Çek bir tur! Galatasaray son 16 için sahaya çıkıyor

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanş maçında, kendi evinde 3-2 mağlup ettiği Sparta Prag'a konuk olacak. Letna Stadı'nda oynanacak karşılaşma saat 23.00'te başlayacak.

Spor 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Okan Buruk önderliğinde Galatasaray, Sparta Prag karşısında son 16 bileti arayacak.

UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanş maçında Galatasaray, Çekya’nın Sparta Prag ekibine karşı deplasmanda son 16 bileti arayacak. İngiliz hakem Anthony Taylor’ın yöneteceği maçta sarı-kırmızılılara tur atlamak için beraberlik dahi yeterli olacak.

‘Kupa İki’de 94.  sınav

Galatasaray, UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi’nde şimdiye kadar 93 maça çıktı. 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası’nı kaldıran sarı-kırmızılı ekip, Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki iki numaralı futbol turnuvasında 37 galibiyet, 31 beraberlik ve 25 yenilgi yaşadı.
Bu maçlarda rakip fileleri 145 kez havalandıran Galatasaray, kalesinde 115 gol gördü.

Son dönemde Avrupa Ligi’nde çok başarılı bir grafik çizen sarı-kırmızılılar, ‘Kupa İki’de çıktıkları son 13 maçın sadece birinde sahadan yenik ayrıldı. Sarı-kırmızılı takım, 2021-2022 sezonunda mücadele ettiği Avrupa Ligi elemelerinde İskoç ekibi St. Johnstone ile Danimarka temsilcisi Randers’i geçti. Grup aşamasında İtalya’nın Lazio, Rusya’nın Lokomotiv Moskova ve Fransa’nın Olympique Marsilya takımlarıyla karşılaşan Galatasaray, namağlup lider olarak tur atladı.

Son 16 turunda İspanyol ekibi Barcelona ile eşleşen sarı-kırmızılılar turnuvaya veda etti. “Cimbom” 2021-2022 sezonundaki tek yenilgisini son maçta Barcelona karşısında yaşadı. Galatasaray, söz konusu sezonda UEFA Avrupa Ligi’nde oynadığı 12 maçın beşini kazanırken, altısında berabere kaldı ve birini kaybetti. Sarı-kırmızılı takım, bu sezon ise play-off turunda dahil olduğu Avrupa Ligi’ne Sparta Prag galibiyetiyle başladı.

Galatasaray, İstanbul’da kazandığı avantajı Çekya’da korumaya çalışacak.

Kadroda dört eksik

Maç için Prag’a uçan Galatasaray kafilesinde dört eksik dikkat çekti. Sakatlıkları sebebiyle Serge Aurier, Hakim Ziyech ve Tanguy Ndombele Çekya’ya götürülmezken, turun ilk maçında kırmızı kart görüp cezalı duruma düşen Victor Nelsson’da kadroya yer almadı. Ayrıca isimleri UEFA listesinde bulunmayan Derrick Köhn ve Eyüp Aydın da Sparta Prag karşısında forma giyemeyecek.

Prag cephesinde de üç futbolcu yok

Sparta Prag’da da üç futbolcu cezaları nedeniyle yarınki maçın kadrosunda bulunamayacak.
Çekya temsilcisinde ilk maçta kırmızı kart görerek cezalı hale gelen Matej Rynes ile sarı kart cezalıları Ladislav Krejci ve Veljko Birmancevic, maçta forma giyemeyecek.

Galatasaray 10’da 10’la geliyor

Galatasaray, son 10 resmi müsabakasından galibiyetle ayrılma başarısı gösterdi. Sarı-kırmızılı takım, Süper Lig’in 16. haftasından ertelenen EMS Yapı Sivasspor maçını 11 Ocak’ta oynadı. Galatasaray, 1-1 berabere biten bu müsabakadan sonra yaptığı 7 lig maçından galibiyetle ayrıldı. Galatasaray, bu süreçte Türkiye Kupası’nda oynadığı 2 maç ile Avrupa Ligi’nde yaptığı bir karşılaşmayı da kazandı.

