Ergin Ataman: Fenerbahçe’de çalışmam, hedefim Galatasaray Başkanlığı

A Milli Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörlüğünü yürüten Ergin Ataman samimi açıklamalarda bulundu. Yunanistan günlerinden geçmiş anılarına kadar pek çok farklı konuda konuşan Ataman, Galatasaray'a başkan olmak istediğini yineledi.

Spor 24 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ergin Ataman, gelecekte Galatasaray Başkanı olmak istediğini söyledi.

Sezon başında iki kez EuroLeague şampiyonluğu yaşadığı Anadolu Efes’ten ayrılarak Panathinaikos’a imza atan Ergin Ataman, uzun zaman sonra Türk basınına röportaj verdi. Hürriyet‘e konuşan başarılı çalıştırıcı, Atina’da geçen günlerinden Panathinaikos başkanıyla arasında olan ilişkiye, Galatasaray’dan ayrılış sürecinden iki ülke arasındaki spor atmosferinin farkına ve gelecekte sarı-kırmızılılar ile ilgili kurduğu hayallerine kadar birbirinden farklı konularda samimi açıklamalar yaptı.

‘Basketbol kariyerim bittikten sonraki hedefim Galatasaray Başkanlığı’

Galatasaraylı kimliğini gizlemekten hiçbir zaman çekinmeyen, hatta Beşiktaş’ı çalıştırdığı dönemde dönemin kulüp başkanı Yıldırım Demirören’in olduğu masada hesabı Galatasaray logolu kredi kartıyla ödeyen Ergin Ataman, gelecekte Galatasaray ile ilgili hedeflerini söylemekten çekinmedi. Fenerbahçe ile ileride çalışıp çalışmayacağı üzerine gelen soruya,

“Yıllardır hep Avrupa’da ve Türkiye’de büyük takımlarda çalıştım. Fenerbahçe de basketbolda en büyük rakiplerden biri olduğu için hep onlarla karşı karşıya geldim. Ve çok şükür Fenerbahçe’ye karşı 5 tane Türkiye şampiyonluğum var. Böyle olunca ciddi bir rekabet oluşuyor. Bunun dışında ben hep büyük bir samimiyetle Galatasaraylı olduğumu itiraf ettim. Sağ olsun Galatasaray Kulübü, EuroCup’ı kazanınca başkan kontenjanından genel kurulda üyesi de oldum.

Bu kadar spor deneyimi ve kültür birikiminden sonra sonuçta ben aynı zamanda bir iş adamıyım. Profesyonel basketbolu bıraktıktan sonra hedefim Galatasaray Başkanlığı olduğu için Fenerbahçe ile çalışmam. Kendisine böyle bir hedef biçmiş ve Fenerbahçe’ye saygı duyan biri olarak Fenerbahçe ile çalışmam mümkün olmaz. Onlar da benim bu hüviyetimi bildikleri için hiçbir zaman böyle bir teklifle gelmezler. Benim için doğru olmaz.” yanıtını verdi.

Ataman yönetimindeki Galatasaray, tarihinin en başarılı günlerini yaşamıştı.

‘Benden sonra Galatasaray Basketbolu çöküş yaşadı’

Galatasaray’ı çalıştırdığı dönem sarı-kırmızılılara 23 sene sonra lig şampiyonluğu sevinci yaşatan, bununla birlikte EuroCup’ı da kazanıp kulübün müzesine bir Avrupa kupası daha ekleme başarısı gösteren Ataman, 2017 yazında bir sene bedava çalışabileceğini dahi belirtmesine rağmen dönemin basketboldan sorumlu yöneticisi Can Topsakal tarafından kontratı uzatılmayarak Galatasaray’dan gönderilmişti. Bu sürece dair de konuşan Ataman,

“Anadolu Efes’i bir kenara ayırırsak Beşiktaş ve Galatasaray’ı da çalıştırdım. Orada da bir heyecan var ama futbol odaklı bir heyecan. Galatasaray’dan neden ayrıldım? Yönetim değişti. “Biz basketbola neden bu kadar para harcıyoruz” dediler. Ben ayrıldığımdan beri Galatasaray basketbolda çöküş yaşıyor. Evet belki çok para harcanmadı ama her sezon 4-5 milyon dolar harcanarak 5-6 yıl boşa gitti. Burada koçluk yaparken o ilgiyi hissediyorsun. Kamuoyu, basın ve yönetim tamamen basketbola odaklanmış durumda. Büyük bir arenada çarpışıyorsun. Real Madrid ve Barcelona gibi devlerle oynuyorsun. Bu da seni motive ediyor.” dedi.

