FIFA Kulüpler Dünya Kupası’na yeni format: Katılacak 32 kulüp belli oldu
FIFA Başkanı Gianni Infantino, Kulüpler Dünya Kupası'nın formatını baştan aşağı değiştirdi. Infantino bu yeni turnuvaya o kadar önem verdi ki kupanın üstüne adını bile işletti. Ancak İtalyan futbol yöneticisinin rüya projesinde her şey yolunda değil.
FIFA Kulüpler Dünya Kupası’na 2025 yazında Amerika Birleşik Devletleri ev sahipliği yapacak. Dünya genelindeki liglerden 32 takımının katılacağı turnuva Infantino’nun adeta dünya futboluna attığı bir imza. Geçmişte her sezon altı kıtanın şampiyon kulüplerinin katıldığı ve bir hafta içinde oynanıp kazananın belirlendiği FIFA Kulüpler Dünya Kupası’na çok fazla inanan Infantino o kadar ki ismini bile kazanana verilecek kupanın üstüne kazıttı. Fakat şimdiye kadarki süreç FIFA’nın başındaki ismin hayal ettiğinden çok uzakta seyrediyor.
Turnuva, Haziran ve Temmuz aylarında ABD’nin farklı stadyumlarında gerçekleşecek bir şekilde ve Infantino’nun futbolu gerçek anlamda küresel hale getirme vizyonunun bir parçası olacak halde tasarlandı. FIFA’nın patronunun asıl amacı her dört yılda bir düzenlenen bir kulüp turnuvası yaratarak bunu spor dünyasının temel etkinliklerinden biri haline getirmek ve görev süresi sona erdikten sonra da devam etmesini sağlamaktı.
Fakat ne var ki Infantino’nun büyük umutlarına karşın yeni formatın başarıya ulaşacağı kesin değil. Daha şimdiden çeşitli eleştiriler çıktı bile. Öte yandan finansman konusundaki belirsizlikler de sürüyor. Öyle ki turnuvanın kura çekimi 5 Aralık’ta Miami’de gerçekleşecek olmasına rağmen hâlâ birçok soru işareti var.
Uzun süredir yoğun maç takviminden şikayetçi olan Avrupa’daki kulüp ve oyuncu birlikleri , FIFA ve Infantino aleyhine dava açtı. İşin profesyonellerinin yanı sıra özellikle Avrupalı taraftarlar da Lionel Messi’nin formasını giydiği Inter Miami’nin MLS’de play-off’ların ilk turunda elenmesine karşın organizasyona davet edilmesine tepki gösterdi. Infantino yeni formatı duyururken FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın gezegendeki en adil turnuva olacağını söylemişti. Bu söylemlerin üzerine yaşananlar adeta tuz-biber oldu.
Öte yandan turnuvanın iş modeliyle ilgili endişeler de sürüyor. FIFA, 32 katılımcı kulübün yetkililerine organizasyonla ilgili detayları yeni yeni paylaşmaya başladı. İlk görüşmelerin ardından Real Madrid gibi dev kulüpler ödül parası haricinde milyonlarda euro katılım ücreti de talep etti.
FIFA, Avrupa’nın büyük kulüplerinin talepleri ile Orta Doğu ve Afrika gibi daha az tanınmış bölgelerden gelen takımların ihtiyaçlarını dengelemek zorunda. Bunun yanı sıra turnuva gelirinin yüzde 10’unun FIFA üyelerine ve katılmayan kulüplere “dayanışma ödemesi” olarak dağıtılması da gerekiyor.
FIFA turnuvanın toplam maliyetini başlangıçta 1,2 milyar dolar olarak tahmin etmişti ancak sonrasında bu rakamı 800 milyon ila 1 milyar dolar arasında tutmaya yönelik tasarruf planları geliştirdi. Yine de bu maliyetleri karşılamak için turnuvanın ticari hedeflerinin çoğu analist ve sektör uzmanının beklentilerinin ötesine geçmesi gerekiyor.
FIFA, medya hakları satışlarından 800 milyon dolar ve ortaklık ile sponsorluk satışlarından 1 ila 1,2 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor. Ne var ki uzmanlar bu miktarların gerçek değerinin 500 ila 700 milyon dolar arasında olduğunu öne sürüyor.
Infantino’nun, Suudi Arabistan gibi sporda büyük yatırımlarıyla öne çıkan ülkelerle olan ikili ilişkilerinden faydalanarak projeyi başarıya ulaştıracağı spekülasyonları da gitgide artıyor.
Kulüpler Dünya Kupası’nın başarısı Infantino için büyük bir sınav olacak. Analistler turnuvanın finansal beklentilerinin karşılanamaması durumunda ciddi eleştirilerin geleceğini öngörüyor. Columbia Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Chris Lencheski, “Bu rakamlar doğru değilse bunun sonuçları çok ağır olabilir” dedi ve ekledi: “Hatta kariyerleri sonlandıracak kadar.”