Galatasaray Şampiyonlar Ligi sahnesinde, rakip Kopenhag

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi yolculuğu başlıyor. Okan Buruk yönetimindeki sarı-kırmızılılar bu akşam 19.45'te A Grubu ilk maçında Danimarka ekibi Kopenhag'la kozlarını paylaşacak. Maç Rams Park Stadyumu Ali Samiyen Spor Kompleksi'nde oynanacak.

Spor 20 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Galatasaray Şampiyonlar Ligi sahnesine dönüyor.

Süper Lig şampiyonu Galatasaray, Şampiyonlar Ligi yolculuğuna 2. ön eleme turundan başladı. İlk olarak Litvanya ekibi Zalgiris’i eleyen Cimbom, Sloven Ljubljana ve Norveç’ten Molde engellerini de aşarak gruplara kalmaya hak kazandı. Galatasaray yapılan kura çekimi sonrası zorlu A Grubu’nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag’ın rakibi oldu. Sarı-kırmızılılar grup aşamasında yolculuğa bu akşam 19.45’te Kopenhag’ı ağırlayarak başlayacak. Karşılaşmayı Bulgaristan Futbol Federasyonundan hakem Georgi Kabakov yönetecek. Kabakov’un yardımcılıklarını Martin Margaritov ile Diyan Valkov yapacak. Mücadelenin dördüncü hakemi ise Georgi Ginchev olacak.

Kopenhag da tıpkı Galatasaray gibi geçen sezon ligini şampiyon tamamladı. Ardından 2. ön eleme turundan Şampiyonlar Ligi gruplarına girmek için mücadeleye başladı. Danimarka’nın başkent ekibi sırasıyla İzlanda’nın Breidablik, Çekya’nın Sparta Prag ve Polonya’nın Rakow takımlarını eleyerek adını grup aşamasına yazdırdı.

İstikrarlı galibiyetlerin arkasındaki istikrarsızlık: Fenerbahçe savunmasıİstikrarlı galibiyetlerin arkasındaki istikrarsızlık: Fenerbahçe savunması

Galatasaray Kopenhag’la oynayacağı maça kadro olarak eksiksiz gidiyor. Son 16 resmi maçında bir kez bile kaybetmeyen Galatasaray son olarak geçen sezonun 32. haftasında Beşiktaş’a deplasmanda 3-1 yenildi. Ondan sonraki 6 lig maçını birini Hatayspor’a karşı hükmen olmak üzere kazanan Cimbom, 6 Şampiyonlar Ligi eleme maçında ve ligdeki ilk 4 maçında yenilgi yüzü görmedi. Danimarka ekibi Kopenhag ise Danimarka Süper Ligi’nde sezon 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi ile başladı. Takım Şampiyonlar Ligi eleme aşamasında 4 kez kazanırken 2 kez yenildi.

Galatasaray’ın bu sezonki en önemli silahı geçen sezon olduğu gibi Arjantinli golcü Mauro Icardi. Forvet pozisyonunda görev alan yıldız, 8 resmi maça çıktı ve bu maçlarda 8 gol attı. 30 yaşındaki oyuncu son olarak ligde Samsunspor’a karşı Hakim Ziyech’in attığı şuta kafa uzatmış ve topun yön değiştirerek ağlara gitmesini sağlamıştı. Icardi’nin bu golü takımını rahatlatmıştı. Öte yandan Galatasaray’da Kopenhag maçı hikayesi diğer futbolculardan farklı olacak bir oyuncu var.

