Olimpiyat ünlüsü Raygun herkesi kandırdı mı?

Paris 2024'le birlikte Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez yer alan breakdans kategorisinde Avustralya'yı temsil eden Raygun'ın oyunlara haksız şekilde katıldığı iddia edildi.

Spor 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Rachael "Raygun" Gunn, Paris 2024'teki performanslarıyla tek bir puan bile kaydedememişti.

Paris 2024’te yer alan breakdans branşı kuvvetle muhtemel oyunlar tarihinde ilk ve son kez izleyicilerin beğenisine sunuldu. Olimpik bir branş olarak kabul görmesi sebebiyle büyük tartışmalara yol açan break dansın en çok konuşulan ismi Rachael “Raygun” Gunn’dı.

Raygun Paris’teki ünlü Concorde Meydanı’nda düzenlenen breakdans müsabakalarının ortalarına gelindiğinde sosyal medyada birden ün kazandı. Genç yaştaki diğer yarışmacıların aksine 36 yaşında olması ve breakdansa uygun olmayan kıyafetlerle sergilediği estetikten uzak performansı bu kötü şöhretin oluşmasında etkili oldu. Bunlar yetmezmiş gibi Raygun Paris 2024’te sergilediği üç farklı performansı da sıfır çekerek noktaladı ve grup aşamasında Olimpiyat Oyunları’na veda etti. Tuilerie Bahçeleri’nde yanan olimpiyat ateşinin sönmesinin ardından kısa süre sonra ise Raygun’la ilgili suçlamalar ortaya çıktı.

Hileli elemeler ve nepotizm

Sosyal medya platformu TikTok’ta ün kazanan bir videoda HoldenSmith962 adlı kullanıcı Gunn’a yönelik ciddi suçlamalarda bulundu. Smith ortaya sunduğu dilekçede Raygun’ın ilgili yetkililerce cezalandırılmasını talep etti. TikTok kullanıcısı duruma Raygun’ın Avustralya’da breakdans için kendi yönetim organını kurmasını ve bu yöntemle Paris 2024 için kota alma sürecini manipüle etmesini sebep gösterdi. Ayrıca belgede Raygun’ın eşi Samuel Free’nin Avustralya breakdans takımının koçu olduğu da ortaya kondu.

Küresel çapta suçlamalar

Bir başka TikTok kullanıcısı olan TheSashaWhitney ise Dünya Dans Sporları Federasyonu’nu (WDSF) sporun birçok uygulayıcısını dışlamakla suçladı. Whitney, WDSF’nin Paris 2024 öncesindeki eleme sürecini denetlemek için kendi yönetim organını oluşturduğunu iddia etti. Yarışmacıların elemelere katılabilmek için WDSF’ye üye olması gerekiyordu, ancak aday isimlerden çoğu ücretleri karşılayamadı. TikTok kullanıcısı Whitney WDSF’nin Avustralya’da sadece bir eleme yarışması düzenlediğini ve bu durumun yarışmacıların erişimini sınırlayarak Gunn’ın Olimpiyat turnuvasına katılmasını kolaylaştırdığını ileri sürdü.

Breakdans bir daha hiçbir zaman Olimpiyat Oyunları’nda geri dönemeyecek gibi görünüyor. Ancak olur da branş bir şekilde yeniden oyunlara dahil edilirse Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) denetlemesi gereken epeyce konu olacak gibi.

Break dans olimpik spor oldu, Avustralyalı profesör yarışa çıktıBreak dans olimpik spor oldu, Avustralyalı profesör yarışa çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.