Fenerbahçe, Karadeniz’in hırçın dalgalarını bir türlü aşamıyor!

Fenerbahçe Süper Lig’de ilk 10 maçını kazandıktan sonra Trabzonspor’u ağırladı. Son yıllarda sezonun dönüm noktalarını yaşadığı ve psikolojik eşik haline gelen rakibi karşısında zorlanan Kanarya bu eşiği bir kez daha aşamadı ve Kadıköy’de 26 senelik hasreti dindiren Trabzon maçı 3-2 kazandı.

Spor 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe için Trabzonspor maçları düşüşe geçiş karşılaşmaları oldu.

25 Ocak 2020. Fenerbahçe, lider Sivasspor, arkasındaki Trabzonspor ve o günkü rakibi Başakşehir’le yarış halinde, 4. sırada. Kadıköy’deki Başakşehir karşılaşması sezonun o güne kadarki en önemli dönüm noktalarından. Maç son derece kritik olunca çekişme de kaçınılmaz. İlk yarı golsüz. Ancak tıklım tıklım Kadıköy seyircisi önünde Fenerbahçe yükleniyor. Beklenen gol 72’de geliyor. Tabelada Max Kruse ismi. 86’da Vedat Muriqi skoru belirliyor. Fenerbahçe lider Sivasspor’la arasındaki farkı 4’e indiriyor. Başakşehir geride kalmış. İkinci Trabzonspor’la aradaki puan farkı ise 1. Maç sonunda spikerin şu sözü, belki de senelerce kulaklardan silinmeyecekti “Fenerbahçe şampiyonluk yarışında 3 puandan fazlasını alıyor”

Evet, 2019-20 sezonu 5 sezonluk hasreti bitirmek için yola çıktı Fenerbahçe. 19. haftadaki galibiyetin ardından taraftar şampiyonluğa inanıyordu. Bir sonraki karşılaşma zorlu Trabzonspor deplasmanıydı. Buradaki engelin aşılması psikolojik açıdan da bir eşiğin aşılması anlamındaydı. Ancak hayallerle hayatlar örtüşmedi. Henüz 1. dakikada Max Kruse ile öne geçen Fenerbahçe, 15’te Alexander Sörloth, 32’de Filip Novak’ın gollerine engel olamadı. Kaybedilen maç pamuk ipliğine bağlı sezonu söktü attı. Ertesi hafta tartışmalı hakem kararlarıyla dolu Alanyaspor maçı 1-1 bitti. Ankaragücü deplasmanında alınan 3-1’lik yenilgi iç sahadaki Galatasaray maçını sezonun finali haline getirdi. Ancak burada da 3-1 kaybeden Kanarya hem ezeli rakibine karşı sahasında 20 senelik yenilmezlik serisini yitirdi hem şampiyonluk umutlarını kaybetti hem de ikinci Ersun Yanal dönemi hüsranla sonuçlandı.

Fenerbahçe, 2020’de sonunu getiremedi.

Fenerbahçe 2019-20 sezonunu işte böyle, Trabzonspor deplasmanında başlayan puan kayıpları silsilesiyle kaybetti. Dün akşam Kadıköy’de oynanan ve Kanarya’nın 26 senelik Trabzonspor’a yenilmeme serisini bitiren maç da liderliğin Galatasaray’a verildiği maç oldu. 10’da 10’la kusursuz başlayan Fenerbahçe’nin verdiği ilk fire son yıllarda aşamadığı Trabzonspor engeliydi. Karşılaşma ardından bir istatistik vehameti gözler önüne serdi, Fenerbahçe son 3 sezondur liderliği Trabzonspor mağlubiyetlerinden sonra kaybediyordu. Öyle ya az önce verilen örnekte Fenerbahçe lider bile değildi ancak 2019-20 sezonu da bir Trabzonspor deplasmanı ardından yokuş aşağı gitti.

Kaçınılmaz tekerrür

Fenerbahçe en son 2020-21 sezonunda Trabzonspor’a karşı 2’de 2 yaptı. 2010’ların başında malum 3 Temmuz davası sonrası yaşamayı bekleyebileceğiniz psikolojik çözülme hadisesi 2020’lerin başına denk geldi. 2010’lu yıllar boyunca rakibine çoğunlukla üstünlük kuran Kanarya, 2019-20 sezonunda iki maçta yenemediği rakibini bir sezon sonra iki kez alt ettikten sonra sürüncemeye girdi.

