NBA’de sezon sona erdi, işte play-off ve play-in eşleşmeleri

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi NBA’de uzun normal sezon maratonu sona erdi. Takımların 82’şer maç oynadığı sezon, dün gece oynanan maçlarla bitti ve eşleşmeler belli oldu.

Spor 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
NBA'de normal sezon sona erdi!

Kimilerine göre kaliteyi düşüren, kimilerine göre geleneklerin devamı için olsa bile aynen devam etmesi gereken, gerçekte TV haklarıyla beraber pandemi etkisiyle bir türlü düşmeyen normal sezondaki maç sayısı yine yorucu bazen de sıkıcı bir maratonu beraberinde getirdi. Ancak NBA hayranları için bu zorlu maraton geride kaldı ve basketbol sporunun zirvesi için perdenin açılma zamanı geldi çattı: NBA Play-off’ları!

Doğu’da Bucks başı çekti

Doğu Konferansı’nı lider bitiren ekip Giannis Antetokounmpo’lu Milwaukee Bucks oldu. Bucks, 2020-21 sezonunu şampiyon bitirmişti. Yine şampiyonluğun en ciddi adaylarından olan takım 58 galibiyet ve 24 mağlubiyetle zirvede yer aldı. Milwaukee’yi 57 galibiyetle Boston Celtics takip ederken, sezonu 30.1 sayı ortalamasıyla bitiren Jayson Tatum Boston Celtics tarihinde bir sezonda sayı ortalaması olarak 30’un üzerine çıkan ilk isim oldu.

Giannis takımını zirveye taşıdı

Sezonu 3. sırada bitiren ekip temsilcimiz Furkan Korkmaz’ın da formasını giydiği Philadelphia 76ers oldu. 76ers, play-off ilk turunda 6. sıradaki Brooklyn Nets’le eşleşti. 51 galibiyetle 4. sırayı alan Cedi Osman’ın takımı Cleveland Cavaliers ise ilk turda 47 galibiyetle 5. sırada yer alan New York Knicks’le eşleşti.

Play-in’de Miami avantajlı

Play-in NBA’in ilk olarak 2019-20 sezonunda uygulamaya başladığı bir yöntem. Buna göre konferansını 7 ila 10. sıraları arasında bitiren takımlar arasında ufak bir turnuva düzenleniyor. 7. sıradaki takım ile 8. sıradaki takım, nihayetinde 7. sırayı almak adına sezonu önde bitiren takımın evinde maç yapıyor. Kaybeden takım kendi evinde, 9 ile 10. sıradaki takımların kendi arasında oynadığı maçın galibiyle bir maç daha yapıyor. Bu maçın galibi de 8. sıradan play-off bileti alma hakkı elde ediyor.

İşte bu son iki bileti elde etmek için sezonu 7. bitiren Ömer Faruk Yurtseven’li Miami Heat ve 8. bitiren Atlanta Hawks Miami’nin sahasında karşılaşacak. Maçın galibi sezonu resmen 7. bitirip Boston Celtics’in rakibi olacak. Kaybeden ise Toronto’da oynanacak olan Toronto Raptors (9) – (10) Chicago Bulls maçının galibiyle kendi evinde oynayacak. Bu maçın da galibi sezonu lider tamamlayan Milwaukee Bucks’la eşleşecek.

Doğu’da play-in programı şöyle:

Çarşamba 02.30 – Miami Heat – Atlanta Hawks

Perşembe 02.00 – Toronto Raptors – Chicago Bulls

Miami play-off için savaşacak

Orlando Magic, Washington Wizards, Charlotte Hornets, Detroit Pistons ve Indiana Pacers gibi takımlar için sezon bitti. Sezonun son gününün ardından Detroit Pistons koçu Dwayne Casey yaptığı açıklamayla görevden ayrıldığını duyurdu.

Batı’da Denver zirvede yalnız

Batı Konferansı’nda Nikola Jokic’li Denver Nuggets sezonu en yakın rakibi Memphis Grizzlies’in 2 galibiyet önünde lider tamamladı. Denver 53, Memphis 51 galibiyetle sezonu bitirirken bu takımları Sacramento Kings takip etti. Sezon ortasında sansasyonel bir takasla Kevin Durant’i takıma katan Phoenix Suns Batı Konferansı’nı dördüncü sırada tamamlarken beşinci sıranın sahibi Los Angeles Clippers’la eşleşti. Altıncı sırada kalan son şampiyon Golden State Warriors, ilk turda Sacramento Kings’in rakibi oldu.

