İstanbul’daki 1600 işletmeye KDV ve IBAN denetimi
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre; futbolculardan kesilen vergiler, amatör şubeler ve futbol alt yapısında kullanılmak üzere kulüplere iade edilecek. Uygulamadan yararlanmak için beyanname ve vergiyi zamanında ödeme şartı var.
Devlet, yıllarca profesyonel futbolda yapılan transfer harcamalardan alınan vergiyi, amatör branşlara harcanmak koşuluyla kulüplere uzun süre iade etti. Ancak bu uygulama 2020’de değişti. Başta Fenerbahçe ve Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, olamk üzere spor kulüpleri eski uygulamaya geri dönülmesi için defalarca çağrıda bulundular. Sonunda kulüplerin istediği oldu.
Sporcu Ücretlerinden Tevkif Yoluyla Alınan Gelir Vergisinin İadesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’nin 22 Temmuz 2023 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Stopaj iadesi 1 Nisan 2023 tarihinden itiraben geçerli olacak. Uygulamadan, 22 Nisan 2022’den önce kurulanlar yararlanabilecek.
Vergi iadesini almek için kulüplerin yapması gerekenler yönetmelikte şöyle sıralandı….
* Kulüpler vergilerini, kanuni süresinde beyan etmek ve tahakkuk eden gelir (stopaj) vergisi tutarlarını vadesinde ödemek zorunda.
* Spor kulüpleri stopaj yani vergi iadesi için bankada bir veya birden fazla özel hesap açacak. Kulüplerin sporculara ödedikleri ücretlere dair vergileri ödemesini takiben vergi daireleri, 5 iş günü içinde açılan özel hesaba iadeyi yapacak.
* Kulüpler stopaj iadesini amaç dışında; örneğin profesyonel şubelere harcarsa, ceza ödeyecek. Yönetmelikte bu konu şöyle anlatıldı: “Özel hesaptan amaç dışı kullanılan vergi iadeleri, amaç dışı kullanıldığı vergilendirme dönemine ilişkin gelir (stopaj) vergisi olarak özel hesap açılan mükellef adına 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunundaki esaslara göre vergi ziyaı cezası kesilerek tarh edilir ve gecikme faizi hesaplanır.”
* Kulüplerin stopajı doğru kullanıp kullanmadığı yılda en az bir kez denetlenecek. Denetim şöyle olacak: “Özel hesaba ilişkin bir yıl içerisinde yapılan tüm işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenen komisyon veya komisyonlar tarafından yılda en az bir kez denetlenir. Söz konusu denetimlerin izleyen yılın sonuna kadar bitirilmesi esastır. Denetim raporu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığına sunulur.”