2021-22 sezonunun ilk randevusu tartışmalarla doluydu. Trabzon deplasmanına lider çıkan Fenerbahçe 3. dakikada Diego Rossi ile öne geçti. Vitor Pereira yönetimindeki takım 23. dakikada Kim Min-jae’nin ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edilmesi sonrası çözülme yaşadı. Pozisyonun üstüne serbest vuruştan Anastasios Bakasetas dengeyi getirdi. Kanarya uzun süre 1 puan için dirense de 87’de Bakasetas ve 90’da Yusuf Sarı Trabzonspor’u galibiyete taşıdı. Fenerbahçe liderliği rakibine bıraktı. Deplasman dönüşünde Ali Koç takımı havaalanında karşıladı, megafonla basın mensuplarına açıklamada bulundu. Yanına takımın yıldızı Mesut Özil’i de alan başkan, şampiyonluk yolunda önlerine taş koyulduğuna dair şikayetçiydi. Fenerbahçe, bu kaotik akşamın ardından oynadığı 9 maçın yalnızca 2’sini kazanabildi. Yarış koptu, Trabzonspor 38 sene sonra şampiyon oldu. Sezonun ikinci yarısında Kadıköy’de oynanan maç da berabere bitti. Kanarya o maçı da 11 kişi bitiremeyecekti.

Fenerbahçe'nin mükemmel serisini Trabzonspor bitirdiFenerbahçe’nin mükemmel serisini Trabzonspor bitirdi

Dünya Kupası sonrası tepetaklak

Bir sene sonra bu kez Jorge Jesus’la şampiyonluk yolunda iddialı Kanarya, Dünya Kupası arasına en yakın rakibi Galatasaray’ın 2 puan önünde girdi. Kadıköy’de alınan Giresunspor mağlubiyeti hesapları bozmuş olsa da zirve Fenerbahçe’ye aitti. Ancak dönüşte kritik bir Trabzonspor deplasmanı vardı. Jesus’un soru işaretleri barındıran 3’lü sistemiyle maça başlayan Fenerbahçe üretken olamazken Maxi Gomez 61’de takımını öne geçirdi. Maça noktayı 90’da Bakasetas koydu, Trabzonspor 2-0 kazandı, Fenerbahçe liderliği Galatasaray’a kaptırdı.

Trabzon’da hüsran Fenerbahçe’yi liderlikten etti.

2021-22’nin aksine sezonun devamında fazla puan kaybetmese de Fenerbahçe, Galatasaray’ın istikrarına ayak uyduramadı ve o gün kaybettiği liderliği bir daha alamadı. Psikolojik eşik bir kez daha aşılamadı. Tıpkı 2023-24 sezonunda yani dün olduğu gibi. İsmail Kartal yönetimindeki takım Kadıköy’de 26 sene sonra ezeli rakibine yenildi. Hem de belki de tarihinde hiç olmayan bir şekilde, 46 ve 47. dakikalarda üst üste goller yiyip çözülme yaşayarak.

Kartal’ın sınavı

Fenerbahçe sezon sonuna kadar kayıpsız gitmeyecek, bir noktada fire verecekti. Ancak bu fire, örneğin Adana Demirspor deplasmanında verilmiş olsa bu kadar manidar olmazdı. Ya da az önce de belirttiğim gibi belki de tarihi anlamda olumsuz ikinci yarı başlangıcı olmasa yine bu kadar anlam kazanmazdı. Ancak rakip Trabzonspor, oyun -elbette sakatlıkların etkisiyle- bu kadar silik ve sonuç mağlubiyet olunca insanın aklına “aynı çözülme olur mu olmaz mı?” sorusu gelmiyor değil.

Bu noktada İsmail Kartal’ın sınavı başlıyor. Kartal iyi bir oyun planı üzerine geniş kadroyu iyi idare ederek tarihi bir başlangıca imza attı. Ancak Fenerbahçe’nin geçtiğimiz sezonları da başlangıç itibarıyla sonuca gitmek adına yeterliydi. Fakat ne zaman bordo-mavi bir fırtına esse, yelkenler suya indi. Görev o yelkenlerin rüzgarı göğüslemesini sağlamak, düşülen yerden kalkmaya yardımcı olmak; aşılamayan psikolojik eşiğe terapi, tedavi yöntemi bulmak…

Fenerbahçe için sezon şimdi açıldıFenerbahçe için sezon şimdi açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.