Olimpiyat provası İstanbul’un! Avrupa Oyunları hakkında her şey

2027'de Avrupa Oyunları İstanbul'da yapılacak. Oyunlara kaç sporcu gelecek? Oyunlar için tesisler hazır mı? Oyunlar Türkiye'ye ekonomik olarak ne getirecek? Bu soruların yanıtını İBB Spor İstanbul Genel Müdürürü İ. Renay Onur'a sorduk.

Spor 30 Mart 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
İBB Spor İstanbul Genel Müdürürü İ. Renay Onur, 2027’de Avrupa Oyunları'nın ilk kez bir metropole geleceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok önemli bir açıklama yaptı. İmamoğlu, 2027 Avrupa Oyunları’nın ev sahipliğini aldıklarını açıkladı. İBB yönetimi bu oyunlar için uzun süredir çabalıyordu. Yıllardır olimpiyat hayali kuran Türkiye ve İstanbul için bu çok önemli bir organizasyon. Özellikle de futbolla yatıp kalkan Türkiye’ye sporun bir çok branşını barındıran bir organizasyonun gelecek olması spor kültürümüz açısından da önemli etkiler bırakacaktır.

İstanbul’un kazandığı 2027 Avrupa Oyunları hakkında başta İstanbul Maratonu, İstanbul Yarı Maratonu, Haliç Uluslarası Kürek Yarışması ve 2023 itibariyle Tour of İstanbul gibi uluslarası spor dünyasında takip edilen organizasyonlarını yapan İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur ile konuştuk.

– Bu oyunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Avrupa Oyunları, 4 yılda bir organize edilen bir nevi ‘yarı olimpik oyunlar’. Olimpik oyunlara 10 bin sporcu katılırken Avrupa Oyunları’na 20-25 farklı branşta 5-6 bin sporcu katılır. İlk olarak 2015 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlendi. Daha sonra 2019’da Belarus’un başkenti Minsk ve son olarak da Polonya’nın Krakow kentinde yapıldı. 2027’de Avrupa Oyunlar ilk kez bir metropole gelmiş olacak. Yani bizim için olduğu kadar, İstanbul da Avrupa Oyunları’na büyük değer katacak.

2027 Avrupa Oyunları İstanbul'da2027 Avrupa Oyunları İstanbul’da

İstanbul, oyunlara ne zaman talip oldu ve ev sahipliğini nasıl aldı?

2023 yılı yazında başlayan görüşmeleri takiben Ekim ayında Avrupa Olimpiyat Komitelerinin 52. Genel Kurulu’nun İstanbul’da yapılması sırasında Sayın Ekrem İmamoğlu’nun Uluslarası Olimpiyat Komitesi Başkanı Sn. Thomas Bach, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sn. Uğur Erdener ve Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Başkanı Sn. Spyros Capralos ile görüşmesi çok etkili oldu. Bunu takiben yaptığımız ön çalışmaları Şubat ayında Madrid’de yapılan EOC yönetim kurullarına sunduk. Bu toplantımızda TMOK Başkan Yardımcısı Hasan Arat’ın aynı zamanda Avrupa Olimpiyat Komitelerinin yönetim kurulu üyesi olarak bulunması da bize destek oldu. Bu gelişmeleri takiben Mart ayında EOC’nin teknik ekibi İstanbul’a gelerek branşların yapılacağı tesisler, sporcu konaklaması ve ulaşım hakkında hem bilgi aldı hem de saha ziyaretleri yaptı. Bunun sonucunda aldığımız güzel haber geldi.

Avrupa Oyunları’na ne kadar sporcu katılacak?

Yaklaşık iki hafa sürecek olan 2027 Avrupa Oyunları’na 6 bine yakın sporcunun katılmasını bekliyoruz. Antrenörler ve diğer personelle birlikte bu sayı 8 binleri bulacaktır.

8 bin kişi oldukça yüksek bir sayı, değil mi?

Evet. İstanbul, daha önce Avrupa ve Dünya basketbol şampiyonalarına ve UEFA Şampiyonlar Ligi gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Ama ilk defa, birden çok branşlı ve binlerce sporcunun yer alacağı bir organizasyon yapacak.

Bir nevi olimpiyat denebilir mi?

Biliyorsunuz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun en önemli hedeflerinden biri 2036 Olimpik ve Paralimpik Oyunları’nı İstanbul’a getirmek. Bu çerçevede 2027 Avrupa Oyunları çok iyi bir prova olacak. Bu nedenle en azından atlet ve branş sayısı açısından ‘Yarı Olimpik Oyunları’ demek çok doğru olur.

Çok sayıda branş dediniz… Kaç branşta yarışmalar olacak?

Bazı değişiklikler olabilir ancak geçmiş oyunlara bakınca 25 branş diyebiliriz. Önümüzdeki dönemin en önemli konularından birisi bu branşların tespiti olacaktır. Burada Avrupa Olimpiyat Komiteleri Teknik Ekibi, Avrupa Federasyonları ve Türkiye Federasyonları ile çalışıyor olacağız.

Avrupa Oyunları için kaç tesis lazım ve ne kadarı hazır? Yeni tesis yapılacak mı?

Şu an yaptığımız ön çalışmalara göre toplam 12 tesis ve 2 de meydan etkinlik alanı olarak kullanılacak. Tesislerin 9’u zaten hazır. Geri kalan üçü de proje aşamasında. Zaten artık Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nde de artık organizasyon için şu kadar tesis yapacağım vaadinde bulunanı değil, bunlara zaten sahip olan; yani hazır olan şehirleri önceliyor. Dolayısıyla 2036 için de bu anlayışla hareket etmeliyiz. Beş kere Olimpiyat Oyunları’na aday olmuş bir şehire Olimpiyatlar yarın geliyorum dese atletizm pistimiz yok, jimnastik tesisimiz yok. Bu tesisleri İstanbul’a kazandırmamız gerekiyor.

2027 Avrupa Oyunları İstanbul’a ekonomik olarak ne kazandıracak? Örneğin ne kadar turist çeker?

Avrupa Oyunları, doğrudan ekonomik bir kazanımdan ziyade yarı olimpiyat sayılan dev bir organizasyonu hayata geçirerek paha biçilmez bir organizasyon yapma becerisi ve deneyimi elde edecek. Yukarıda da söylediğim gibi Olimpik ve Paralimpik Oyunlar için şehre bir deneyim kazandıracak. Bu oyunlar süreciyle bilinçli seyirci sayısını da artırabileceğiz. Sporun günlük hayatın bir parçası olması yolunda da oyunların bir katkı vermesini bekliyoruz. Oyunlar Haziran ayında yapılacak. 2023 yılı Haziran ayında İstanbul’a 1.6 milyon turist geldi. Bir önceki yıl 1.4 milyondu. 2027 Avrupa Oyunları’nın bu yukarıya doğru olan ivmeye bir katkı yapacağını öngörüyoruz. Gelecek turist sayısına ek olarak farklı ilgi alanları olan turistleri de çekecek olması açısından da önem taşıyor.

İstanbul için olimpiyatın provası Avrupa Oyunları olacakİstanbul için olimpiyatın provası Avrupa Oyunları olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.