Sarı-kırmızılıların başarılı stoper oyuncusu Victor Nelsson eski takımına karşı sahaya çıkacak. 24 yaşındaki stoper, 2021’de Kopenhag’dan Galatasaray’a gelmişti. Oyuncu daha önce 2 sezon Danimarka ekibinde forma giymişti. Kopenhag, sakatlıkları bulunan David Khocholava, Nicolai Boilesen ve Andreas Cornelius’un Galatasaray maçı kadrosunda yer almayacağını açıkladı.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk maç öncesi yaptığı açıklamalarda burada olmanın hayalini geçen seneden beri kurduklarını belirtti. Buruk Avrupa kupalarındaki 3 Türk takımının da amacının gruptan çıkmak olduğunu vurguladı. Şampiyonlar Ligi’nde olmanın keyfini çıkarmaları gerektiğini belirten deneyimli isim iyi futbolu 90 dakikaya yayarak sabırlı olmaları gerektiğini söyledi.

Okan Buruk ve Angelino maç öncesi soruları yanıtladı.

Zaha gelişmesi

Buruk son olarak Samsunspor maçı kadrosunda yer almayan Wilfried Zaha için “Zaha’yı maçta kadroya alacağız. Oynayabilecek duruma geldi. Tabii ki maç eksiği var. Full olarak antrenmaları yaptı. O da kadromuzda oynayabilecek oyunculardan birisi. Tam kadro hazırız.” dedi. Öncelikli amaçlarının gruptan çıkmak olduğunu söyleyen Okan Buruk, Nelsson’un geri bildirimi çok önemli tabii ki. Rakibi en iyi tanıyanlardan birisi. Ekip olarak analizimizi yaptık ama ondan da duyacaklarımız önemliydi. Nelsson’un da bize verdiği bilgilerle inşallah kazanırız. Bazen dörtlü bazen üçlü oynayabiliriz. Bunlara maç maç karar vereceğiz. Elimizdeki oyuncu yapısına, rakibin yapısına ve maçın yapısına göre karar vereceğiz.” şeklinde konuştu. Son olarak tekrar Zaha hakkında konuşan Buruk “Zaha’yı yüzde yüz görme şansımız çok olmadı. Hakim son maçta girdikten sonra, oyun içerisinde Icardi’nin istediği topları atabilecek bir oyuncu olduğunu gösterdi. Zaha’nın da takıma ve hücuma katkı sağlayacağını düşünüyorum.” sözlerini söyledi.

Kerem’e övgü

Maç öncesi basın toplantısında konuşan Galatasaraylı futbolcu Angelino ise her gün takım olarak birbirlerine daha fazla alıştıklarını ifade etti. 26 yaşındaki sol bek “En iyi sezonumu dörtlü savunmayla geçirmiştim. Şampiyonlar Ligi’nde her takım çok zorlu. İyi odaklanmam ve hata yapmamam lazım. Bunun öneminin farkındayım.” değerlendirmesinde bulundu. Angelino önünde oynayan sol kanat Kerem Aktürkoğlu’yla ilgili olarak da “Çok önemli, inanılmaz iyi bir oyuncu. Onunla oynamak keyif verici. Her seferinde birbirimize daha fazla alışıyoruz. Savunmada da bana çok yardımcı oluyor. Onunla oynamak çok harika.” değerlendirmesini yaptı.

Kerem Aktürkoğlu, Galatasaray adına sezona en formda başlayan isimlerden biri.

Galatasaray Avrupa kupalarındaki 309. maçına çıkacak. Kulüp daha çnce 308 maçta boy gösterdi, 111 galibiyet, 82 beraberlik ve 115 yenilgi aldı. 17. kez grup aşamasında mücadele edecek 10 kez eleme yoluyla 7 kez ise direkt olarak Şampiyonlar Ligi vizesi aldı. Galatasaray tarihinde Danimarka takımlarıyla 4 maç yaptı. Bu maçlarda 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. Kopenhag ile 2013-2014 sezonunda yine UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında karşılaşan Galatasaray, sahasında 3-1 yendiği rakibine deplasmanda 1-0 mağlup oldu. 2021-2022 sezonunda UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki Randers eşleşmesinde ise Galatasaray, 2-1 galibiyet ve 1-1 beraberlik aldı. Kopenhag ise Türk takımlarıyla 8 maç yaptı. Galatasaray dışında Trabzonspor ve Sivasspor’la da oynayan Danimarka ekibi bu maçlarda 5 galibiyet, 2 yenilgi ve 1 beraberlik gördü.

