Lineker ve BBC yine karşı karşıya

İngiliz futbol efsanesi ve günümüzün yorumcularından Gary Lineker ülkedeki konservatif fikirleri savunan partiye karşı söylemleri nedeniyle çalıştığı kurumla ters düştü.

Spor 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Lineker ve BBC yine karşı karşıya

Fikir özgürlüğü dünyanın dört bir yanında farklı tonlarda tartışılan bir konu. Kimi ülkeler için kırmızı çizgi olan fikir özgürlüğü kimi kültürlerde arka planda kalıyor ve esamesi okunmuyor.

İngiltere bu açıdan yer yer özgürlükçü yaklaşım gösteriyor, yer yer geleneksel bakış açısıyla hareket ediyor. Ancak bu kez konu hükümet değil özel bir basın organı. BBC’den Samir Shah, BBC spor yorumcu ve sunucusu Gary Lineker’in Muhafazakâr Parti’nin Ruanda’yla ilgili politikalarını eleştirdiği tweetleri nedeniyle kurumun sosyal medya kurallarını çiğnediğini belirtti.

Sunak'ın göçmenleri Ruanda'ya sürme planı suya düştüSunak’ın göçmenleri Ruanda’ya sürme planı suya düştü

 

 

Tartışma Lineker’in Salı gecesi Muhafazakar hükümet tarafından kabul edilen yasa tasarısını eleştiren açık mektuba adını eklemesiyle alevlendi. Muhafazakâr milletvekili Jonathan Gullis BBC kurallarını ihlal etmemiş olmasına rağmen Lineker’in cezalandırılmasını talep etti.

Stoke milletvekili Gullis de sosyal medya hesabından “Gary Lineker BBC’nin tarafsızlık kurallarını bir kez daha ihlal etti. Ama ne yazık ki daha önce Lineker’e teslim olan omurgasız Tim Davie bu konuda hiçbir şey yapmayacak” dedi. Lineker de tweete “Jonathan yeni yönergeleri okumamış…. ya da şöyle mi demeliyim, birileri ona okumuş mu?” diye yanıt verdi.

Lineker adına bardağı taşıran tweetin attığı bu son tweet olduğu söyleniyor. Savunma sekreteri Grant Shapps da eski futbolcunun futbol yorumculuğu işine devam etmesini tavsiye etti. Lineker bu tavsiyeye de olumsuz yanıt vererek daha da fazla tepki çekti.

İngiltere Başbakanı Sunak'tan Netanyahu'ya: Sizin kazanmanızı istiyoruzİngiltere Başbakanı Sunak’tan Netanyahu’ya: Sizin kazanmanızı istiyoruz

Partinin Genel Başkan Yardımcısı Lee Anderson ise Lineker’e karşı “Yasa dışı göçü engellemenin yanı sıra Lineker’i halktan mümkün olduğunca uzak tutacak ve hepimizi onun solcu saçmalıklarından kurtaracak sağlam bir sisteme daha ihtiyacımız var” dedi. Lineker bu söyleme halkın gelecek seçimlerde cevap vereceğini belirterek yanıt verdi.

Lineker daha önce de BBC tarafından hükümetin göçmen politikasını eleştirdiği için uzaklaştırma almıştı. Eski futbolcu daha önce de siyasi yorumları nedeniyle kurumuyla ters düşmüş, kovulmuş ancak ardından BBC gördüğü tepkiler sonrası Lineker’i yeniden program yapması için işe almıştı. Lineker o dönem de ifade özgürlüğü vurgusu yapmıştı. Lineker “Sizden hoşlanmayanların ifade özgürlüğü hakkında söyleyeceğim tek şey var. Sizinle aynı fikirde olduklarında ifade özgürlüğüne sahipsiniz. Katılmadıklarında ise çenenizi kapatın” dedi.

Futbol 11’e 11 oynanır ve sonunda Lineker kazanırFutbol 11’e 11 oynanır ve sonunda Lineker kazanır

Ruanda planı nedir?

İngiltere’de Muhafazakâr Parti hükümetinin gelecek sene düzenlenecek seçimler öncesinde “göçü azaltma” vaadinin kilit bir unsuru Ruanda planı. Eski Başbakan Boris Johnson döneminde gündeme gelen, 44 gün başbakanlık yapabilen halefi Liz Truss tarafından Türkiye’nin de benzer bir plana entegre edilebileceği sinyalinin verildiği plan mevcut başbakan Rishi Sunak’ın da gündemindeydi. Ancak insan hakları kuruluşları tarafından eleştirilen “sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı” Yüksek Mahkeme’den dönmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.