Galatasaray’ın Avrupa’da zafer gecesi: Tarih yazıcıları

Galatasaray'ın Avrupa gecesinde önce kadın takımı tarihte ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarına kaldı, sonra Avrupa Ligi'nin yeni formatında sahaya çıkan erkekler PAOK'u 3-1'le geçti. Osimhen'in yanı sıra sakatlıktan dönen Icardi de gol kaydetti.

Spor 26 Eylül 2024
Icardi golle döndü, Cim-bom PAOK karşısında güldü.

Galatasaray, Avrupa Ligi serüvenine ilk adımı atacağı maç için RAMS Park’ta Yunan temsilcisi PAOK’u konuk etti. Teknik direktör Okan Buruk, Fenerbahçe karşısında kazanan 11’de zorunlu bir hamle hariç 10 kişiyi değiştirmedi. Young Boys maçında kırmızı kart görüp UEFA tarafından üç maçla cezalandırılan Fernando Muslera tribündeki yerini alırken kaleye Günay Güvenç geçti. 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya çıkan Galatasaray’da başlangıcı Jakobs-Abdülkerim-Davinson-Kaan-Sara-Torreira-Yunus-Mertens-Barış ve Osimhen yaptı. Muslera ve Icardi’nin yokluğunda kaptanlık pazubandını Kaan Ayhan koluna geçirdi. Karşılaşma öncesinde Galatasaray seyircisinin içinde yer alan bir grup PAOK taraftarının etrafında şekillenen olaylar oldu. Meydana gelen tartışma sonucu duruma müdahale eden güvenlik güçleri Yunan taraftarlardan bir kısmını stadyum dışına çıkardı.

Galatasaray ilk dakikada etkili geldi. Kaan’ın yüksek gönderdiği ortaya Osimhen kafayı vurdu fakat top üstten auta gitti. Sarı-kırmızılılar maça alışılagelmiş şekilde önde baskıyla başladı ancak Razvan Lucescu’nun PAOK’u da benzer bir adam adama tam saha presle rakibine karşılık verdi.

Yedinci dakikada bir anda gelişen konuk ekip atağında Konstantelias savunma arkasına sarkıp fırsat yarattı, devamında Zivkovic’in şutunu Günay kurtarsa da atak bittikten sonra yardımcı hakem bayrağını kaldırdı. 10’uncu dakikada Galatasaray’ın kullandığı kornerden sonra topla arka direkte buluşan Kaan Ayhan dar açıdan gelişine voleyi vurdu, fakat PAOK kalecisi topu direk dibinde çelmeyi başardı. Sarı-kırmızılıların pas temposu ve isabet oranında aradığını yakalayamadığı ilk 15 dakikalık dilimde Yunan temsilcisi geniş alanlar bulsa da net pozisyon üretme konusunda başarılı olamadı. Çeyrek saat geçilirken Yunus’un soldan yaptığı orta tehlike yarattı. Osimhen ilk kontrolüyle karşı karşıya kalsa da kaleci açıyı kapattı ve Beşiktaş’tan transfer edilen Omar Colley’in müdahalesi sonrası top kornere çıktı. 26’ncı dakikada baskı yapan Galatasaray’da Yunus’un inadı pozisyon yarattı. Topu ceza sahası içinde önünde bulan Osimhen gelişine sert vurdu fakat kaleciyi aşamadı. Atağın devamında Yunus’un indirdiği topa bu kez Sara etkili vurdu fakat kaleci Kotarski bir kez daha filelerini korumayı başardı. İlk yarım saat dolmak üzereyken PAOK patronu Razvan Lucescu itirazları üzerine sarı kart gördü. Devrenin sonuna doğru baskının dozunu artıran Galatasaray 42’nci dakikada kaptan Kaan Ayhan’ın savunma arkasına gönderdiği yüksek topla net bir fırsat yakalasa da Yunus’un sol ayağıyla havadaki topa gelişine yaptığı denemede meşin yuvarlak yan ağlarda kaldı.

