NBA’de sezon içi turnuvası için kuralar çekildi: İşte NBA Kupası’nda gruplar ve format

NBA'de yeni bir heyecan, sezon içi turnuvası... Söz konusu turnuvada 6 grupta 5 takım yer alacak ve kasım ayı içinde ekiplerin oynayacağı 4'er maçın sonunda gruplardaki sıralamalar şekillenecek. Grup liderleri dışında en iyi dereceye sahip iki takım çeyrek finale çıkacak, buradan çıkacak 4 takım, 7-

Spor 10 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
NBA Kupası, formatıyla beraber tanıtıldı, işte ayrıntılar.

NBA’in yeni formatı sezon içi turnuvasında kuralar çekildi. NBA Kupası ismini taşıyacak ve tarihte ilk defa düzenlenecek turnuva hakkında Komisyoner Adam Silver kura çekiminde yaptığı açıklamada “Bu konsept 15 senedir lig çevresinde görüşülen bir konseptti” ifadelerini kullandı.

Silver, final aşaması Las Vegas’ta gerçekleştirilecek format için “Yeni gelenekler oluşturmak zaman alır ancak tüm sporlarda yenilikler görüyoruz. Sezon içi turnuva da NBA’deki yenilik olacak.” dedi.

NBA’in yeni turnuvayı duyurduğu gecede kura çekimi de yapıldı. 5’er takımlı 6 grup, 3 Doğu Konferansı 3 Batı Konferansı grubu şeklinde oluşturuldu. Çekimde torbalar aynı Dünya Kupası usulünde olduğu gibi takımların geçtiğimiz sezonki derecelerine göre sınıflandırmaları sonucu ortaya çıktı.

Ergin Ataman, Fenerbahçe'nin elinden Kostas Sloukas'ı kaptıErgin Ataman, Fenerbahçe’nin elinden Kostas Sloukas’ı kaptı

 

Buna göre çekilen kuralarda gruplar şöyle şekillendi:

Grup 1: Philadelphia 76ers, Cleveland Cavaliers, Atlanta Hawks, Indiana Pacers, Detroit Pistons

Grup 2: Milwaukee Bucks, New York Knicks, Miami Heat, Washington Wizards, Charlotte Hornets

Grup 3: Boston Celtics, Brooklyn Nets, Toronto Raptors, Chicago Bulls, Orlando Magic

Grup 4: Memphis Grizzlies, Phoenix Suns, Los Angeles Lakers, Utah Jazz, Portland Trail Blazers

Grup 5: Denver Nuggets, LA Clippers, New Orleans Pelicans, Dallas Mavericks, Houston Rockets

Grup 6: Sacramento Kings, Golden State Warriors, Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder, San Antonio Spurs

İlk torba takımları gruplarda ismi ilk sırada yazan takımlar olarak kayıtlara geçti. 2, 3, 4, 5 ve 6. sıradaki takımlar da aynı düzenle gruplardaki yerlerini aldılar ve az önce belirtildiği gibi torbalar, takımların geçtiğimiz sezon elde ettikleri derecelere göre şekillendi.

NBA sezon içi turnuvasının grupları böyle şekillendi.

Format

Turnuvanın formatına göre gruplardaki her takım biribiriyle birer maç oynayacak ve ekipler 4’er maça erişmiş olacak. Bu karşılaşmaların tamamı kasım ayında oynanacak. Müsabakaların tarihleri 3, 10, 14, 17, 21, 24 ve 28 Kasım olarak belirlendi. Yani kasım ayının her cuma ve salı (7 Kasım) günlerinde turnuva kapsamındaki maçlar sahne alacak.

Turnuvanın finaline kadar her takım kendi konferansındaki takımla mücadele edeceğinden ötürü bu kısım NBA finallerini andıran biçimde şekillendirildi. Gruplarını lider bitiren takımlarla beraber gurplarından en iyi dereceyi elde eden iki ikinci çeyrek final vizesi alacak. Söz konusu senaryolarda galibiyet sayısındaki eşitlik halinde atılan ve yenilen sayı arasındaki fark alınıp averaj hesaplanacak. Averaj eşitliğinde en fazla sayı atan takım avantajlı olacak. Bu noktada da eşitlik olması halinde 2022-23 sezonunu üst sırada tamamlayan takım grubu üst sırada bitirecek.

4-5 Aralık tarihlerinde daha üst sırada olan takımların evlerinde oynanacak çeyrek final maçlarının ardından 7 Aralık’ta Las Vegas’taki T-Mobil Arena’da yarı final maçları oynanacak. Bu maçı kazanan iki ekip 9 Aralık’taki final müsabakasında karşılaşacak. Turnuva kapsamında oynanan maçlar, final mücadelesi haricinde, normal sezon karşılaşması olarak da kabul görecek ve sezon sonunda takımların hanesine galibiyet-mağlubiyet olarak yansıyacak.

Thompson resmen Efes'te: Bouteille Bahçeşehir'le imzaladıThompson resmen Efes’te: Bouteille Bahçeşehir’le imzaladı

Ödüller

NBA Kupası adı altında düzenlenecek turnuva sonucunda zafere uzanan takım NBA Kupası sahibi olacak. Şampiyon takımdaki her bir oyuncu maaşlarının yanı sıra 500 bin dolar kazanacak. İkinci olan takımdaki her bir oyuncu ise 200 bin dolar elde edecek. Yarı finalde oynama hakkı elden takımlardaki oyuncularsa 100 biner dolar kazanacaklar. Çeyrek finalde boy gösterme hakkına erişen takımlardaki sporcular 50 biner dolar elde edecekler.

Amaç

NBA’in turnuva formatını getirmesindeki asıl amaç, ligin en çok eleştirildiği noktalardan biri olan normal sezon maçlarındaki rekabetçiliği yükseltmek. Turnuvanın akıl liderlerinden ve NBA’in yönetici başlan yardımcısı Evan Masch, takvimi oluştururken turnuva maçlarının back to back yani üst üste iki maç şeklinde denk gelmemesine özen göstereceklerini açıkladı. NBA’deki takımlar, bir normal sezonda 82 maç yaptıkları için iki gece üst üste maçlar yapıyorlar. Durum böyle olunca bazı takımlar yıldız oyuncularını bu maçların birinde dinlendiriyorlar. Söz konusu karşılaşmalarda hem reyting hem de seyir zevki düşüyor. İşte Wasch da yeni turnuva kapsamında bunun yaşanmamasına özen göstereceklerini dile getiriyor.

Victor Wembanyama’nın koruması Britney Spears’a tokat attıVictor Wembanyama’nın koruması Britney Spears’a tokat attı

NBA yönetimi, insanların ilk aşamada sezonun devam ettiği süreçte bir kupanın varlığına alışamamasının normal olacağını ancak zamanla bu turnuvaya tüm basketbol severlerin adapte olacağına inanıyor. ABD’nin kadın basketbol ligi WNBA, birkaç sezondur Commisioner’s Cup adı altında benzer bir turnuvayı yürütüyor. Bu turnuva kapsamında sezon ortasına dek bazı normal sezon maçları Komisyoner Kupası kapsamında oynanıyor ve bu turnuva kapsamında oynanan maçlarda en iyi iki dereceye sahip takım; normal sezon niteliği taşımayan final mücadelesinde kozlarını paylaşıyor. İşte NBA de benzer bir sistemi kendi bünyesinde deneyecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.