Paralimpik Oyunları’na ‘Altın’ kapanış

2024 Paralimpik Oyunları'nda milli sporcular kendilerinin mücadele ettikleri son günde kapanışı iki altın ve iki bronz madalyayla yaptı. Böylelikle Türkiye oyunları toplam 28 madalyayla noktalayıp tarihinin en başarılı organizasyonunu geride bıraktı.

Spor 7 Eylül 2024
İbrahim Bölükbaşı başarılarına bir de paralimpik altın madalyası ekledi.

Paris’te düzenlenen 2024 Paralimpik Oyunları’nda milli sporcular 7 Eylül Cumartesi gönü son mücadelelerine çıktı. 8 Eylül günü yapılacak bazı müsabakalar ve kapanış töreni öncesi son kez madalya mücadelesi veren milliler bugün de kendilerini destekleyenleri mutlu edecek sonuçlara ulaşmayı başardı.

İbrahim Bölükbaşı altın madalya kazandı

Jerkekler +90 kilo J2 kategorisinde yarışan İbrahim Bölükbaşı, Champ-de-Mars Arena’da gerçekleştirilen organizasyonun finalinde son Avrupa şampiyonu ve Tokyo 2020’de gümüş madalya alan Revaz Chikoidze ile karşılaştı. Gürcü rakibini 1-0 yenen milli sporcu paralimpik oyunları tarihinde Türkiye’nin judodaki ilk altın madalyasını elde etti.

Olimpiyatlarda da yarışmıştı

Görme engelli milli sporcu İbrahim Bölükbaşı, yaz olimpiyat oyunlarında da Türkiye’yi temsil etmişti. Londra 2012’de olimpiyatta, Rio 2016’da ise hem olimpiyat hem de paralimpik oyunlarda yer alan milli sporcu, olimpiyatlarda judonun aksine serbest güreşte ay-yıldızlı formayı giydi. Ayrıca, yağlı güreşte Kızıldağ Karakucak Güreşleri’ni üst üste üç kez kazanıp altın kemer sahibi de olan İbrahim kazandığı bu zaferle kariyerinin ilk kez paralimpik madalyası elde etti. Olimpiyatta madalya alamayan paralimpik oyunlarda da Rio 2016’da yedinci olan milli sporcu böylelikle kariyerinin en büyük başarılarından birini Paris 2024’te altın madalya alarak gerçekleştirdi.

Umut Ünlü bir kez daha zafere kulaç attı

Yüzme branşında mücadele edip 200 metre serbest S3 sınıfında havuza giren milli sporcu Umut Ünlü yarışı 3.19.53’lük derecesiyle birinci sırada bitirdi ve bir gün önce kazandığı 50 metre serbest yarışından sonra 200 metre serbestte de altın madalya almayı başardı. Gümüş madalyayı 3.19.76 ile Ukrayna’dan Denys Ostapchenko, bronz madalyayı ise 3.33.04 ile yine Ukranya’dan Serhii Palamarchuk elde etti.

Tarihe geçen ‘Umut’

Paris 2024’te Türkiye adına yarışan son sporcu olan Umut kazandığı iki altın madalyayla tarihe geçti. 23 yaşındaki milli sporcu paralimpik oyunları tarihinde Türkiye adına aynı organizasyonda iki altın madalya birden kazanan ilk ve tek milli sporcu oldu.

Nazan Akın Güneş 12 yıl aranın ardından yine kürsüde

Paralimpik oyunlarda tatamide mücadele eden Nazan Akın Güneş, judoda kadınlar +70 kilo J1 kategorisinde bronz madalya maçına çıktı. Karşılaştığı Özbek rakibi Feruza Ergasheva’yı 10-0 gibi net bir skorla alt eden Nazan bronz madalyanın sahibi oldu. Londra 2012’de de kürsünün ikinci basamağına çıkan Nazan kariyerinin ikinci paralimpik oyunları madalyasını boynuna astı.