Lakers 7. sıra için sahasında

Sezona 2 galibiyet 10 mağlubiyet gibi korkunç bir başlangıç yapan ancak özellikle sezon ortasında yaptığı takaslarla toparlanan LeBron James’li Los Angeles Lakers, oynadığı son 12 maçtan 10’unu kazanarak 7. sıraya kadar yükseldi. 8. sıranın sahibi normal sezonun son saniyelerinde belli oldu. Heyecan fırtınasına sahne olan maçta New Orleans Pelicans’la karşılaşan Minnesota Timberwolves rakibini 113-108 mağlup etti galibiyet-mağlubiyet sayısında rakibiyle durumunu eşitledi. Sezon boyunca oynanan maçlarda rakibinin 2-1 önüne geçen Wolves 8. sırayı almaya hak kazandı. Buna göre Wolves, play-offa 7. sıradan girebilmek için Los Angeles Lakers’la mücadele edecek. Dokuzuncu sırada kalan Pelicans ise Oklahoma City Thunder’la play-off şansını sürdümek adına kendi evinde oynayacak.

Batı’da play-in programı şu şekilde:

Çarşamba 05.00 – Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves

Perşembe 04.30 – New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder

LeBron ve Lakers play-off aşkına…

Sezon ortasında Kyrie Irving takasıyla iddiasını artıran ancak o günden sonra korkunç bir düşüş yaşayan Luka Doncic’li Dallas Mavericks, Utah Jazz, Portland Trail-Blazers, Alperen’li Houston Rockets ve San Antonio Spurs sezonu kapattı.

Temsilcilerimiz için sezon böyle geçti…

NBA’deki temsilcilerimiz için sezonun birbirinden farklı hikayeleri vardı. Alperen şüphesiz bu hikayelerin en şaşaalısını yazan isim oldu. 75 maçta süre alan temsilcimiz 28.9 dakika sahada kaldı ve bu süre içinde 14.8 sayı, 9.0 ribaund, 3.9 asist ortalamaları yakalayarak takımının en verimli isimlerinden biri oldu. Sezonun son maçının ardından Houston Rockets koçu Stephen Silas, görevinden ayrıldığını açıkladı. Silas, aralarında Alperen’in de bulunduğu bazı değerli ve potansiyelli parçaları yeterince kullanamadığı için sıkça eleştiriliyordu. Yeniden yapılanma sürecinde olan Rockets, yoluna yeni bir koçla devam edecek.

Cedi Osman ise Cleveland rotasyonunun istikrarlı parçalarından biri olmayı başardı. Cedi, 77 maçta forma giydi ve bu maçlarda 20.1 dakika süre alıp 8.7 sayı, 2.3 ribaund, 1.5 asist ortalamaları yakaladı. Sezon başında Donovan Mitchell’ı kadrosuna katarak daha iddialı hale gelen Cavaliers play-offta başarı kovalayacak.

Philadelphia 76ers forması giyen temsilcimiz Furkan Korkmaz için sezon çok da parlak geçmedi. Furkan’ın aldığı süreler oldukça azalırken geçen sezona göre forma giydiği maç sayısı da 67’den 37’ye düştü. Furkan bu maçlarda 9.6 dakika sahada kaldı, 3.8 sayı, 1.1 ribaund ve 0.6 asist ortalamaları yakaladı. Joel Embiid ve James Harden’lı 76ers, şampiyonluk iddiasıyla play-offa giriyor.

Miami’de Ömer Faruk Yurtseven yaşadığı sakatlık sonrası birkaç ay sahalardan uzak kaldı. Ömer Faruk sezon boyunca toplam 9 maçta forma giyebildi ve ortalama 9.2 dakika sahada kalarak 4.4 sayı, 2.6 ribaund, 0.2 asist ortalamaları tutturdu. Jimmy Butler ve Bam Adebayo gibi isimleri kadrosunda barındıran Miami’nin ilk hedefi play-indeki Atlanta engelini kazasız geçmek.

İşte sezonun liderleri:

Sayı kralı: Joel Embiid (Philadelphia 76ers) – 33.1

Ribaund kralı: Domantas Sabonis (Sacramento Kings) – 12.3

Asist kralı: James Harden (Philadelphia 76ers) – 10.7

Blok kralı: Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies) – 3.0

Top çalma kralı: O.G Anunoby (Toronto Raptors) – 1.9

En yüzdeli şut atan oyuncu: Nic Claxton (Brooklyn Nets) – %70.5

En çok üçlük atan oyuncu: Klay Thompson (Golden State Warriors) – 301

En yüzdeli üçlük atan oyuncu: Luke Kennard (Memphis Grizzlies) – %49.4

Sayı Kralı Embiid!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler