Fenerbahçe, Fred’le bir başka

Kasım ayını hem ligde hem Avrupa'da istediği gibi geçiremeyen Fenerbahçe'de Fred'in dönüşüyle işler değişti. Kanarya 19 maçlık seri yakaladığı dönemki oyununa yakın bir performansla Sivasspor'u 4-1 mağlup etti.

Spor 5 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe sakatlıktan dönen Fred'in fark yarattığı mücadelede Sivasspor'u 4-1 mağlup etti.

Bir aydan uzun süre sahalardan uzak kalan bir oyuncu, geri döndüğü maçın 4. dakikasında takımı için ne kadar değerli olduğunu kanıtlayabilir mi? Edin Dzeko gelen pasta topu biraz daha kalecinin tersine yönlendirebilse Fenerbahçe 4. dakikada golcüsüyle öne geçecekti. Asist hanesinde 29 Ekim’deki Pendikspor maçından sonra ilk kez sahada olan Fred’in adı yazacaktı. Onun olmadığı süreçte Fenerbahçe geçiş savunmasında atıl kalmış, işin dinamizm yönünde onu aramıştı. Belki de oyununda alametifarikası diyemeyeceğimiz ceza alanı girişlerini de ne Miha Zajc ne de Crespo-İsmail’le çıkılan maçlarda bu iki oyuncu başarıyla gerçekleştirememişti. İşte Fred, alametifarikası olmayan bu hücum katkısını henüz 4. dakikada gerçekleştirip takımının gole fazlasıyla yaklaşmasını sağladı. O an bile, Fenerbahçe için Sivasspor mücadelesinin kasım ayında oynanan maçların aksi yönünde seyredeceğini kanıtlar nitelikteydi.

Bu pozisyonda Fred’in pasında gelişine vuran Dzeko topu ağlarla buluşturamadı.

Fred sezon başında transfer edildiğinde Fenerbahçe’nin baştan aşağı yenilediği orta saha üçlüsünün sac ayağı olup olmayacağı tartışılıyordu. Evet yaşı geçkin değildi belki ancak kariyerinin düşüş yönünde seyrettiği, sorunlu Manchester United’ın sorunlu parçalarından biri olduğunu düşünenlerin sayısı az değildi. Aynı transferle Galatasaray da uzun süre uğraşmış ancak sonuca ulaşamamıştı. Hal böyle olunca Fenerbahçe’nin ezeli rakibine çalım atmak adına bu hamleyi yaptığı yorumunu yapanların sayısı da bir hayli fazlaydı.

Ancak Fred daha çıktığı ilk maçta farkını gösterdi. Samsunspor deplasmanına çıkan Fenerbahçe Cengiz Ünder’in asisti ve Edin Dzeko’nun golüyle sonuca giderken yaklaşık 30 bin taraftarın tribünleri doldurduğu zorlu deplasmandan Fred’in tempoyu kontrol ettiği orta saha performansıyla 2-0 galip ayrıldı. Brezilyalı henüz ilk lig maçında gole de uzandı ancak tartışmalı biçimde VAR’ın ofsayt kararı bu golü geçersiz kıldı.

Sen yoksan her şey eksik, sen varsan her şey tamamSen yoksan her şey eksik, sen varsan her şey tamam

Gösterişli başlayan Fenerbahçe kariyeri hem Avrupa’da hem ligde olağanüstü bir serinin en kilit oyuncularından biri hüviyetiyle devam etti. Pendikspor maçına kadarki 9 maçlık süreçte Fenerbahçe hanesine 27 puan yazdırdı. Konferans Ligi’nde ise ilk 3 maçtan 9 puan alındı. Ondan önceki Konferans Ligi play-off eşleşmesindeki Twente maçları 5-1 ve 0-1 olmak üzere kazanılmıştı. Fred’in gidişi aynı anda Alexander Djiku ve Rodrigo Becao gibi kilit isimlerin de takımdan uzak kaldığı döneme denk geldi. Hal böyle olunca ligde Trabzonspor’a karşı alınan 3-2’lik yenilgiyle toplamda 19 maçlık galibiyet serisi bozuldu. Adana Demirspor maçındaki beraberlikle beraber liderlik koltuğu geri alındı ancak o maçtan önceki hafta içi mesaisinde Ludogorets mağlubiyeti, üst üste 3 resmi maçtan galibiyetsiz ayrılma anlamına geldi. Fenerbahçe milli ara dönüşü Karagümrük’e karşı 2-1’lik galibiyetle bir nefes aldı. Ancak Nordsjaelland karşısında gelen tarihi 6-1’lik yenilgi, Brezilyalıya duyulan ihtiyacı en somut şekilde gözler önüne serdi.

Fenerbahçe özür diledi! Dört dörtlük keyifFenerbahçe özür diledi! Dört dörtlük keyif

Fred, sahalara döndüğü Sivasspor maçıyla beraber yine maçın temposunu, takımı adına oyunun tonunu belirledi. Djiku, Becao, Fred üçlüsünden en azından birinin dahi dönüşü Fenerbahçe için farklı galibiyet anlamı taşıdı. Süreç içinde arkadaş çevresinde konuşurken yaptığım “Ön tarafın vazgeçilmez parçalarından -örneğin Dzeko, Tadic- dahi benzer sakatlığı yaşasa Fenerbahçe bu kadar etkilenmezdi” önermemde kendi adıma kısmen haklı olduğumu anladım.

İsmail Kartal’ın yarattığı Fenerbahçe’de ligdeki “ideal” olarak adlandırabileceğimiz 11’deki her fert ayrıca değerli. Bu fertlerden Becao uzun süre sahalardan uzak kalacak. Ancak Djiku önderliğinde eleştiri oklarının hedefi halindeki Samet’in farklı gözükmesi muhtemel. Fakat işe Fred yönünden bakarsak onunla beraber tüm takım farklı görünüyor. Sivasspor maçında 4. dakikada verdiği pasın devamında gol gelmedi belki de ancak 17. dakikada hücum yönünü sola çeviren, Tadic’i bulan Fred, Sebastian Szymanski’nin Fenerbahçe’yi öne geçiren golünde asistin asistini yaptı.

Bu pozisyonda Fred topu Tadic’le buluşturdu, Tadic ortayı yaptı, Fenerbahçe Szymanski’nin gol vuruşuyla öne geçti.

Hücumu savunmadan başlatan, savunmayı da öndeki baskısıyla hücumdan başlatan Fenerbahçe’de omurga Fred. O olmayınca sarı-lacivertliler yalpalıyor, yenilgiler kötü oyunla beraber üst üste geliyor. Deneyimi ve dünya yıldızı kalitesinde olduğunu açıklamalarıyla da kanıtlıyor deneyimli yıldız. Öyle ki Sivasspor galibiyeti Fenerbahçe için silkinme. Onlar için toparlanma maçı Beşiktaş karşılaşması. Fred derbinin öneminden “Şampiyon olmak istiyorsak Beşiktaş’ı yenmeliyiz ” diyerek bahsediyor ve yürünecek yolu gösteriyor. Aynı sahaya çıktığı 15 maçta yaptığı ve bu maçların tamamında takımını galibiyete taşıdığı gibi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.