EuroLeague’e ortak 13 kulüp 2040’a kadar ‘devam’ dedi

EuroLeague'de hisse ve lisans sahibi 13 kulüp 2040'a kadar organizasyona bağlı kalacaklarına dair sözleşmeyi imzaladı. Halihazırdaki kontrat 2025 sezonu sonunda bitiyordu.

Spor 11 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

2000 yılında kurulan ve an itibariyle Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyinde bir numaralı organizasyonu olan EuroLeague’de 13 ortak kulüp 2040’a kadar sözleşme yeniledi. 2016’da kapalı lig usulüne dönen ve önce 16 takımla başlayıp şimdilerde 18 takımla lig formatında devam eden organizasyonda 13 ekip lisans sahibiydi.  Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Panathinaikos, Olympiacos, Fenerbahce, Anadolu Efes, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milan, Bayern Munich, ASVEL, Zalgiris Kaunas ve CSKA Moscova bu ortaklığın sürmesi konusunda ortak kontrata imza attılar.

Konu hakkında CSKA Moskova’nın alacağı karar merak konusuydu. Zira ligi domine eden ekiplerden biri olan CSKA Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya müdahalesi sonrasında ligden uzaklaştırılmıştı. Öte yandan Ortadoğu’da devam eden savaştan etkilenerek geçen sezon iç saha maçlarını Sırbistan’da oynayan İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv de uzun vadeli sözleşmeye imza atan kulüplerden biri oldu.

Eurohoops’un aktardığı habere göre önümüzdeki hafta yapılacak yönetim kurulu toplantısında oylanarak onaylanacak olan bu karar ALBA Berlin’in mevcut hissedarlığını fiilen sona erdiriyor. Ancak gelecekte ALBA gibi kulüpler veya duruma bağlı olarak anlaşmanın yeni kuralları uyarınca uzun vadeli lisanslarla diğer kulüpler de eklenebilir. Nitekim Fransız ekibi Asvel de başta açıklanan 11 ortak kulüpten biri değildi. 11 ortağa daha sonra Asvel gibi Baskonia da eklenmişti.

Aynı kaynakta yer alan habere göre gelecek haftaki toplantı sonrası gelecek sezon EuroLeague’de mücadele edecek takımlar açıklanacak. Monaco ve Paris Basketball’un kota almasıyla beraber kalan dört wildcard için beş takım aday konumdaydı. Bunlardan Partizan, Kızılyıldız, ALBA Berlin ve Virtus Bologna’nın yoluna EuroLeague’de devam etmesi bekleniyor. İspanyol devi Valencia’nın ise gelecek sezon EuroCup’ta mücadele etmesi olası. Onların hedefi EuroCup’ı kazanarak 2025 yazında EuroLeague seviyesine dönmek olacak.

Anadolu Efes pes etmedi! Fenerbahçe son saniyede yenildiAnadolu Efes pes etmedi! Fenerbahçe son saniyede yenildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.