‘Burada kendimi Galatasaray Teknik Direktörü gibi hissediyorum’

Panathinaikos’un başında geçirdiği günlere dair hissiyatını da paylaşan başarılı çalıştırıcı, spor kulübü yöneticilerinin işleyişe bakış açıları açısından Türkiye ve Yunanistan’ı karşılaştırdı.

“Farklı profiller var burada. Panathinaikos Başkanı herkesin söylediğine göre çok zor bir insandı ama bana göre de hiç öyle değil. Sürekli olarak heyecana dışarıdan destek veren biri. Takımın bir parçası gibi. Ailece 40 yıldır kulübü yönetiyorlar. Babadan kalma bir miras olarak bakıyor. Son birkaç yıldır işler istediği gibi gitmediği için soğumuş. Şimdi o da çok mutlu. Zaten ben bunun için geldim buraya. İlk buluşmamızda “Ben, babamın yarattığı o heyecanı yeniden canlandırmak istiyorum” demişti. Burası biraz farklı. Şu an kendimi Galatasaray ya da Manchester United’ın teknik direktörü gibi hissediyorum. Öyle bir hava var çünkü Atina’da. Kulüp profesyonelliği de çok üst düzeyde. Bugüne kadar çalıştığım başkanlarla hiç sıkıntım olmadı. Başkanların aktif olmasını seven bir insanım. Oyuncu başkanın da aktif olduğunu görmeli.”

 Ataman, OAKA tribünlerine çabuk ısındı.

‘OAKA artık kapalı gişe’

Galatasaray’ı çalıştırdığı dönemde Abdi İpekçi tribünlerini tıka basa dolduran, Anadolu Efes yıllarında ise Sinan Erdem’i Avrupa’nın en yüksek seyirci ortalamalı salonu haline getiren Ergin Ataman, Panathinaikos döneminde OAKA’da yaşanan değişimi de anlattı. Son yıllarda Pana’nın başarısız grafiği sebebiyle seyirci çekemediği salonu bu sezon kapalı gişe hale dönüştürdüğünü belirten Ataman,

“Burada spor kültürü çok daha farklı. “İki kez üst üste Euroleague şampiyonu olmuş koç geldi, hatta üç kez şampiyonsun” diyorlar. O kadar takip ediyorlar her şeyi. Geldiğimden beri işler de çok iyi gitmeye başladı. Kimse böyle bir şey beklemiyordu. Geçen sezon sonuncu olmuş bir takıma 10 tane yeni oyuncu transfer ediyorsun. Bizim takım bütçemiz 15- 16 milyon Euro civarında. Bu da ilk altıncı ya da yedinci bütçe. Avrupa’nın en büyük salonuna sahipken maçlara 2-3 bin kişi gidiyordu. Şimdi ise kapalı gişe oynuyor. İnanılmaz bir atmosfer oluyor ve insanların gözündeki o kurtarıcı ve güven duyduğu kişi iken buna bir de başarı ekleniyor.” dedi.

‘Kurtarıcı bir Türk gibi karşılandım, hesap bile ödetmiyorlar’

İki kez EuroLeague şampiyonu apoletiyle katıldığı Panathinaikos’ta çok iyi karşılandığını belirten başarılı çalıştırıcı, Atina’da gördüğü saygı ve sevgiden çok etkilendiğini belirtti.