44’te Abdülkerim’in atağa katılıp soldan kavisli şekilde yaptığı ortaya Osimhen kafayı vurdu. Avrupa Ligi’nin market değeri en yüksek oyuncusu olan Osimhen’in kafa vuruşu uzak direği sıyırıp auta gitti. bu pozisyonun hemen ardından Omer Colley uzun topla Konstantelias’ı karşı karşıya bıraktı. Maçta şimdiye kadarki en net gol fırsatı Galatasaray file bekçisi Günay Güvenç’in kritik kurtarışıyla bertaraf edildi. RAMS Park’ta soyunma odasına 0-0’lık eşitlikle gidildi.

İkinci yarıya Galatasaray hızlı girdi. Abdülkerim’in savunma arkasına attığı uzun topa hareketlenen Barış Alper şutunu çekti, savunmadan seken top az farkla kornere gitti. Kullanılan köşe vuruşuna iyi yükselen Victor Osimhen kafayı vurdu, Baba Rahman’ın kale sahasındaki müdahalesi yeterli olmayınca top filelere gitti ve Galatasaray 1-0 öne geçti. UEFA’nın sitesinde kendi kalesine olarak yazılan golden sonra RAMS Park’taki stadyum hoparlörlerinden ‘Yarim’ adlı şarkı çalındı. Osimhen’in Lille yıllarında bu şarkı eşliğinde dans ettiği bir video sosyal medyada yayılmıştı.

Maçta bir saatlik dilim geride kalmak üzereyken Barış Alper sağ kanattan kuvvetli bir deparla rakip kaleye sokulup içeriye çevirdi. Savunmanın müdahale sonrası kalecisine dönmeye çalıştığı topta Osimhen araya girip röveşata denemesinde bulundu fakat Kotarski topu yumruklamayı başardı. 63’ta Ismail Jakobs soldan sıfıra inip içeriye çevirdi. Osimhen’in altıpas içinden yaptığı tek vuruşu Kotarski iyi bir refleksle çıkarıp devamında ikinci müdahalede de başarılı oldu. Hemen bir dakika sonra Jakobs bir orta daha yaptı, bu kez de Barış Alper’in kafa vuruşu kaleciyi aşamadı. Baskısını artıran sarı-kırmızılılarda Barış Alper bir pozisyona daha girdi, fakat dar açıdan yaptığı vuruşunda top yan ağlarda kaldı. Üst üste fırsatlar yakalayan Galatasaray bunlardan yararlanamayınca Yunan temsilcisi futbolun yazılı olmayan ‘atamayana atarlar’ adlı kuralını devreye soktu. Jonny’nin sağdan sıfıra inip çevirdiği top Günay’dan sekti, Konstantelias meşin yuvarlağı yakın mesafeden boş kaleye gönderip durumu 1-1’e getirdi.

75’ta Galatasaray kalabalık geldi. Kaan’ın sağdan arka direğe kestiği topu Mertens kafasıyla kale sahasına yönlendirdi. Osimhen’in indirdiği topa altıpas çizgisi üzerinden çok sert bir vuruş yapan Yunus Akgün çizgi üzerindeki müdahaleye rağmen fileleri bularak takımını yeniden öne geçirdi. Golden sonra Okan Buruk’tan ilk değişiklik hamleleri geldi. Mertens’in yerine Kerem Demirbay girerken sakatlıktan dönen Mauro Icardi de Osimhen’in yerine sahaya dahil oldu.

