Milletler Ligi’nde yarı final zamanı: Rakip ABD

Filenin Sultanları Milletler Ligi'nde yarı final sahnesine çıkıyor. Rakip, final etabının ev sahibi ABD. Sultanlar, tarihinde en fazla zorlandığı takımlardan biriyle final bileti için mücadele edecek.

Spor 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Sultanlar için yarı final vakti.

Mayıs ayı sonunda başlayan Milletler Ligi heyecanında son düzlüğe girildi. Dev turnuvada artık oynanacak yalnızca 4 maç kaldı. Bu maçlardan iki tanesi yarı final, biri üçüncülük ve biri de mutlu sona ulaşan takımı belirleyecek final maçları.

Türkiye, son derece başarılı olduğu ve 2018’de ilki gerçekleştirilen turnuvada beşinci kez son dörde kalmayı başardı. Sultanlar, İtalya’yı net bir oyunla 3-0 mağlup ederek yarı final vizesi. Ancak yarı finaldeki rakip turnuvanın kısa tarihinde en başarılı ekip ABD.

Sultanlar'dan Teksas'ta 'Erik Dalı' resitaliSultanlar’dan Teksas’ta ‘Erik Dalı’ resitali

Kuzey Amerika temsilcisi 2018’den beri düzenlenen turnuvanın ilk üç edisyonunu şampiyon olarak tamamladı. 2022’de şampiyon olan takımsa Sultanlar’ın çeyrek finalde geride bıraktığı İtalya olmuştu. İtalyanlar, geçtiğimiz ekim ayında milli takımı bıraktığını açıklayan Paola Egonu’nun eksikliğini fazlasıyla hissettiği turnuvada ilk 4’e giremedi. Filenin Sultanları ise bu sene ilk defa ay yıldızlı formayı sırtına geçiren Melissa Vargas’ın verdiği kuvvetle yarı final aşamasına kadar emin adımlarla geldi.

İki ülke arasında 25. randevu

ABD ve Türkiye kadın voleybolunda daha önce 24 kez karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmalarda ABD’nin net bir üstünlüğü bulunuyor. 24 maçın 20’sini kazanan ekip Kuzey Amerika temsilcisi olurken Filenin Sultanları 4 galibiyet aldı.

İki ekip arasındaki ilk karşılaşma 9 Kasım 2011 tarihinde Dünya Kupası’nda oynandı ve Amerika sahadan 3-2 galip ayrıldı. Sultanlar’ın ABD önündeki ilk zaferi 20 Haziran 2008 tarihinde iki takım arasındaki 3. maçta geldi. Milletler Ligi organizasyonu öncesi düzenlenen Dünya Grand Prix’sinde oynanan mücadele 3-1 sonuçlandı.

Fenerbahçe'ye sakatlık şokuFenerbahçe’ye sakatlık şoku

İki ülke arasındaki ilk Milletler Ligi maçı 17 Mayıs 2018 tarihinde oynandı ve Türkiye sahadan 3-2 galip ayrıldı. 2018 finalinde karşılaşan iki ekibin mücadelesinden galip ayrılan taraf 3-2’lik skorla ABD’ydi.

2021’de yarı final aşamasında karşı karşıya gelen iki takımın mücadelesinde gülen taraf yine ABD olmuştu. Milletler Ligi’nde oynanan 8 maçın 2’sinde rakibine üstünlük kurabilen Türkiye, hiçbir eleme maçında ABD’yi aşmayı başaramadı. Filenin Sultanları, bir nevi deplasmanda oynayacağı karşılaşmaya bu psikolojik bariyeri yıkmak için çıkacak.

Bir ekole karşı mücadele

ABD, birçok spor dalında olduğu gibi voleybolda da ekol ülkelerden biri. Ülkede özellikle üniversite voleybolu son derece büyük yetenekler yetiştirmek konusunda mahir. Hal böyle olunca ABD’nin tarihteki başarıları tesadüf olmanın ötesine geçiyor. Deneyimli çalıştırıcı Karch Kirally’nin çalıştırdığı Amerika 5. düzenlenen Milletler Ligi’den daha önceki 4 edisyonun 3’ünü şampiyon olarak tamamladı. Milletler Ligi öncesi düzenlenen Dünya Grand Prix’sinde 6 zaferi bulunan ABD 2 kez de 3. sırayı aldı. Kuzey Amerika ekibinin dünya kupaları tarihinde 2 gümüş, 3 bronz madalyası bulunuyor. Dünya şampiyonaları tarihinde 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazandılar. Olimpiyat tarihindeyse 1 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyası olan ABD, 2020 Tokyo’nun şampiyonu.

İşte olimpiyat şampiyonu ABD.

Otomatik lider ABD

ABD, Milletler Ligi’nde normal sezon olarak nitelendiribilecek kısmı normalde Polonya’nın arkasında ikinci sırada tamamladı. 10 galibiyetli ekip, ev sahibi ülke olduğu için otomatik olarak lider olarak final etabına başladı. Çeyrek finalde Japonya’yı 3-1 mağlup eden ABD, yarı final vizesi aldı. Türkiye ise ilk kısmı 9 galibiyetle 3. sırada bitirdikten sonra çeyrek finalde son şampiyon İtalya’yı 3-0’la geçti.

Drews’a dikkat

ABD’nin en fazla öne çıkan isimlerinden biri Andrea Drews. Deneyimli smaçör ülkesinin şampiyon olduğu 2019’da turnuvanın en değerli oyuncusu olmuştu. Drews bu sene de şu ana dek ürettiği 105 sayıyla takımının en skorer ismi konumunda. ABD’nin sürekli olarak rotasyon yaptığı ve Drews’un her maçta oynamadığı düşünülürse Kuzey Amerika ekibinin en büyük silahı olduğunu belirtmek yanlış olmaz.

Drews’u savunmak elzem.

Milli Takımımızda ise en skorer isim Melissa Vargas. Vargas turnuvada şu ana kadar toplamda 178 sayı üretti. Bir diğer pasör çaprazı Ebrar Karakurt ise 166 sayıyla oynadı. 100 sayı barajını aşan bir diğer oyuncumuz Kaptan Eda Erdem Dündar. Millilerin öne çıktığı noktalardan biri bloklar. Bu alanda Zehra Güneş 36 blokla turnuvanın en çok blok yapan 4. oyuncusu konumunda. Eda ise 35 blokla 5. sırada. Servislerde de etkili olabilen ekibimizde bu alandaki lider yine Vargas. Melissa turnuva boyunca tam 15 ace attı. Ebrar ise 11 ace ile takipte.

Konuk Sultanlar

Milletler Ligi’nde bu sene final etabı Amerika’nın Teksas eyaletinde gerçekleştiriliyor. Arlington kentindeki mücadelelerde ilk günler ABD maçları haricindeki maçların tribünlerde yarattığı boşluk dikkat çekti. Ancak Sultanlar yarı final aşamasını geçmek için ev sahibini yenmek zorunda. ABD’ye konuk olacak Sultanlar’ın final bileti için vereceği mücadele 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece saat 03.30’da başlayacak ve TRT Spor’dan naklen yayınlanacak. Maçı kazanan ekip, aynı gecenin ilk maçını saat 00.00’da oynayacak takımlardan Çin-Polonya mücadelesinin galibiyle finalde şampiyon olmak için karşılaşacak.

Sultanlar, ilk Milletler Ligi zaferi için iki maç daha kazanmak zorunda, ilk rakip Amerika…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.