NFL’de en büyük değişmedi: Şampiyon Kansas City Chiefs

Super Bowl’da Kansas City Chiefs, San Francisco 49ers’ı uzatma sonunda 25-22 yenerek mutlu sona uzandı ve üst üste ikinci kez şampiyon oldu.

Spor 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
NFL'de şampiyon Kansas City Chiefs.

NFL’de sezonun en önemli günü geride kaldı. Super Bowl heyecanı Las Vegas’ta yaşandı ve şampiyon belli oldu. Seçildiği draftın son sırasında yer alan Brock Purdy önderliğindeki San Francisco 49ers Patrick Mahomes liderliğinde son beş sezonda dördüncü Super Bowl’unu oynayan Kansas City Chiefs’le kozlarını paylaştı. 49ers’ın amacı 29 senelik şampiyonluk hasretine son vermekti. Chiefs ise bir hanedan yaratma yolunda son beş senedeki üçüncü şampiyonluğu elde etmek istiyordu.

Karşılaşmaya savunma takımlarının etkili oyunuyla başlandı. 49ers’ın yıldız koşucusu Christian McCaffrey’nin henüz başta top kaybı yapması şaşkınlık yarattı. Chiefs cephesi de hücumda etkisiz kalınca ilk 15 dakika 0-0 geçildi. İkinci çeyrek skorla başladı. Jake Moody çeyreğin 12. saniyesinde 55 yardalık alan golü denemesinde başarılı oldu ve 49ers’ı öne geçirdi. Bu başarılı deneme Super Bowl tarihinin en uzun mesafeli alan golü olarak da kayıtlara geçti.

Chiefs hücumu bir türlü ritmini bulamazken ilk touchdown devre bitimine 4.23 kala Christian McCaffrey’den geldi skor 10-0 oldu. Chiefs devreye girerken bir alan golü bularak nefes aldı ve ilk yarı 10-3 bitti.

İkinci yarıya Chiefs başladı, ancak adeta kabus gördüler. Patrick Mahomes top kaybı yaptı. Buna karşın savunmada ödün vermediler. 5.01 kala Harrison Butcker tekrar alan golü denemesi için topun başına geldi. 57 yardadan başarılı olan tecrübeli kicker henüz ikinci çeyreğin başında kırılan Super Bowl rekorunu tazeledi. Çeyreğin sonunda Chiefs’in başına talih kuşu kondu. Punt sonrası 49ers takımı hata yaptı ve gol çizgisine yakın yerden hücum etme fırsatı verdi. Daha sonra Chiefs Mahomes’un pasında Valdes-Scatling’in bulduğu touchdown ile öne geçti.

Son çeyrekten itibaren maçın ilk üç periyodundaki tutuk oyunu unutturan bir heyecan yaşandı. Yaklaşık altı dakika devam eden hücum serisinde günün etkili isimlerinden Jauan Jennings, Brock Purdy’den gelen pası yakaladı ve takımını yeniden öne geçirdi. Ekstra sayı vuruşunda Moody’nin topuna Chiefs savunması müdahale etti ve skor 16-13 olarak kaldı.

Kalan bölümde Patrick Mahomes-Travis Kelce ortaklığı çalışmaya başladı. Alan golüyle 5.46 kala Chiefs skoru eşitledi. Ancak 49ers pes etmedi ve yeniden sahne alan Moody 1.53 kala takımını 19-16 öne taşıdı. Chiefs’te Mahomes-Kelce işbirliği yine çalıştı ve dokuz saniye kala rakip 14 yarda çizgisinden skoru eşitleme imkanı yakaladılar. Harrison Butcker burada da hata yapmadı ve maçı uzatmaya götürmeyi başardı. Tarihte ikinci kez bir Super Bowl maçı uzatmaya gitti.

Uzatmada karşılaşma boyunca iyi performans sergileyen ve fazlasıyla yorulan savunma takımlarının aksine hücum takımları son derece iyi bir performans ortaya koydu. 49ers 7 dakika 38 saniye sahada kalarak 13 oyunda 66 yarda kat etti. Bu bölümde özellikle McCaffrey yıldızlaştı. 7.22 kala sahne alan Moody takımını 22-19 öne taşıdı. Ancak Mahomes pes etmedi. 13 oyunda 75 yarda kat eden Mahomes son topta Mecole Hardman’ı buldu ve Hardman’ın yakaladığı topla touchdown yapan Chiefs maçı 25-22 kazanarak şampiyonluğa uzandı.

Chiefs son beş sezonda üçüncü kez şampiyon oldu. Maç boyunca 46’da 34 pas atıp 333 yarda kat eden, 66 koşu yardasıyla oyunun sıkıştığı anlarda takımına yardımcı olan ve biri maç kazandıran olmak üzere iki touchdown pasına imza atan Patrick Mahomes karşılaşmanın en değerli oyuncusu seçildi.

Karşılaşmanın ikinci çeyreğinde koç Andy Reid’le tartışma yaşayarak gündem olan Travis Kelce ise elbette şampiyonluğu kız arkadaşı Taylor Swift’le kutladı. Usher’ın devre arası şovuna sahne olan gecede Chiefs dördüncü Super Bowl zaferini yaşadı. Öte yandan 19 sene sonra ilk kez bir takım üst üste ikinci kez şampiyon oldu. Chiefs geçen sene finalinde Philadelphia Eagles’ı 38-35 yenmişti. 28 yaşındaki Mahomes, Tom Brady, Joe Montana, Terry Bradshaw ve Troy Aikman’dan sonra ana oyun kurucu olarak üç kez Super Bowl kazanan ilk isim oldu.

Diğer yanda 49ers koçu Mike Shanahan üçüncü kez Super Bowl’da hüzün yaşadı. Ayrıca Las Vegas’taki Allegiant Stadyumu’nda oynanan maçı 61 bin 629 izleyici takip etti. Bu sayı 2021’de pandemi sezonunda Tampa Bay’de oynanan finalin ardından en az seyircili final olarak kayıtlara geçti. Nedeni stadyumda boşluklar olması değil stadyumun kapasitesiyle alakalıydı. Sonuç olarak Chiefs üst üste iki, son beş senede üç ve toplam dördüncü Super Bowl zaferine uzandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.