Cumhuriyet kadınının zaferi, Avrupa Şampiyonuyuz

Türkiye tarihinde ilk defa üç büyük takım sporunun birinde Avrupa şampiyonu oldu. Milli takım nefes kesen maçta Sırbistan'ı 3-2 devirdi. Melissa Vargas en değerli oyuncu oldu. Kaptan Eda Erdem Dündar, tarihi maçın ardından "Çok güzel görüntüler görüyoruz ülkemizden. Çok mutlu ve gururluyuz" dedi.

Spor 4 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu!

Kadınlar voleybolunda dünya 1 numarası Filenin Sultanları, Avrupa şampiyonu olabilmek adına Sırbistan karşısına çıktı. Bu yıl Türkiye tarihinde ilk defa Milletler Ligi’ni, yani Dünya Şampiyonluğunu kazanan Kadın Milli Voleybol takımı, tarihi başarılarına bir yenisini dün gece nefesleri kesen bir maç sonunda ekledi ve böylece aynı yıl içinde Avrupa Şampiyonu da oldu. Voleybol, dünyada en önemli üç takım sporundan biri kabul ediliyor. Böylece Türkiye tarihinde ilk kez Cumhuriyet kadınları sayesinde bu üç büyük takım sporundan birinde dev bir başarıyı elde etmiş oldu.

Dün gece Türk kadın milli voleybol takımı ile Sırbistan arasında oynanacak maç için nefesler tutulmuştu. Brüksel’de tıklım tıklım dolu salondaki binlerle beraber ekranları başında ve dev ekranların kurulduğu şehir/ilçe meydanlarında milyonların kalbi Sultanlarla attı.

Karşılaşma adına yakışır şekilde çekişmeli başladı ve ilk bölüm karşılıklı sayılarla geçildi. Setin ikinci yarısına doğru dengeyi Boskovic’le beraber Sırbistan bozdu. Skor bir ara 19-16’ya geldi. Bu noktada Melissa Vargas’ın etkili servisleriyle sayılar bulan milliler maça denge getirdi. Son derece çekişmeli geçen ilk setin sonunda daha az hata yapan Sırplar oldu ve 27-25’le durum rakip lehine 1-0’a geldi.

İkinci set yine çekişmeli başladı. Bu kez, ilk sette fazla etkili olamayan Ebrar Karakurt’un da devreye girmesi ve Melissa Vargas’ın etkili oyununa devam etmesiyle beraber milliler lehine fark açıldı. Sırbistan her ne kadar set sonuna doğru reaksiyon gösterseler ve skoru dengeye getirmeye çalışsalar da özellikle savunmada Gizem Örge, hücumda Vargas’ın etkisi Sultanlar’a seti getirdi. 25-21’lik skorla maç 1-1 oldu.

Üçüncü set, ilk iki sette olduğu gibi karşılıklı sayılarla başladı. Ancak bloklarla etkili olan Sultanlar, 6-6’nın ardından 5 sayılık bir seri yakalayıp skoru 11-6’ya getirdikten sonra Türk milli takımını çalıştırmayı bıraktıktan sonra Sırbistan’ı çalıştırmaya başlayan İtalyan teknik adam Giovanni Guidetti mola aldı. Molanın ardından Sırplar oyunda dengeyi yakaladı ancak karşılıklı sayılar devam edip fark kapanmayınca 15-9’da Guidetti ikinci molasını da harcadı. İkinci molanın ardından toparlanan Sırplar farkı azalttı. Son bölüme 19-17 ile girildi. Bu noktada Türkiye’nin çalıştırıcısı Daniele Santarelli’nin aldığı mola işe yaramadı. Tijana Boskovic oyunun kontrolünü eline aldı ve takımını öne geçirdi. Skor 24-20’ye geldi. Milliler 2 sayı üst üste kazandı ancak Hande Baladın’ın servis hatasıyla skor 25-22 ile beraber 2-1’e geldi.

Dördüncü set oldukça çekişmeli başladı. Karşılıklı sayılarla beraber fark 2’nin üzerine hiçbir zaman çıkmadı. Milliler son bölüme 18-16 öndde girdiler ancak skor 18-18 olunca Daniele Santarelli’nin molası geldi. Molanın ardından Melissa Vargas’ın etkili oyunuyla beraber milliler farkı açtı. 24-21’in ardından Guidetti molası geldi. Ancak bu mola işe yaramadı ve sete noktayı Melissa Vargas koydu. 25-22 ile beşinci set kapısı açıldı. Vargas ilk 4 setlik kısmı tam 33 sayıyla geçti.

Melissa Vargas son sete de iyi başlayan oyuncumuz oldu. Hande Baladın ve Ebrar Karakurt’un da etkili savunmasıyla beraber Türkiye 5-3 üstünlük yakaladı. Mola dönüşü Sırbistan’da Boskovic etkili oyun sergiledi ve durum 6-6 oldu. Boskovic daha sonra topu önce outa sonra fileye yolladı. Saha değişimine 8-7 Sultanlar önde girdi. Değişimden sonra gidişat değişmedi ve karşılıklı sayılar sürdü. Dengeyi bozan Sultanlar oldu. Zehra Güneş’in blok sayısıyla skor 12-10’a geldi. Daha sonra skorun 13-12’ye gelmesi molayı alan Daniele Santarelli oldu. Moladan Vargas’ın sayısıyla döndük. Vargas bununla beraber 40. sayısını aldı. Milliler maç sayısına ulaştı. Bir sonraki sayıda yine Vargas’a giden milliler Busa’nın blok sayısına engel olamadı ve skor 14-13 oldu. Santarelli son molasını aldı. Son sayıyı alan Vargas, Filenin Sultanları’na şampiyonluğu getirdi. Milliler tarihinin ilk Avrupa şampiyonluğuna uzandı.

“Sırada olimpiyat var”

Şampiyonluğun ardından açıklamalarda bulunan TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ “Dünya 1 numarası, Avrupa’nın şampiyonu. Sırada kaldı Olimpiyat. İnşallah orada da kürsüde yer alacağız, İstiklal Marşımızı her yerde söyleteceğiz, bayrağımızı dalgalandıracağız. Desteğini esirgemeyen herkese teşekkürler. Bu muhteşem seyirciye özellikle teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız maç öncesi aradı, ‘Şampiyonluk istiyorum’ dedi. Maç sonrası aradı. Türkiye hak etti. Tadını çıkaralım, mutlu olalım, bir olalım, beraber olalım. Ülkemiz için her cephede savaşalım” dedi.

Santarelli: Muhteşem hissediyorum

Filenin Sultanları’na şampiyonluk yolunda önderlik eden antrenör Daniele Santarelli “Muhteşem hissediyorum. Takımımızla gurur duyuyorum. Bugün tüm taraftarlarımız için oynadık. Final yolculuğumuz çok ama çok zorluydu. En zor anlarda bile pes etmedik. Türk halkına harika bir hediye verdik. Harika bir yaz geçiriyoruz. Sıradaki hedefimiz Olimpiyat Oyunları’na katılmak.” değerlendirmesinde bulundu.

Filenin Sultanları, kupayı işte böyle kaldırdı:

Kaptan Eda Erdem Dündar maç sonu açıklamalarında “Bu yaz bizim için çok iyi başladı. Milletler Ligi, Avrupa şampiyonluğu. Cumhuriyetimizin 100. yılında bunları yaşamak paha biçilmez… Çok mutlu ve çok gururluyuz. Çok güzel görüntüler görüyoruz ülkemizden. Parklarda, meydanlarda… Ülke yıkılıyor! Tarihe geçtik. Çok mutlu ve gururluyum. Nefes kesen bir voleybol oldu. Sırbistan da çok iyiydi. Yine 3-2 bitti. İnanan, savaşan, bırakmayan biz olduk. Ülkemize armağan olsun.” dedi.

Orta oyuncu Zehra Güneş “Bu takımın bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Her zerremize kadar hissettik bu maçı. Bu maçı 14-15 kişi oynamadık, 85 milyon oynadık. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu kupa armağan olsun. Hak etmiştik, sonunda bu kupa geldi. En iyi yapmaya çalıştığım şeyi yapmaya çalışıyorum. Onlar ekran başında ne kadar istiyorsa, biz burada daha çok istiyoruz. Kupayla ülkemize döneceğimiz için çok mutluyuz” dedi.

Gizem Örge ise “O kadar çok duygu var ki… Hangisinden başlayayım! Herkesle gurur duyuyorum. Yanımızda olan, destek veren herkese teşekkürler. Bana ‘savunma bakanı’ dendi, bu Fenerbahçe’de dendi. Benim yeniden doğuşum Fenerbahçe’de başladı. Aileme teşekkür ediyorum. Babama teşekkür ediyorum. Bu takım ne zaman başarılı olsa babam ağlayarak ‘Kızım sen de bir gün orada olacaksın’ dedi. Baba buradayım baba! Eminim ki tüm Türkiye bizim gibi ağlıyordur” dedi.

İlkin Aydın ise heyecan dolu maçın ardından “Bu kadar savaşarak, pes etmeyerek kazandığımız için mutlu oldum. 3-0 olsa belki bu kadar mutlu olmayacaktık” dedi. Hande Baladın ise “Çok mutluyuz. Çok gururluyuz. Belçika’da sanki Türkiye’deydik. Yıllardır uğraştığımız kupayı, şampiyonluğu sonunda aldık” diyerek duygularını ifade etti.

Çaprazların düellosunu Vargas kazandı... En güzel takıma şampiyonluk yakıştıÇaprazların düellosunu Vargas kazandı… En güzel takıma şampiyonluk yakıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.