Melissa Vargas Çin seddini paramparça etti: 42 kere maşallah

Filenin Sultanları çeyrek finalde Çin'i beş sette geçerek tarihinde ilk kez yarı finale yükseldi. Bu başarının baş mimarı 42 sayıyla oynayan Melissa Vargas oldu.

Spor 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Vargas Havayolları Türkiye'yi yarı finale uçurdu.

29 Haziran 2018 tarihinde Fenerbahçe Voleybol Takımı sosyal medya hesaplarından alınan haberle Türk voleybol tarihinin yeniden yazılacağı kimsenin aklına gelmezdi. Volero Zürih’te forma giyen genç bir Kübalı Türkiye’ye transfer olmuştu, sarı-lacivertli camianın formasını giyecekti. O isim ülkesinin yaptırımlarından kaçmak için geldiği Avrupa’da ikona dönüşmüştü. Yalnızca Fenerbahçe taraftarının değil Türkiye’de voleybol seven herkesin de sevgilisi haline geldi. Saha içindeki süper mücadelesi ve yetenekleri yanı sıra saha dışındaki sempatik tavırları kendine hayran bıraktı. Yazdığı destanlar sahalara ve kıtalara sığmadı. Ay-yıldız onunla beraber parkede daha parlak ışıldadı.

Filenin Sultanları 2021 yazında Tokyo’da Olimpiyat Oyunları son sekiz maçında Kore ile karşılaştı. Çekişmeli geçen mücadele için tüm Türkiye uykusundan feragat etti. Sabahın köründeki maç ne yazık 3-2 bitti ve milliler yarı finalin kapısından döndü. Gözyaşları içinde biten turnuvanın kefareti için üç yıl beklemek gerekecekti.

Melissa Vargas Türk voleybolunun kaderini değiştirdi.

6 Ağustos 2024 sabahı Paris’te aynı amaçla parkede yerini aldı Sultanlar. Bu kez rakip Asya’nın bir diğer temsilcisi Çin’di. Formsuz görünen, İtalya’ya üç sette silik bir oyunla kaybeden Sultanlar’a fazla şans verilmiyordu. Ancak 2021’e kıyasla millilerin kadrosunda majör bir fark vardı. Bu majör farkın adı 2018’de ayak bastığı ülkenin bu sporda kaderini değiştiren Melissa Vargas’tan başkası değildi. 2023 yazıyla kırmızı-beyazlı formayı sırtına geçiren Vargas Sultanların bir duvarı aşmasını ve Milletler Ligi üstü Avrupa şampiyonluğu kazanmasında önemli rol oynamıştı. Haliyle Olimpiyat yolculuğunda da en büyük koz oydu. Kazanılan Hollanda ve Dominik maçlarında da 30 sayı barajını aşarak bunu göstermişti.

İlk set 25-23 Çin üstünlüğüyle geçilince umutlar azaldı. Ancak kaybedilen sette dahi kendini gösteren Melissa Vargas yine de 10 sayı aldı. İkinci sette skor daha dengeli bölünürken Hande Vargas’a destek oldu, milliler durumu eşitledi. Üçüncü sette Vargas yine şov yapmaya başladı. Tam 15 sayı ürettiği seti milliler 26-24 kazandı. Dördüncü sette Çin reaksiyon verdi bir ara 10’a kadar çıkardıkları farkı Sultanlar ikiye düşürse de dönüş yeterli olmadı, 25-21’le durum 2-2 oldu. Karar setinde üç sene önce yaşanan senaryonun yaşanmaması için tüm ülke duacı oldu. Vargas önce bloklarla ardından yine hücum sayılarıyla iyi Çin savunmasını deldi geçti. Dengesi bozulan Asya ekibi üstünlüğü yitirince geri dönemedi. Her ne kadar son noktayı pasör Elif Şahin tarihe geçen şık plasesiyle koymuş olsa da Melissa Vargas 42 sayıya ulaşmış “41 kere maşallah” başlığıyla hakkında methiyeler düzecek gazetecilerin başlıklarını elinden almıştı.

Bu tarihe geçen performans Olimpiyatlarda kadın voleybolu sayfalarına altın harflerle yazıldı. Öyle ki Vargas 2000 Sydney’de Çin’e karşı 3-1 kazanılan maçta Hırvat yıldız Barbara Jelic’in bulduğu 44 sayının ardından Olimpiyat tarihinde bir karşılaşmada en fazla sayı üreten isim olarak tarihe geçti. Melissa ilk dört maç sonunda 116 sayı üreterek Türk voleybol tarihinde olimpiyatlarda 100 sayı barajını aşan yalnızca ikinci sporcu oldu. Vargas İtalya karşılaşması üç set kadar kısa sürmemiş olsa belki de ulaşacağı sayıyla bir olimpiyat süresince en fazla sayı üreten isim Yeong Kong Kim’in 207 sayılık rekoruna göz dikecekti. Konu Vargas olunca kalan iki maçta toplam 92 sayı üretemez demek ne kadar mantıklı bilinmez, ama şimdiden çıtayı koyduğu 116 sayılık yer bile çok etkileyici. Henüz Olimpiyat sahnesindeki ilk deneyiminde dört maç sonunda ortalama 29 sayıyla mücadele eden Vargas takımı Türkiye’yi tarihinde ilk yarı finaline çıkardı.

Haziran 2018’de Türkiye’ye gelen bu süper yıldız Çin duvarını 42 sayıyla yıkarak Türkiye voleyboluna unutamayacağı bir sevinç yaşattı. Bu sevincin yarı finalde sürüp sürmeyeceğini perşembe günü öğreneceğiz. Ancak Vargas’ın ne kadar büyük bir süper yıldız olduğunu tüm dünya bugün Çin karşısında tekrar tekrar öğrendi.

Melissa Vargas’ın Paris Olimpiyat Oyunları’ndaki performansı:

Hollanda: 30 sayı
Dominik Cumhuriyeti: 31 sayı
İtalya: 13 sayı
Çin: 42

Filenin Sultanları’nda olimpiyatlarda en çok sayı atan isimler şu şekilde:

1. Eda Erdem – 131
2. Melissa Vargas – 116
3. Hande Baladın – 96
4. Zehra Güneş – 94
5. Neslihan Demir – 86

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.