Mert Cimbom’a karşı tecrübeli

İki takım kalecilerinden Mert Günok Fenerbahçe, Bursaspor, İstanbul Başakşehir ve Beşiktaş formaları giyen Mert Günok, sarı-kırmızılılara karşı Süper Lig’de 10, TFF Süper Kupa’da ise 3 kez kaleyi korudu. Lig maçlarında ikişer galibiyet ve beraberlik ile 6 yenilgi yaşayan Mert, Süper Kupa’daki 3 karşılaşmadan üzgün ayrıldı. Mert, söz konusu lig müsabakalarında 16 gol yerken sadece 1 maçta kalesini gole kapatabildi. 34 yaşındaki file bekçisi, Süper Kupa’daki 3 mücadelede ise 5 gol yedi. Mert Günok, siyah-beyazlı formayla Galatasaray’a karşı yaptığı 1 galibiyet, 2 yenilgi gördü. Mert, tüm derbilerde gol yerken, topu 5 kez ağlarından çıkardı.

Muslera 26. kez Beşiktaş karşısında

Sarı-kırmızılı file bekçisi ise Beşiktaş’a karşı 25’i Süper Lig, biri de TFF Süper Kupa’da olmak üzere 26 müsabakada kaleyi korudu. Galatasaray, bu maçlardan 13 galibiyet, 5 beraberlik ve 8 mağlubiyetle ayrıldı. Muslera, siyah-beyazlı takım ile yapılan derbilerde 28 gol yerken, 9 mücadelede kalesini gole kapattı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.