Futbolcuyu dudağından öpen Luis Rubiales istifa etmeyeceğini açıkladı, Milli Takım isyan bayrağı çekti

Dünya şampiyonu olan İspanya'da ödül töreni sırasında Jenni Hermoso'yu dudağından öpen federasyon başkanı Luis Rubiales istifa etmeyeceğini açıkladı. Kararın ardından Milli Takım oyuncuları yaptırım uygulanana dek maçlara çıkmayacaklarını açıkladılar.

Spor 26 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
FIFA'dan Rubiales'e büyük ceza.

Luis Rubiales, yaptığı hareketle dünya spor kamuoyunun gündemine oturdu. 2023 Dünya Kupası finalinde İngiltere’yi 1-0 geçen İspanya tarihinde ilk kez şampiyon oldu. İspanyollar büyük zaferi altın madalya töreninde kutlarken, madalyasını boynuna takan Jenni Hermoso kendisini bekleyen Luis Rubiales’e sarıldı. Rubiales oyuncuyu dudağından öptü. Bu hareket adeta şampiyonluğun önüne geçti ve İspanya’da gündemin birinci sırasına oturdu. Takım kadrosunu Başbakanlık Konutu’nda ağırlayan Başbakan Pedro Sanches, özür açıklaması yapan Rubiales için özrün yetmeyeceğini ve istifa etmesi gerektiğini açıkladı.

Bölge federasyonları dün bir araya gelerek konuyu görüşme kararı aldı. Görüşmenin ardından Luis Rubiales, başbakan ve kamuoyunun isteği aksine istifa etmeyeceğini bildirdi. Rubiales “İstifa etmeyeceğim, istifa etmeyeceğim. Sosyal suikast yapılıyor. İdeallerimi savunmaya hazırım. Şu an yapılan adam yeme hadisesini hak etmiyorum. Kürsüde olup biten her şey için özür dilerim; bir anlık mutlulukla vücudumu ele geçiren şeyle bunu yaptım. Elbette özür dilemem gerekiyor. Kraliçe’den ve incinen herkesten. Birçok kürsüde yer aldım ancak hiçbirinde böyle bir hareket yapmadım.”

Öpücük krizine FIFA da dahil olduÖpücük krizine FIFA da dahil oldu

“Öpücük rızaya dayalıydı”

Rubiales yaptığı hareketin karşılıklı rızaya dayalı olduğunu belirtti. Hermoso maçın sonunda penaltı kaçırmış ve kritik bir anda maçı koparma şansını değerlendirememişti. Rubiales kürsüde “Beni havaya kaldıran Jenni’ydi. Ona ‘Penaltıyı unut. Ufak bir öpücük?’ dedim o da ‘Tamam’ dedi.” şeklinde konuştu. Rubiales sözlerine “Spontane bir öpücüktü. Karşılıklı, coşkulu ve rızaya dayalıydı. Olay bu. Anlaşmaya dayalı bir öpücük beni buradan götürmeye yeterli mi?” diyerek devam etti.

Futbolcuyu dudağından öpen federasyon başkanı özür diledi, başbakan istifasını istediFutbolcuyu dudağından öpen federasyon başkanı özür diledi, başbakan istifasını istedi

Hermoso’dan yanıt geldi, karara tepki yağdı

Jenni Hermoso başkanın yaptığı açıklamanın ardından yanıt niteliğinde bir açıklama yayınladı. Hermoso’nun sosyal medya paylaşımında “Hayatımın en önemli başarılarından birini elde ettikten birkaç gün sonra taraftarlara, takım arkadaşlarıma, medyaya, takipçilere ve bu rüyayı gerçek kılan herkese teşekkür etmek istiyorum; sizin çalışmanız ve karşılıksız desteğiniz Dünya Kupası zaferinin bir parçasıydı. Ne yazık ki kutlama kısa sürdü. Şunu açık ve net şekilde ifade etmek isterim ki Bay Luis Rubiales’in aramızda geçtiğini söylediği konuşma hiç geçmedi, öpücük rızaya dayalı değildi. Daha önce de açıkladığım gibi bu durum hoşuma gitmedi” dedi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

TMJ (@mktjersey)’in paylaştığı bir gönderi

Hermoso, olayın ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında da Rubiales’in hareketinden hoşlanmadığını ifade etmişti. Hermoso’nun bu açıklamasının üstüne oyuncular da takım arkadaşları için destek mesajı yayınladılar. Söz konusu Milli Takım oyuncuları bir araya geldiler ve “Dünya Kupası’nda madalyayla sonuçlanan yolculuğun ardından bu bildiriyi imzalayan 23 futbolcunun hiçbiri, söz konusu lider başta olduğu sürece milli takıma gelmeyecektir” şeklinde açıklama yayınladı. İngiltere Milli Takımı cephesinden de hem Hermoso hem de İspanyol takım arkadaşlarını destekleyen bir açıklama geldi. İspanya Milli Takımı, bir sonraki maçını 22 Eylül günü Uluslar Ligi’nde İsveç’e karşı oynayacak.

Rubiales’in görevine devam etme kararı almasının ardından birçok kişiden ve kurumdan da tepki geldi. İspanya’nın ikinci başbakan yardımcısı Diaz, X üzerinden “Bugün federasyon toplantısında gördükleriniz kabul edilemez” yorumunu yaptı.

LaLiga Başkanı Javier Tebas ise “Luis Rubiales’in yaptıklarını açıklamak zor” dedi. Tebas ayrıca yaptığı açıklamada “Rubiales’in görevde olduğu yıllarda birçok kadın ve erkek benzer şeyi yaşadı ve bu durdurulmalı” diyerek Rubiales’in yaptıklarının ilk olmadığını iddia eden sözler kullandı.

Eski Real Madrid kalecisi ve milli oyuncu Iker Casillas da durumu “Utanç verici” olarak değerlendirdi.

İspanya Milli Takımı ve Real Betis’in golcülerinden Borja Iglesias ise içinde bulundukları durum değişmediği ve yapılan hareket cezalandırılmadığı takdirde İspanya Milli Futbol Takımı’nda oynamayacağını açıkladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.