Okçulukta final milimetreyle kaçtı, Türkiye tarihinde ilk kez takım halinde bronz madalya aldı

Okçuluk Klasik Yay Erkek Milli Takımı Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransa'ya karşı yarı finali milimetreyle kaçıran milliler üçüncülük maçında Çin'i 6-2 yendi. Milliler olimpiyat tarihinde Türkiye adına ilk takım madalyasını aldı.

Spor 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Okçulukta tarihi başarı.

Türkiye okçuluk tarihinde ilk olimpiyat madalyasını 2021 yazında Tokyo’da elde etti. Mete Gazoz bireyselde altın madalya elde etmiş ve büyük gurur yaşatmıştı. Bireysel olarak Paris’e dünya dördüncüsü olarak gelen Mete yine madalya hedefliyordu. Erkeklerde Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış’tan oluşan takım da yine madalya hedefi taşıyarak yola çıkmıştı. Büyük heyecan 29 Temmuz sabahı itibariyle başladı.

Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış’tan oluşan okçuluk takımı son 16 mücadelesinde Kolombiya ile karşılaştı. Latin Amerika ekibi mücadeleye daha iyi başlayıp ilk seti kazanmayı başardı. Ancak daha sonra toparlanan milliler iki set üst üste kazanarak durumu 4-2’ye getirmeyi başardı. Milliler üstünlüğü rakibine kaptırmadı ve adını olimpiyat çeyrek finaline yazdırmayı başardı. Okçuluk erkek takımı çeyrek finalde saat 16.00’da Hindistan’la karşılaşacak.

Milli takımdaki sporcuların dünya sıralamaları Mete Gazoz 4, Abdullah Yıldırmış 27, Berkim Tümer 44 şeklindeydi. Hintlerde ise Dhiraj Bommadevara 12, Pravin Ramesh Jadhav 114, Tarundeep Rai 31. sırada mücadeleye çıktı. Milliler çeyrek final mücadelesine gayet iyi başladı. Yalnızca bir atışı 8 vuran ve geri kalanın 10 ile 9 puanı bulmayı başaran milli sporcular 57-53’le rakibine karşı 2-0 öne geçti. İkinci sette rakibine 55-52 üstünlük kuran milliler durumu 4-0’a getirmeyi başardı. Milliler üçüncü sete çok iyi girdi ve 29-27 ile ikinci kısma önde girdi. Ancak Ulaş’tan gelen 7 sonrası Mete’nin galibiyet için 10 atması gerekti. İki atış 9 ile 10 arasında çizgiye çok yakın konumlanınca hakemler inceleme yaptı. 55-54 Türkiye aleyhine olan skor inceleme sonrası değişmedi, mücadele 4-2’ye geldi. Dördüncü sette Hintler iyi başladı. Ancak milliler rakibini takibi bırakmadı ilk kısım berabere bitti. İkinci kısımda aynı başarıyı sürdüremeyen Hintlilere karşı Türkiye 57-54’le üstünlük kurdu ve 6-2’lik skorla yarı finale adını yazdırdı.

Milli okçular olimpiyatta madalya arayışında.

Yarı final mücadelelerinin ilkinde Kore, Çin’i 5-1 mağlup ederek adını finale yazdıran ilk takım oldu. Milliler çeyrek finalde İtalya’yı geçen ev sahibi takım Fransa’yla yarı finalde kozlarını paylaşmak üzere 17.10’da sahne aldı.

Fransa Milli Takımı’nda sporcular Jean Charles Valladot 15, Thomas Chirault 16, Addis Baptiste 17. sırada yer alıyordu. İlk sette son atışa kadar iyi gelen milliler Mete’yle 7’yi vurabilse de 56-54’le Fransızlara üstünlük sağladı ve 2-0 öne geçti. İkinci sete Fransa üç 10 atışıyla başladı. Türkiye ilk üçlüden 25 puan çıkarabildi, Fransızlar ikinci üçlüsüyle 57’ye çıkınca Fransa durumu 2-2’ye getirdi. Fransızlar üçüncü sette de ilk üç atışta 30 puan çıkardı. Milliler 58 puanla seti bitirdi, Fransa Milli Takımı 57 puanda kalınca Türkiye durumu 4-2’ye getirdi ve öne geçti.

Fransızlar dördüncü sete 27 puanla başladı. Türkiye de 27 puanla karşılık verdi. İkinci üçlüsünde 29 puanla 56’ya ulaşan Fransa millileri baskı altına aldı. Milliler 28 puan çıkarabildi ve 56-55’le durum 4-4’e geldi.

Final setine Fransızlar 10’a 8 önde başladı. Milliler kalan iki atışta durumu eşitledi ancak merkeze uzaklık olarak Fransızlar daha iyi ok atınca milimetrelerle adını finale yazdırdı.

Milliler ise yarı finalde kaybettikleri için Çin’le bronz madalya karşılaşmasına çıktı. Çin ekibinde Wenchao Kao 67, Zhongyuan Li 45, Yan Wang ise 102. sırada Paris’e geldi. Bronz madalya mücadelesine milliler 29-26 ile iyi başladı. İkinci kısımda üstünlüğü elinden bırakmayan milliler 55-54’le 2-0 öne geçti. Milliler ikinci sette 29-28 ile ilk üç atışı önde bitirdi. Çin ikinci kısımda da istikrarlı performansını sürdürdü ve 57-56 ile ikinci seti kazanarak durumu 2-2’ye getirdi. Üçüncü set dengeli başladı. 28-28’in ardından Çin iki kez 8 atınca durum 54-28’e geldi. Milliler 55-54’le durumu 4-2’ye getirdi ve bronz madalyaya bir adım daha yaklaştı. Dördüncü set 28-28 başladı. Çin ikinci kısma 7 atarak başlayabildi. Asya ekibi 54’le seti tamamladı. Millilerde Abdullah 10 atarak başladı, Ulaş da 9’u buldu, Mete ise 9 atarak millileri 56 puana taşıdı ve Türkiye karşılaşmayı 6-2 kazanarak bronz madalyaya uzandı. 

Böylelikle Okçuluk Klasik Yay Erkek Milli Takımı Türkiye Olimpiyat tarihindeki ilk takım madalyasını aldı. Bu madalya Paris’te Türkiye kafilesinin kazandığı da ilk madalya oldu. Final mücadelesinde Güney Kore, Fransa’yı mağlup ederek spordaki dominasyonunu sürdürdü ve altın madalyaya uzandı. Fransa gümüş madalya ile yetindi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.