Formula 1’de taşlar yerinden oynuyor: Red Bull, Newey’in ayrılığını duyurdu

Formula 1 ekiplerinden Red Bull, efsane tasarımcı Adrian Newey'in gelecek yılın başında takımdan ayrılacağını, ancak mevcut sezonun kalanında yarışlara katılmayı sürdüreceğini açıkladı.

Spor 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Red Bull'da Newey devri kapanıyor.

F1’de Red Bull’un gündemi sezon başından beri çok yoğun geçiyor. Takım patronu Christian Horner’ın başından geçen soruşturma süreci sonrası içeride yaşanan çatlaklardan gelen en büyük sızıntı gün itibariyle resmiyete kavuştu. Milton Keynes merkezli takım, takımın teknik şefi Adrian Newey’in ayrılığını duyurdu.

Avusturyalı takımdan yapılan açıklamada efsane tasarımcının görevinin gelecek yılın başlarında sona ereceği ve bu yıl kısmi olarak yarışlara katılarak katkı sunmayı sürdüreceğini belirtildi. Newey’in F1’deki tasarım işlerinden ayrılmasına karşın yaz aylarında tanıtılması planlanan Red Bull’un RB17 hiper otomobil projesiyle ilgili çalışmayı sürdüreceği de aktarıldı.

Red Bull’un kurulduğu yıl olan 2006’dan beri Avusturyalı ekibin F1 otomobillerini tasarlayan Newey, yedi kez pilotlar altı defa da üreticiler şampiyonluğu kazanılmasında çok önemli rol oynamıştı. Red Bull öncesi McLaren’da çalışan Newey, İngiliz ekibinde de şampiyonluklar kazanmıştı.

Konu hakkında konuşan efsane İngiliz mühendis, “Yeni kurulan bir takımdan şampiyon bir ekibe dönüşen Red Bull’un işleyişinde bulunmaktan ve bu süreçte kilit bir rol oynamış olmaktan dolayı büyük onur duyuyorum. Ancak artık bayrağı başkalarına devretmek ve kendim için yeni mücadeleler aramak için uygun bir an olduğunu düşünüyorum. Bu arada, RB17’nin geliştirilmesinin son aşamalarına gelindi, bu nedenle takımla geçirdiğim sürenin geri kalanında odak noktam bu olacak.” dedi.

Horner: Efsane olarak aramızdan ayrılıyor

Red Bull’da eleştiri oklarının hedefindeki isim olan Christian Horner, Newey’in ayrılığı sonrası, “Son 20 yılda yaşadığımız en büyük anların hepsi Adrian’ın teknik dümenin başına geçmesiyle gerçekleşti. Onun vizyonu ve dehası 20 sezonda 13 şampiyonluk kazanmamıza yardımcı oldu. Red Bull Racing’in merhum Dietrich Mateschitz’in bile hayal edebileceğinden daha büyük bir güç haline gelmesine yardımcı oldu. Bunun da ötesinde, Adrian’la geçirdiğimiz son 19 yıl çok eğlenceliydi. Benim için Adrian Red Bull’a katıldığında zaten bir süperstar tasarımcıydı. Yirmi yıl ve 13 şampiyonluktan sonra gerçek bir efsane olarak aramızdan ayrılıyor. O aynı zamanda benim arkadaşım ve ortaklığımıza kattığı her şey için sonsuza kadar minnettar kalacağım biri. Geride bıraktığı miras Milton Keynes’in salonlarında yankılanacak ve RB17 Pist Otomobili bizimle geçirdiği zamana uygun bir vasiyet ve miras olacak”

Adrian Newey’in gelecekte ne yapacağı henüz belli değil ancak Formula 1’in cazibe merkezi Scuderia Ferrari, tıpkı Hamilton gibi Newey için de en etkili seçenek olarak ortada duruyor.

Bakan Ersoy konuştu, Formula 1'in Türkiye'ye gelişi netleştiBakan Ersoy konuştu, Formula 1’in Türkiye’ye gelişi netleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.