“İlk geldiğim günden itibaren inanılmaz bir sevgiyle karşılaştım. Daha bir şey yapmamışken ‘Ataman geldi, Ataman geldi’ sözlerini duydum. Sokağa çıktığımda sanki kurtarıcı bir Türk gibi gördüler. Profesyonelliğin dışında insana ilgi ve saygı gösterilmesi ki Türkiye’deki en büyük eksiklik bu. Üst üste 2 defa EuroLeague şampiyonu oluyorsun, insanlar saygı duymuyorlar. Atina’da Türk olmak çok keyifli. Bir kere Türklere çok ciddi bir sempatileri var. Söyledikleri gibi, Türkleri sevmeyen düşman gören bir toplum değil. Atina’daki belli bir yaşın üstündeki kesimin neredeyse büyük bir çoğunluğu Türkiye den gelmiş. Kimle konuşsam Türkçe biliyor. Ben geldiğim ilk günden itibaren bana ayrı bir sempati duyuyorlar. Bir İtalyan ya da bir Fransız koç gelmiş olsaydı bu kadar ilgi görmeyebilirdi. Burada bir Türk olarak koçluk yapmak ayrıcalıklı.” dedi. Sosyal hayatta da oldukça iyi karşılandığını belirten Ataman, sözlerine şöyle devam etti.

“Sokakta yürüyememeyi ya da fotoğraf çektirmeyi geçtim, beni en çok etkileyen şey, ‘Kulübümüze geldiğiniz için teşekkür ederiz’ sözleri oldu. Bugüne kadar bunu hiç yaşamadım. Kimse bana ‘Bizim kulübümüze iyi ki geldin’ demedi. Gittiğim her restoranda ya da kafede para almıyorlar. Tabii ki Türkiye’de de bir sevgi vardı ama buradaki farklı. Burada gerçek anlamda bir adanmışlık var. Panathinaikos’ta acayip bir spor kültürü var. Türkçe öğrenmişler ve maçlara gelip Türkçe teşekkür ediyorlar.”

Türk spor tarihinin en başarılı çalıştırıcısı olan Ataman, Anadolu Efes müzesine iki EuroLeague kupası kazandırdı.

‘Üçüncü şampiyonluk büyük baskı oluşturdu’

Anadolu Efes’le iki kez EuroLeague’de mutlu sona ulaşan, bir kez de açık farkla favori gösterildiği sezon pandemi sebebiyle iptal olunca kupadan olan Ergin Ataman, bu sezon katıldığı  Panathinaikos’u EuroLeague’de 26’ncı hafta sonunda üçüncü sıraya yerleştirmiş durumda. Pana’daki hedeflerine ve Olympiacos’la yaşanan rekabete de değinen Ataman,

“Panathianikos ile anlaşma yaptıktan sonra Olympiacos’lular kaldığım otele bir çiçek göndermişler. ‘Aramıza hoş geldin sayın Ataman. Çok mutlu olduk’ diye de bir not. Hem saygı duyuyorlar, hem de buraya gelip adam bize kafa tutuyor diyorlar. Olympiakos yıllardır Yunan basketbolunu domine ederken Ataman geldi, sezon başında bu iş değişecek dedi ve değişti. İşte tüm bunlara saygı duyuyorlar. Bugüne kadar en ufak bir terslikle karşılaşmadım. Üç yıldır onları yenemezken biz gittik Pire’de onları yendik. Sonra ligde bir daha yendik. Euroleague’de üçüncü sıraya yerleştik. Başarının dışında o sokaktaki ilgi her kesimden insanın ilgisi çok mutlu ediyor. Atina rahat bir yaşam tarzına sahip. Denizi ve yüzmeyi çok seven bir insanım. Burada 12 ay yüzebiliyorum. Şaşırıyor bazen insanlar beni plajda görünce. Anadolu Efes ile 2 kez üst üste şampiyon olunca 3. kez şampiyon olma isteği bende çok büyük baskı oluşturdu.” şeklinde konuştu.

Sezon başında devraldığı Panathinaikos’la Yunanistan Basketbol Ligi’nde Olympiacos’un bir galibiyet önünde lider konumda bulunan Panathinaikos, EuroLeague’de de Real Madrid ve Barcelona’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Son yılların en başarılı Panathinaikos’unu yaratan Ergin Ataman, normal sezonu ilk dört içinde bitirip play-off mücadelesinde saha avantajını eline almayı planlıyor. OAKA’da 20 bine yakın seyircisinin desteğiyle Final4’a yükselmeyi hedefleyen Ataman, kariyerinin üçüncü EuroLeague şampiyonluğu için hedefe kilitlenmiş durumda.

NBA'de 'Rockets' ateşlendi: Alperen'den double-doubleNBA’de ‘Rockets’ ateşlendi: Alperen’den double-double

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.