Bir bronz da Sibel Çam’dan

Paris 2024’te para halter branşında mücadele eden milli sporcu Sibel Çam Porte de la Chapelle Arena’da düzenlenen organizasyonun kadınlar 73 kilo branşında final müsabakasına çıktı. İlk hakkında 120 kilo kaldıran milli sporcu, ikinci hakkında 122, üçüncü hakkında ise 124 kiloda başarılı olamadı. Buna karşın Sibel, ilk hakkında kaldırdığı 120 kiloyla bronz madalyanın sahibi oldu. Altın madalyayı 148 kiloyla paralimpik rekoru kıran Brezilyalı Mariana D’Andrea, gümüş madalyayı ise Özbekistan’dan 147 kiloyla Ruza Kuzieva aldı.

Tarihi oyunlar geride kaldı, milli sporcular kırılmadık rekor bırakmadı

Fransa’nın başkenti Paris’te 28 Ağustos’ta açılış töreniyle başlayan ve 8 Eylül Pazar günkü kapanış töreniyle sona erecek olan 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye tarihi başarılar elde etti. Oyunların son gününde karşılaşması olmayan milli sporcuların Paris macerası 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalyayla tamamlandı.

Birçok açıdan tarihe geçen organizasyonda 6 altın madalyayla Rio 2016’daki 3 altın madalyayı ikiye katlayan Türkiye, Tokyo 2020’de kazandığı toplam madalya sayısını da neredeyse iki katına yükseltti ve oyunları 28 madalyayla bitirdi.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda madalya kazanan milli sporcular ve branşları şöyle:

Branş Sporcu / Takım Madalya
Golbol Golbol Kadın Milli Takımı Altın
Para okçuluk Öznur Cüre Girdi (Kadınlar makaralı yay) Altın
Para yüzme Umut Ünlü (50 metre serbest S3) Altın
Para yüzme Umut Ünlü (200 metre serbest S3) Altın
Para tekvando Mahmut Bozteke (Erkekler K44 63 kilo) Altın
Para judo İbrahim Bölükbaşı (Erkekler +90 kilo J2) Altın
Para okçuluk Sadık Savaş-Merve Nur Eroğlu (Klasik yay karışık takım) Gümüş
Para atletizm Aysel Önder (Kadınlar 400 metre T20) Gümüş
Para atletizm Muhammet Khalvandi (Erkekler cirit atma F57) Gümüş
Para halter Abdullah Kayapınar (Erkekler 49 kilo) Gümüş
Para halter Besra Duman (Kadınlar 55 kilo) Gümüş
Para masa tenisi Kübra Korkut (Kadınlar S7) Gümüş
Para tekvando Alican Özcan (Erkekler K44 58 kilo) Gümüş
Para tekvando Fatih Çelik (Erkekler K44 70 kşilo) Gümüş
Para tekvando Gamze Gürdal (Kadınlar K44 57 kilo) Gümüş
Para atıcılık Aysel Özgan (Kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1) Gümüş
Para atletizm Fatma Damla Altın (Kadınlar uzun atlama T20) Bronz
Para judo Ecem Taşın Çavdar (Kadınlar 48 kilo J1) Bronz
Para judo Cahide Eke (Kadınlar 48 kilo J2) Bronz
Para judo Nazan Akın Güneş (Kadınlar +70 kilo J1) Bronz
Para halter Nazmiye Muratlı (Kadınlar 45 kilo) Bronz
Para halter Sibel Çam (Kadınlar 73 kilo) Bronz
Para yüzme Sevilay Öztürk (Kadınlar 50 metre kelebek S5) Bronz
Para masa tenisi Ali Öztürk (Erkekler Sınıf 5) Bronz
Para masa tenisi Abdullah Öztürk-Nesim Turan ( Erkekler Sınıf 4 çiftler) Bronz
Para masa tenisi Ebru Acer (Kadınlar Sınıf 11) Bronz
Para tekvando Meryem Betül Çavdar (Kadınlar K44 52 kilo) Bronz
Tekerlekli sandalye eskrim Hakan Akkaya (Erkekler epe A kategorisi) Bronz

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nin eşiğinde: Malado Diallo uçurduGalatasaray Şampiyonlar Ligi’nin eşiğinde: Malado Diallo uçurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.