Las Vegas’ta kriz: Rögar kapağı sorun çıkardı, antrenman turu seyircisiz koşuldu

Formula 1'in bir sonraki durağı Las Vegas'ta 2. antrenman turlarının lojistik nedenlerden ötürü seyircisiz olarak koşuldu.

Spor 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Formula 1'de rögar kapağı krizi yaşandı, seyirciler antrenman turlarına alınmadı.

Eğlence dünyasının merkezi olarak görülebilecek ülke ABD ve o ülkenin eğlence merkezlerinden Las Vegas, Formula 1’e görkemli bir şekilde ev sahipliği yapmaya hazırlanıyordu. ABD, eskiden bir yarışa ev sahipliği yaparken bu sezon itibarıyla tam 3 F1 yarışına ev sahipliği yapmaya başlamıştı. Bu yarışlardan biri de son yıllarda farklı spor branşlarına fazlasıyla yatırım yapan Las Vegas’ta koşulacaktı. Şov dünyasının zirvesi olarak görülen şehirde takımların ve pilotların tanıtımı da görkemli şekilde gerçekleştirildi.

Ancak ilk antrenman turları sonrası bu görkem yerini hayal kırıklığına bıraktı. İlk antrenman turlarında Ferrari pilotu Carlos Sainz’ın aracı, bir rögar kapağının üzerinden geçerken anormal şekilde kıvılcım çıkardı. Bu durumun ardından araç hasar aldı. Olayın ardından FIA “Yapılan incelemenin ardından, sadece tek bir rögar kapağının arızalandığını tespit ettik. Ekipler, sorunu incelemek ve çözmek için aktif olarak çalışıyor.” şeklinde açıklama yaptı. Ancak olayın vehametini Red Bull patronu Helmut Marko “Böyle bir sorun ölümcül hatalara yol açabilirdi” diyerek anlattı.

Rögar kapağının tadilatından ötürü 2. antrenman turları seansının saati ileri alındı. Daha önce 2 saat ertelendiği belirtilen seans daha sonra yarım saat daha ertelendi ve TSİ 11.00’de başlaması planlanırken TSİ 13.30’da başlayabildi. Bu süreç içinde aracının alt kısmında büyük hasar oluşurken kaza raporunda Şasi, içten yanmalı motor (ICE), enerji depolama sistemi (ES) ve kontrol elektroniğinde (CE) sorun olduğu bildirildi.

Hal böyle olunca Ferrari’nin araçta parça değişikliği yapması şart oldu. Ancak bu durum kurallara aykırıydı. Yine de pistteki yabancı bir cisimle çarpışma sonucu ortaya çıkan hasarın telafisi için yapılacak değişikliğe ceza çıkmayabileceği konuşuldu. Fakat karar bu yönde değildi. FIA, Carlos Sainz’a parça değişikliğinden ötürü 10 sıra grid cezası verdi.

Max Verstappen kazanmaya doymuyor: 17. zaferMax Verstappen kazanmaya doymuyor: 17. zafer

Tüm bunların üstüne bir olumsuz durum da taraftarlar nezdinde yaşandı. Vegas’ta en ucuz biletin 162 dolar olduğu antrenman seanslarının ikincisi lojistik nedenlerden ötürü seyircisiz yapıldı. Sosyal medyada durum fazlasıyla eleştiri alırken şov odaklı gösterinin seyircisiz hale gelmesi tepkilerin artmasına neden oldu. Tüm yaşananlardan sonra akla, Max Verstappen’in “Las Vegas GP %99 şov, %1 de spor etkinliği” sözleri geldi. Verstappen sporcu tanıtımlarının yapıldığı gün kendini palyaço gibi hissettiğini de söylemiş bu ve benzeri lafları içinse “Fikrim neyse dile getirmekten çekinmem” ifadelerini kullanmıştı. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.