Break dans olimpik spor oldu, Avustralyalı profesör yarışa çıktı

Paris Olimpiyatlarının pek çok sürprizinden biri de, bu olimpiyatla birlikte 'olimpik spor' haline gelen kaykay ve break dans gibi sokak kültürünü yansıtan şeyler. Break dansta yarışanlar arasında Avutsralya'dan bir de üniversite profesörü var.

Popüler 11 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Paris 2024'te breaking'e akademisyen Raygun damga vurdu.

Olimpiyat Oyunları’nın en yeni sporlarından biri olan break dansta sporcular performanslarını sergiledi. Place de la Concorde’daki geçici stadyumda açılışı yapılan branşta Tom Zé’nin 1972 yılı hiti “Dor e Dor”un duyulmasıyla heyecan start aldı. 18 yaşındaki Hollandalı India ve 21 yaşındaki Afgan Talash’ın breaking yarışmasını başlatmak üzere sahneye çıktı. Kabil’de doğup şu anda Madrid’de yaşayan ve IOC’nin mülteci takımı için yarışan Talash açılış mücadelesinin ortasında üstünü çıkararak arkasında “Özgür Afgan Kadınlar” yazan parlak mavi bir pelerini ortaya çıkardı. IOC tüm sporcuların siyasi açıklamalar yapmasını yasakladı ve Talash’ın peleriniyle dönüp dururken IOC Başkanı Thomas Bach VİP locasında yaşananlara anbean tanık oldu.

Yarışmanın ilerleyen aşamalarında bir başka viral an daha yaşandı. Avustralyalı 35 yaşındaki üniversite öğretim üyesi Raygun kanguru taklidi yapması ve ölü balık gibi görünmesi de dahil olmak üzere unutulmaz bir performans sergiledi. Raygun’ın diğer herkesin sokak kıyafetleri giydiği bir ortamda Avustralya takımı eşofmanıyla performansını sergilemesi de dikkat çekti. Akademisyen Raygun haricinde Japonya’yı temsilen oyunlarda yerini alan 41 yaşındaki anaokulu öğretmeni Ayumi de dikkat çekti.

Olimpiyatlardaki diğer branşlar tartışmaların önüne geçebilmek için sübjektif puanlama sisteminden uzaklaşmaya çalışırken break dansta kimin neden madalya kazandığını anlayabilmek izleyenler için gerçek anlamda meşakkatli bir mesainin ortaya çıkmasına neden oldu.

Tüm bu bilinmezliklere karşın breaking’deki gösteriler dolu tribünler önünde gerçekleştirildi. Snopp Dogg’un açılış törenine katıldığı break dans müsabakalarına medya da yoğun ilgi gösterirken kapıda kuyruk oluştuğu gözlemlendi. Buna karşın branşın Los Angeles 2028’de yer almayacağı biliniyor çünkü LA organizasyon komitesi kriket, beyzbol ve bayrak futbolunu oyunlara dahil etme tercihinde bulundu.

Canlı güvercin atışı, sıcak hava balonu ve müzik besteleme gibi tek seferlik olimpik sporlara geçmişte ev sahipliği yapan Paris’in karnesine break dans da eklenmiş olabilir. Olimpiyatların ilk breaking madalyası bronz olarak 671’e verildi. Gümüş madalyayı YouTube’dan bu sporu öğrenen 17 yaşındaki Litvanyalı Nicka alırken, altın madalyayı Japon Ami kazandı.

Taha Akgül jübileyi olimpiyat üçüncülüğüyle yaptıTaha Akgül jübileyi olimpiyat üçüncülüğüyle yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.