Icardi girer girmez varlığını hissettirse de ön direkte yaptığı kafa vuruşunda top auta gitti. 84’te Jelert, Kaan Ayhan’ın yerine oyuna girdi. Değişiklikle pazubant Icardi’ye geçti. 86’ncı dakikada PAOK kullanılan duran topta gole yaklaştı ancak kafayla içeriye çevrilen topu Davinson kesti, devamında Jakobs kale sahası içinde uzaklaştırdı. Normal sürenin son anlarında Yunus ve Barış Alper’in yerine Berkan’la Batshuayi oyuna dahil oldu. Belçikalı golcü oyuna girer girmez Jelert’in presle kazandığı topu servis etmesiyle gole yaklaşsa da sol ayağıyla yaptığı vuruşta savunmayı aşamadı. Maçın sonuna oynanmayan süre olarak beş dakika ilave edildi. Bu dilimde PAOK eşitlik sayısı için tüm hatlarıyla yüklendi. Jonny’nin uzaktan çektiği şutta Günay topu kurtarmayı başardı. Devamında Galatasaray rakip sahada geniş boşluklar bulsa da bu anlardan gol fırsatı yaratmayı başaramadı. Maçın son anlarında Jakobs’un hızlı kullandığı taç atışından sonra Kerem Demirbay topu yerden içeri çevirdi. Mauro Icarti tekte yaptığı vuruşta topu uzak doksana göndererek maçın fişini çekti.

Galatasaray sakatlıktan dönen Icardi’nin son saniye golüyle PAOK’u 3-1 mağlup etti ve Avrupa Ligi’nde sezona üç puanla başladı. Karşılaşmanın ardından stadyum hoparlörlerinden Gençlik Marşı çalındı. Sarı-kırmızılı futbolcular zaferi taraftarlarına giderek kutladı. Tribünlere çağrılan Okan Buruk da taraftarlarının çağrısına uyup kutlamaya ortak oldu.

Okan Buruk maç sonu tribünlerin desteğini yanıtsız bırakmadı.

Galatasaray’ın maçı haricinde Avrupa Ligi’nin ilk gününde sekiz karşılaşma daha oynandı, işte sonuçlar:

  • AZ Alkmaar- Elfsborg: 3-2
  • Bodo/Glimt-Porto: 3-2
  • Ludogorets- Slavia Prag: 0-2
  • Dinamo Kiev- Lazio: 0-3
  • Midtjylland- Hoffenheim: 1-1
  • Anderlecht- Ferencvaros: 2-1
  • Manchester United- Twente: 1-1
  • Nice- Real Sociedad: 1-1

Cim-bom’un kadınları tarih yazdı: Şampiyonlar Ligi’ne katılan ilk Türk takımı

Galatasaray Kadın Futbol Takımı adını Şampiyonlar Ligi’ne yazdırdı.

Kadın Futbol Süper Ligi’nin son şampiyonu Galatasaray tarihte Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasına yükselebilen ilk Türk takımı olmak için son engel durumundaki ikinci tur rövanş maçında Slavia Prag’a konuk oldu. İstanbul’da 2-0 öne geçtiği maçta son saniye yediği golle 2-2’ye razı olan sarı-kırmızılılar Çekya’nın başkenti Prag’daki Fortuna Arena’da oynanan rövanş maçına da istediği gibi başlayamadı. Ev sahibi ekip 31’inci dakikada Eda Karataş’ın kendi ağlarına gönderdiği toptan sonra 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu sonuçla noktalandı.

Cim-bom ikinci devrede geri döndü. 49’uncu dakikada golü bulan Arzu Karabulut skoru eşitledi.

Galatasaray 85’inci dakikada Ebru Topçu’yla net bir fırsat yakalayıp tur biletini kapma şansına erişse de Slavia Prag kalecisi takımını Şampiyonlar Ligi’nde tutan kurtarışı yapmayı başardı. 90 dakikası 1-1 biten maçın ardından tur atlayacak takımı belirlemek için uzatma periyoduna geçildi.

Cim-bom’da uzatma dilimi oynanırken Nazlıcan Parlak oyuna dahil oldu. Takıma taze kan eklemesi olarak eklenen Nazlıcan dakikalar 100’ü gösterirken soldan gelen ortayı iyi kontrol edip filelere gönderdi ve Galatasaray’ı Prag’da öne geçirdi.

Karşılaşmanın kalan diliminden başka gol sesi yükselmedi. Galatasaray, 1-0 yenik duruma düştüğü maçta Slavia Prag’ı Çekya’da mağlup ederek turu alan taraf oldu. Sarı-kırmızılılar böylece Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasına adını yazdıran ilk Türk takımı olarak da tarihe geçti. Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde grup kuraları 27 Eylül Cuma günü çekilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.