Kalede parayla saadet olmadı: Sadece Galatasaray değil, birçok takım Onana’ya duacı

Galatasaray Şampiyonlar Ligi A Grubu 5. hafta maçında Manchester United'la 3-3 berabere kaldı. United'ın Kamerunlu kalecisi Andre Onana kalesinde gördüğü hatalı gollerle dikkat çekerken İngiliz basınının odak noktası oldu.

Spor 30 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Andre Onana'nın performansı Galatasaray-Manchester United maçının ana maddesi oldu.

Galatasaray çarşamba akşamı oynanan maça iyi başlayamadı. Kaan Ayhan’ın stoperde Tanguy Ndombele’nin orta sahada görev yaptığı mücadelede 18. dakikada skor 2-0 oldu. Galatasaray bu andan itibaren kontrolü bir nebze eline alsa da akan oyundan skor bulma hadisesi gerçekleşmedi. 29. dakikada duran toptan Hakim Ziyech Andre Onana’yı avladı. Kamerunlu kapadığı köşeden topu ağlarında görürken United’ın bu sezonki en büyük problemlerinden biri tekrar peydah oldu.

Andre Onana geçen sezon Inter’le Şampiyonlar Ligi finaline çıkarken Şampiyonlar Ligi’nin en çok kurtarış yapan kalecisi unvanını heybesinde taşıyordu. Ancak 50.2 milyon euro karşılığında United’a giden kaleci burada sezon başından itibaren bekleneni veremedi. United yıllardır kalesini koruyan David De Gea’yla sözleşme uzatmazken kaleyi Onana’ya emanet etti. Erik Ten Hag’ın Ajax’tan öğrencisi yeni bir devrin başlangıcı niteliğini taşıyordu. Hazırlık maçlarında yıllardır United taraftarının eleştiri oklarının hedefi halindeki savunma hattına kök söktürecek bağırmaları, sevilen bir figür haline gelebileceği izlenimini vermişti.

Ancak evdeki hesap sahaya yansımadı. Kamerunlu Old Trafford’da 5 Ağustos tarihinde çıktığı ilk maçta Lens’e karşı orta sahadan gol yedi ve sosyal medyanın “geyik” paylaşımlarına konu oldu. United ligde sezona 2 galibiyet 1 mağlubiyetle başlamışken Arsenal deplasmanında duraklama anlarında Declan Rice’ın ayağından gelen golde topu elinin altından kaçırdı. Brighton’a içeride 3-1 yenilirken bir topu daha yine elinin altında kaçırarak takımı adına bir gole mâl oldu. Şampiyonlar Ligi’nin ilk haftasında Bayern’e 4-3 kaybedilen mücadelede Leroy Sane’nin 29. dakikada ceza alanı önünden attığı şutta Onana yine topu kolunun altından içeri aldı ve United iyi başladığı mücadelede 1-0 geri düştü, devamında 4-3 yenildi.

Şampiyonlar Ligi’nin 2. hafta randevusunda bu kez Galatasaray’a karşı Wilfried Zaha ve Mauro Icardi’nin attığı gollerde verdiği reaksiyonlarla gündem oldu. ManU bu mücadeleden de 3 gol yiyerek mağlup ayrıldı. 3. haftada Kopenhag’a karşı son dakika penaltısını kurtardığında belki de sezonun kendi adına zirve anını gördü. Fakat sonraki iki maçta ligde Manchester City’den, Lig Kupası son 16 turunda Newcastle United’dan 3 gol yiyerek alınan mağlubiyetlerde yine Onana’nın formu gündemdeydi. ManU Şampiyonlar Ligi’nin 4. haftasında kritik Kopenhag deplasmanından bu kez 4-3’lük mağlubiyetle döndü.

En kötü eksi 1

Tarihler 29 Kasım’ı gösterdiğinde Rams Park’ta A Grubu’nun kader maçı başladı. Ziyech’in durumu 2-1’e getiren golüyle umutlanan Galatasaray ikinci yarının başında savunmadaki büyük boşluğu dolduramadı skor 3-1’e geldi. Ancak pes etmedi sarı-kırmızılılar. 62. dakikada, tıpkı ilk golde olduğu gibi Bruno Fernandes’in faulüyle serbest vuruş imkanı geldi. Ziyech yine topun başına geçti. Onana yine kapadığı köşeden, bu kez topa müdahale edebildiği anda topu içeri aldı. Skor 3-2 oldu. Yaklaşık 10 dakika sonra Kerem Aktürkoğlu ceza alanına girerken topla buluştu. Milli oyuncu bekletmeden yakın üst köşeye topu gönderdi. Onana yine kapadığı köşeden golü yedi ve durum 3-3 oldu. Galatasaray 3-1’den sonra gösterdiği olağanüstü reaksiyonu maçın son 20 dakikasına taşıyabilse galibiyet gelebilir, tarihi bir geri dönüşle 3 puan, United’ı son 16 dışına itmek ve Avrupa macerasına devam etmek anlamına gelebilirdi. Olmadı.

