Dipten zirveye….Fenerbahçe’de ne değişti?

Ocak ayına kadar hem Sultanlar Ligi'nde hem Şampiyonlar Ligi'nde istediği sonuçları alamayan Fenerbahçe Opet işler 180 derece döndü. Sarı lacivertliler bileği bükülmeyen Imoco Volley Conegliano'yu sahada ezdi geçti. İşte bu değişimin ardında yatanlar.

Spor 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fenerbahçe Opet, Imoco Volley Conegliano maçında müthiş oynadı.

Fenerbahçe Opet, Dünya Kulüpler Kupası şampiyonu olan gerek İtalya gerekse Şampiyonnlar Ligi’ni domine eden Imoco Volley Conegliano’yu çok üstün bir oyunla 3-0 yendi. 75 dakika süren maçta setler 25-19, 25-17 ve 25-19 bitti. Sarı lacivertlilere son 4’e kalmak için 23 Mart’ta İtalya’da iki set almak yetecek. Son yıllarda kadın voleyboluna damga vuran Imoco Volley Conegliano, maçı 3-0 ya da 3-1 kazanırsa altın set oynanacak.
Fenerbahçe Opet, kötü başladığı sezonda arasında Vakıfbank, Eczacıbaşı ve Imoco Volley Conegliano’nun bulunduğu rakipleri son 1 ay içinde set vermeden yendi. Peki bunun sırrı ne? Bunun için sezon başına ve ligin ortasında yapılan hamlelere bakmak gerekiyor.

Fenerbahçe Opet, sezona kupayla başladı.

Sezona kupayla başladı

Fenerbahçe Opet sezona Brezilyanı pasör Macris Carneiro, orta oyuncu Aslı Kalaç, Ergül Avcı Eroğlu ve smaçör Meryem Boz’u katarak başladı. Sezon öncesi Şampiyonlar Kupası maçında Vakıfbank 3-0 ile geçildi ve sarı lacivertliler sezona kupayla başladı.

Ardı ardına yenilgiler

Ancak bundan sonra işler sarı lacivertliler için istenildiği gibi gitmedi. Hem ligde hem Avrupa’da sürpriz yenilgiler alındı. Ligde Eczacıbaşı (iki maç), Vakıfbank, Kuzeyboru; Şampiyonlar Ligi’nde Stuttgart, LKS Lodz K maçları kaybedildi. Avrupa’dan elenme korkusu yaşandı.

İki transfer işleri değiştirdi

Fenerbahçe’de ocak ayında Çin’den yapılan iki transfer işleri yoluna koydu. Sarı lacivertlilerin Türk pasaportu da bulunan Küba asıllı oyuncusu Melissa Vargas ile Bulgar orta oyuncu Bulgar Hristina Vuchkova, 3-0 kaybedilen Eczacıbaşı maçından sonra kadroya katıldı.

Küba asıllı Melissa Vargas’ın Türk pasaportu bulunuyor.

Melissa Vargas etkisi

Özellikle Tianjin Bohai Bank ile şampiyonluğa ulaşan ve Çin’de en değerli oyuncu seçilen 23 yaşındaki pasör çarprazı Vargas’ın dönmesi adeta Fenerbahçe’yi ateşledi. O günden beri yenilgi yüzü görmeyen sarı lacivertliler Şampiyonlar Ligi’nden gruptan çıktı. Play-off maçında Chemik Police’yi geçti. Sultanlar Ligi’nde ezeli rakibi Vakıfbank’ı 3-0 devirdi. Türkiye Kupası’nda ligde yenilgi yüzü görmeyen Eczacıbaşı’nı set vermeden yendi. Ve en son kurban Şampiyonlar Ligi’nde en büyük favori olarak gösterilen Imoco Volley Conegliano oldu. Geçen sezon finalde kupayı Vakıfbank’a kaptıran İtalyan takımı 2023’teki ilk yenilgisini aldı. Imoco Volley Conegliano, 2022 Aralık ayında Antalya’da yapılan Dünya Kulüpler Kupası’nı Vakıfbank’ı devirerek kazanmıştı.

Fenerbahçe’nin iki smaçörü de 2004 doğumlu.

19’luk Arina Fedorovtseva ve 18’lik Ana Cristina de Souza

Fenerbahçe’nin bu çıkışını sadece Vargas’a bağlamak doğru olmaz. Sarı lacivertliler uzun zamandır baş antrenör olarak Sırp Zoran Terzic ile çalışıyor. 2021 yılında kadroya katılan 19 Ocak 2004 doğumlu Rus Arina Fedorovtseva ve 7 Nisan 2004 doğumlu Brezilyalı Ana Cristina de Souza Fenerbahçe formasıyla adım adım gelişti. Imoco Volley Conegliano maçında iki genç oyuncu da yıldızlaştı. Fedorovtseva, servislerden bulduğu sayılarla rakibin gardını düşürdü. Ana Cristina de Souza da Imoco Volley Conegliano maçının oyuncusu seçildi. Yani sarı lacivertliler 2 yıldır yatırım yaptığı gençlerden büyük katkı almaya başladı.

Eda Erdem Dündar tecrübesiyle fark yaratıyor.

Eda Erdem Dündar faktörü

Fenerbahçe Opet’in başarısından söz edeceksek 35 yaşındaki Eda Erdem Dündar’ı unutmamak gerekiyor. Hem A Milli Takım hem Fenerbahçe’nin kaptanı olan sporcu sahadaki başarılı oyunun yanı sıra takımdaki birlikteliği sağlaması, gençlere örnek olmasıyla her türlü övgüyü hak ediyor.

Sonuç olarak Şampiyonlar Ligi’nde Eczacıbaşı, Vakıfbank ve Fenerbahçe Opet ilk maçlarında avantajları skorlar aldı. Üç takımın final four’a kalması sürpriz olmaz. Ancak sezon başında hiç şans verilmeyen Fenerbahçe’nin yükselişi her türlü övgüyü hak ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.