Galatasaray Beknaz’la ‘devam’ dediGalatasaray Beknaz’la ‘devam’ dedi

Avrupa’da formda Cimbom

Galatasaray son 18 Avrupa maçında yalnızca 1 kez yenildi. Sarı-kırmızılılar bu süreçte 10 kez kazandı ve 7 beraberlik aldı. Tek yenilgi 2021-2022 sezonunda UEFA Avrupa Ligi son 16 turu maçında İspanya temsilcisi Barcelona karşısında geldi.

Ancak Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi karnesinin bu kadar parlak olduğu söylenemez. En son 2019-20 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde boy gösteren Cimbom, son 26 maçta yalnızca 2 kez kazanabildi. Galatasaray bu 26 maçta 7 beraberlik alırken 17 kez yenildi. Toplamda 116 Şampiyonlar Ligi maçı yapan Galatasaray bu maçlardan 28’ini kazanırken 29 beraberlik ve 59 yenilgi yaşadı. Şampiyon Kulüpler Kupası döneminde 35 maça çıkan Cimbom 12 galibiyet, 8 beraberlik ve 15 yenilgi aldı.

Organizasyon O G B M A Y
Şampiyon Kulüpler Kupası 35 12 8 15 42 53
UEFA Şampiyonlar Ligi 116 28 29 59 112 197
UEFA Şampiyonlar Ligi Elemeleri 32 22 7 3 73 34
Kupa Galipleri Kupası 32 12 7 13 42 55
UEFA Kupası ve Avrupa Ligi 92 36 31 25 142 113
UEFA Süper Kupa 1 1 2 1
Toplam 308 111 82 115 413 453

 

Şampiyonlar Ligi’nde Türk takımları

Galatasaray bugüne kadar Şampiyonlar Ligi’nde boy gösteren 6 Türk takımından biri. Beşiktaş 8, Fenerbahçe 6 kez Şampiyonlar Ligi’ne katılırken Trabzonspor, Bursaspor ve Başakşehir ise birer kez mücadele etti. Galatasaray 116, Beşiktaş 50, Fenerbahçe 40, Trabzonspor, Bursaspor ve Başakşehir de 6’şar kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde sahaya çıktı.Türk takımları Şampiyonlar Ligi’nde 224 maça çıktı, bu karşılaşmalarda 54 galibiyet, 49 beraberlik, 121 yenilgi yaşadı. Bu maçlarda 213 gol atan Türk ekipleri, kalelerinde ise 422 gol gördü.

Dursun Özbek: Bütçemiz 39 milyon euroDursun Özbek: Bütçemiz 39 milyon euro

Temsilcilerimiz şu ana dek en fazla çeyrek final aşamasına geçtiler. Galatasaray 2000-01, Fenerbahçe 2007-08’de Şampiyonlar Ligi çeyrek final aşamasında boy gösterdiler. Farklı bir statüde oynanan 1993-94 sezonunda ise Galatasaray yarı final aşamasında boy göstermişti. Şampiyonlar Ligi tarihinde Türk takımları başında en fazla maça çıkan teknik direktör 53 kezle Fatih Terim. Terim’i Beşiktaş ve Galatasaray başında toplam 32 maça çıkan Mircea Lucescu takip ediyor.

Şampiyonlar Ligi gruplarında Beşiktaş 2021-22 sezonunda, Fenerbahçe ise 2001-02 sezonunda grup aşamasını puan alamadan 6’şar mağlubiyetle tamamladılar. Gruplarda en fazla puan toplayan takımsa 2017-18 sezonunda Beşiktaş oldu. Kara Kartal grubunu 14 puanla lider bitirmişti.

Okan Buruk: Şampiyonlar Ligi topunun üzerindeki yıldızlar bile heyecanlandırıyorOkan Buruk: Şampiyonlar Ligi topunun üzerindeki yıldızlar bile heyecanlandırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.