İngilizler günah çıkarıyor: Southgate

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynattığı oyun ve yaptığı tercihlerle eleştiri oklarının hedefinde olan İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate takımını bir kez daha finale çıkardı. İngiliz basınında final biletinin ardından hava değişimi yaşandı.

Spor 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Southgate, İngiltere'yi finale taşıdı fakat yine çok tartışıldı.

EURO 2020’de final oynayıp İtalya’ya kaybeden İngiltere EURO 2024’te finale yükseldi. 2016’dan beri takımın başında yer alan Gareth Southgate oynattığı oyunla tüm okların hedefinde olsa da takımıyla başarılı sonuçlar almayı sürdürdü. Southgate yönetimindeki İngilizler 2018 Dünya Kupası’nda yarı, 2022 Dünya Kupası’nda da çeyrek final oynamıştı. Geçmiş dönemde büyük umutlarla turnuvalara katılıp sürekli hayal kırıklığı yaratan, grup aşamasında dahi şampiyonalara veda eden İngiltere’yi yakaladığı yeni jenerasyonla yarışmacı ve rekabetçi hale getiren Gareth Southgate’e şampiyonanın başından beri en yoğun eleştiriler İngiliz basınında yapıldı. Hollanda karşısında son saniye alınan final bileti bu görüşleri değiştirdi.

Jamie Carragher: Artık kimse Southgate’in cesaretsiz olduğunu söyleyemez

The Telegraph yazarı eski İngiliz futbolu ve Liverpool efsanesi Jamie Carragher, Southgate’le ilgili yazısında “Bazıları Gareth Southgate’in cesaretsiz olduğunu düşünüyordu, Harry Kane’i yedek kulübesine çekmek onları yanılttı” başlığını kullandı. İşte Carragher’ın kaleme aldığı köşe yazısından satır başları:

“Harry Kane’in yerine Ollie Watkins’i sahaya sürmesi İngiltere menajerinin hatalarından ders aldığını gösterdi.

Üç yıl önce (EURO 2020 finali) Gareth Southgate İngiltere’ye Avrupa şampiyonasını kazandırabilecek değişikliği yapamamıştı. Çarşamba gecesi Dortmund’da yaptığı değişiklik ise ülkenin futbol tarihine damga vurma potansiyeline sahip. Southgate’in İngiltere menajeri olarak yolculuğu bu iki an ile özetlenebilir: İlki Harry Kane’i oyundan alamadığı an, ikincisi ise aldığı an. 2021 Southgate’i ile 2024 Southgate’i arasındaki farkı gördük. Watkins’in oyuna girişi, İngiltere’ye maçı kazandırdı. Kane, böyle bir galibiyet golünü atamazdı çünkü Watkins, son savunmacının omzundaki alanı işgal ediyor ve hızını kullanarak Hollanda savunmasını genişletiyordu. Kane ise daha derinde oynuyordu. Her menajer hata yapabilir. Önemli olan aynı hatayı iki kez yapmamalarıdır. Southgate derslerini aldı ve İngiltere büyük bir turnuva zaferinin ödülünü alabilir.”

Barney Ronay: Southgate sorgulandı, hakaretlere maruz kaldı, fakat İngiltere finalde

The Guardian yazarı Barney Ronay ise kaleme aldığı yazıda “Southgate’in takımı İngiltere futbol tarihi göz önüne alındığında olağanüstü bir başarı kaydederek üst üste ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde boy gösterecek” dedi.

Yazısında İngiliz taraftarlara seslenen Ronay şu ifadeleri kullandı:

“Daha fazla bayrak çıkarın. İngiltere futbolcularının sorgulandığı, gözden çıkarıldığı ve saygıdeğer yayıncılar tarafından hakaretamiz ifadelerle tanımlandığı EURO 2024 maçlarının ardından Gareth Southgate ve takımı Berlin’de final oynayacak.

Buradaki zafer başka açılardan da önemlidir, özellikle de bu turnuvada kendi taraftarlarının plastik bardaklar ve küfürlerle karşılaştığı sürekli dirençli Southgate için. Takımı bu turnuvada üst üste ikinci finalini oynayacak, Southgate öncesi tarihinde sadece bir finale ulaşmış bir ulus için olağanüstü bir ilerleme. İspanya Berlin’de zorlu bir engel olacak. Ancak pazar günü ne olursa olsun İngiltere’nin en başarılı erkek takım menajeri olarak kabul edilmek için adil bir davaya sahip.”

Sky Sports yazarı Adam Bate ise İngiltere’nin son saniyede attığı gollerle aldığı tur biletlerini ve geriden gelerek kazandığı maçları hatırlatarak “Real Madrid bunu yaptığında bu onların mental dayanıklılığının kaçınılmaz bir sonucu olarak görülüyor ve övülüyor. Aynı durum İngiltere için de konuşulması gereken bir durum değil mi? Yirmi iki adam bir topun peşinde koşar ve sonunda Gareth Southgate’in takımı kazanır mı?

Takımların turnuvaya nasıl başladığı değil, nasıl bitirdiği önemlidir. Ve belki de bu yaz Almanya’da ilk kez, İngiltere Euro 2024’ü şampiyon olarak bitirebilecek bir takım gibi göründü. Hollanda’ya karşı ilk yarıları açık ara en iyisiydi.

Ronald Koeman taktiksel değişiklikler yaptığında geçmişteki kaçırılan fırsatların yankıları vardı. Southgate şimdi ne yapacaktı? Cevap, Kane ve Phil Foden’ı çıkarıp yerine Watkins ve Cole Palmer’ı almaktı. İkili galibiyet golünü birlikte hazırladı. Artık Southgate’in İngilteresinin bu kupayı ilk kez kaldırmasından sadece doksan dakika uzaktalar ve Berlin 2024 ülkenin futbol tarihindeki en tarihi gecelerden biri olabilir” dedi.

İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate Hollanda karşısında alınan galibiyeti getiren oyuncu değişiklikleri hakkında şöyle konuştu:

“En önemli şey tüm takımın oyuna girmeye hazır olmasıydı. Biraz baskı hissetmeye başladığımızı hissettik ve Harry Kane bir darbe aldı. Ollie Watkins iyi pres ve arkaya koşular yapabiliyor. Bunu denemek için iyi bir an olduğunu düşündük. Ollie’nin bu fırsatı yakalamasından ve değerlendirmesinden dolayı çok mutluyum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.