Okan Buruk: Zor bir takıma karşı oynayacağımızı biliyoruz

Galatasaray 2000 yılında UEFA Kupası’nı kazanırken futbolcu olarak kadroda bulunan Okan Buruk, Sparta Prag maçı öncesi basın toplantısında konuştu. Karşılaşmanın oynanacağı Letna Stadı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan tecrübeli teknik direktör, rövanş karşılaşmasının çok önemli olduğunun altını çizerek, “Kazanıp, son 16 turuna kalmak istiyoruz. İlk maçta yakaladığımız bir avantaj var. İlk maç bitti, şimdi sıfırdan bir maça başlıyoruz. İlk maçtaki avantajımızı da bir kenara bırakıp, bu maçı kazanmaya odaklanacağız” dedi. Okan Buruk, rakiplerinin ilk maçta cesur bir oyun ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi: “O yüzden bu maça yüzde 100 konsantrasyonla ve rakibimizin neler yapabildiğini bilerek çıkacağız. Kendi oyunumuz var. Çok önemli ve değerli bir şehir. O şehrin uzun yıllardır mücadele eden değerli bir takımı. Bence çok da önemli oyuncular yetiştiriyor ve bu anlamda örnek kulüplerden biri. Kadro olarak değerli bir kulüp. Ne kadar zor bir takıma karşı oynayacağımızı biliyoruz. Galatasaray taraftarı da yarın buraya akın edecektir. Ne kadar seyircimizin tribünlerde olacağı maç günü ortaya çıkıyor. Yine yoğun bir destek bekliyoruz. Çok iyi bir takımla çok iyi bir atmosferde oynayacağız.”

Futbolculuğu döneminde Galatasaray forması altında Sparta Prag ile oynadıkları maçlarla ilgili anıları sorulan Buruk, “Nedved’in golleri var. İlk iki maçı hatırlıyorum. Orada Nedved çok önemli işler yapmıştı ve kupadan elenmiştik. Antrenör olarak inşallah yarın kazanan taraf biz oluruz” dedi.

Kerem Aktürkoğlu: Bizim hayallerimiz var

Okan Buruk’la birlikte basın toplantısına katılan Kerem Aktürkoğlu, basından gelen soruları yanıtladı. Sparta Prag’ın güçlü bir takım olduğunu belirten milli futbolcu şöyle konuştu: “Zor bir rakiple oynayacağımızı biliyorduk. İlk maç da öyle geçti. İlk maçtan sonra rakibin olumlu ve olumsuz taraflarını ayırdık. Yarın daha temkinli, etkili bir futbol oynayarak buradan galibiyetle ayrılıp, taraftarımıza son 16 turunu getirmek istiyoruz.”

Süper Lig’de Ankaragücü ile oynadıkları maçtan önce kulüp yöneticileri tarafından kendilerine gönderilen mektuplardan da bahseden Aktürkoğlu, “Hepimiz için çok duygusal, anlamlı ve önemli bir hediye oldu. Erden, Fatih ve Ayhan ağabeylere teşekkür ederim. Bana gönderilen benim için çok özeldi. O an hemen arayıp, Erden ağabeye de çok teşekkür ettim. Bizim hayallerimiz var. Hem kulüple hem de kişisel hayallerim var. Bunlardan biri de Galatasaray ile Avrupa şampiyonu olabilmek. Hocamız yaşadı. Aynı şeyi biz de yaşamak istiyoruz. Bu sezon önümüzde dört kupa var. Hedefimiz dört kupayı da kazanmak. Galatasaray’da oynamak, Galatasaraylı olmak her kupada, her mücadelede kupa ve galibiyet almaktır hedefin. Biz de hedef doğrultusunda hareket ediyoruz” dedi.

Performansına yönelik gelen eleştiriler üzerine de konuşan Kerem, “Bireysel performanslar her zaman çok önemli ve değerlidir. Ancak takım kazanmadıktan sonra veya elendikten sonra çok önemi yoktur. Yarın da bizim için çok önemli bir maç. İlk maçta gol atamadım ama galibiyet aldık. Elbette her futbolcu gol atmak, asist yapmak, skora katkı sağlamak ister. Ama önemli olan takıma yardım edebilmek. Tek amacım takımıma en iyi şekilde yardım edebilmek. Gol atmayı ve asist yapmayı çok istiyorum ama takımın kazanması her şeyden çok daha önemli. İnşallah yarın kazanırız” diye konuştu.

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki iki numaralı turnuvasının play-off turu, oynanacak 8 maçla tamamlanacak. Turu geçerek son 16 turuna kalan takımların rakipleri, 23 Şubat Cuma günü düzenlenecek kura çekiminde belli olacak.

UEFA Avrupa Ligi play-off turunda yapılacak maçlar ve ilk karşılaşmada alınan sonuçlar şöyle…

Toulouse-Benfica: 1-2
Rennes-Milan: 0-3
Freiburg-Lens: 0-0
Karabağ-Braga: 4-2
Roma-Feyenoord: 1-1
Olimpik Marsilya-Shakhtar Donetsk: 2-2
Sporting Lizbon-Young Boys: 3-1

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.