Ancak maçın ardından İngilizlerin gündemi yine Onana’ydı. Kamerunlu 5 Şampiyonlar Ligi maçında kalesinde 14 gol gördü. Bu sayı, H Grubu’nda oynadığı 5 maçı da kaybeden Belçika ekibi Antwerp’in yediği gol sayısından yalnızca 1 eksik ve 32 takım arasında United’ı 31. takım yaptı.

Avrupa basını 'Cehennem'in günahkarı olarak Onana'yı seçti!Avrupa basını ‘Cehennem’in günahkarı olarak Onana’yı seçti!

“Gol yiyor ama gülüyor”

Hal böyle olunca acımasız eleştirilerin hedefi yine Kamerunlu oldu. Maçın ardından konuşan Manchester United efsanesi Paul Scholes “Kerem’in attığı üçüncü golde Onana, yakın köşeye gelen topu çıkaramıyor. Muhtemelen benden daha çok bilen kaleci uzmanları vardır ama yakın köşeden gelen bu topu, bu seviyede oynayan bir kaleci yememeli. Pozisyon alması zayıf. Üç golde de Onana’nın hatası var. Kalecilik tekniği çok garip görünüyor. Onana, kalede sırıtıyor. Bence konsantre değil. Bir kaleci için konsantrasyon en önemli şeylerden biridir. Gol yiyor ama gülüyor falan. Rakip oyuncular, bu Onana’yı görünce ‘Sadece şut atsak yeter’ diyorlardır. Her gelen şutun gol olma ihtimali çok yüksek.” dedi.

Bir başka eski United futbolcusu Owen Hargreaves ise “Manchester United, Münih’te 3 gol attı kaybetti, Kopenhag’da 3 gol attı ve yine kaybetti. İstanbul’da Galatasaray’a 3 gol atıyorsun ve yine kazanamıyorsun. Bunu grup maçları başlamadan önce söyleseydin kimse inanmazdı. Manchester United, Şampiyonlar Ligi’nde pahalıya mal olan birçok basit hata yapıp duruyor.” sözlerini söyledi.

Ne yaptın Bayern! Münih'te Galatasaray'ı üzen sonuçNe yaptın Bayern! Münih’te Galatasaray’ı üzen sonuç

Vukuatların adamıydı

Onana United’a gelmeden önce birden çok kez vukuatlarla gündeme geldi. Ajax döneminde yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle futboldan 9 ay menedildi. 2022 Dünya Kupası’nda teknik direktörü Alex Song’la ayak becerisini daha fazla kullanması gerektiğini düşündüğü konusunda ters düşünce kampı terk etti. Oyuncu Afrika Uluslar Kupası için yeniden kadroya dönecek gibi görünüyor. Bu durum yedek United kalecisi Altay Bayındır için bir şans doğurabilir. Zira Şampiyonlar Ligi gruplarının son haftasına girerken Onana’nın kalesinde gördüğü 14 golle United 4 puanda kaldı. Bu da Bayern Münih’i yenmenin bile yetmeyeceği, Kopenhag ve Galatasaray’ın Danimarka’da berabere kalmasını gerektiren bir durum doğurdu. United’ın artık son 16 bileti alamaması kura çekildiği günkü kadar sürpriz teşkil etmiyor.

Onana, Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynayan Ajax’ın file bekçisiydi.

Ajax lobisi yıkılır mı?

Yazının başlarında da belirttiğim gibi Onana, teknik direktör Erik Ten Hag’ın Ajax zamanından öğrencisi. Oyuncu bu yaz Inter’den 50.2 milyon euro ödenerek alındı. Şu ana kadar tıpkı Chelsea’nin 75 milyon ödeyerek aldığı ve bugünlerde Real Madrid’de kiralık olarak kariyerini sürdüren Kepa Arrizabalaga etkisi yaptığını söylemek yanlış olmaz.

Ancak oyuncudan memnun olan tek Ajax’lı Ten Hag değil. Geçtiğimiz günlerde United’ın efsane kalecisi ve Ajax’ın eski CEO’su Edwin van der Sar, Altay Bayındır’ın “Favori kalecim van der Sar” söylemine “Benim favorim hala Onana” diye yanıt vermişti.

Frikikler ‘Hakim’i sağ olsun…Frikikler ‘Hakim’i sağ olsun…

Çarşamba akşamı oynanan maçta eski Ajax’lı Ziyech’in attığı iki serbest vuruş golü “Ajax lobisi” olarak adlandırılabilecek bu oluşumu yıkabilir mi merak konusu. Zira Hollandalı teknik direktör Erik Ten Hag maçın ardından “Üç kalecimizden de çok memnunum. Altay da yavaş yavaş alışıyor. Kendini geliştirmeye devam ederse oynama şansı da bulacaktır.” dedi.

Sonuçta Kopenhag’ın Münih’ten puanla dönmesiyle beraber Galatasaray’ın Danimarka deplasmanında kazanması şart. Manchester ise tarihe geçen kötü kaleci performansının ardından önce Bayern’i yenmek ardından Kopenhag’dan beraberlik sonucunu beklemek durumunda.

Galatasaray için kötünün iyisi... Harika dönüş yarım kaldıGalatasaray için kötünün iyisi… Harika dönüş yarım kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.