Parkeden bir profesör geçti… Nemanja Bjelica

Bu sezon başında Kızılyıldız'a imza atan ancak sakatlıkları nedeniyle bir türlü düzenli olarak parkeye çıkamayan Nemanja Bjelica basketbola veda ettiğini açıkladı. Yolu Fenerbahçe'ye de düşen oyuncu NBA'e buradan gitmişti.

Spor 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Nemanja Bjelica basketbol kariyerini sonlandırdığını açıkladı.

Bir sporcunun hayatında kaç kırılma anı olur? Elbette cevabı net olmayan bir soru. Nemanja Bjelica’nın hayatında da birden fazla kırılma noktası oldu. Kızılyıldız’da Svetislav Pesic ile çalışma. Fenerbahçe’ye transfer, NBA’e gidiş ve Golden State Warriors’a transfer… Kariyerine birçok başarı sığdıran Sırp basketbolcu emekli olduğunu duyurdu. Avrupa basketboluna kattıkları unutulmaz birer hatıra olarak kayıtlara geçti.

9 Mayıs 1988 doğumlu Bjelica’nın basketbol hayatı ülkesi Sırbistan’da başladı. Partizan altyapısında forma giyen oyuncu profesyonel olmak için 2007 yılında Avusturya’nın yolunu tuttu. Bir sene geçiren Nemanja ülkesine Partizan’ın ezeli rakibi Kızılyıldız formasıyla döndü. İki sezon geçireceği takımında Sırbistan Milli Takımı’na kadar yükseldi. Svetislav Pesic’le çalışması deneyimli koçun ona inanmasıyla kariyerinin dönüm noktalarından biri oldu. Öyle ki Bjelica, o dönem için büyük bir özellik olan şut atabilen uzun hüviyetinin yanı sıra Pesic sayesinde topla oynayabilen bir uzuna da evrildi.

Sporda pazar gününün öne çıkanları.... Alperen'siz Rockets seriye bağladıSporda pazar gününün öne çıkanları…. Alperen’siz Rockets seriye bağladı

Obradovic etkisi Avrupa’da tuttu

Yükselen performansı ona İspanya kapılarını açtı. Şimdiki adı Baskonia olan EuroLeague ekiplerinden Caja Laboral ile anlaştı. İlk iki sezonunda ortalama 9 ve 13 dakika süre alırken üçüncü sezonu kendini Avrupa basketboluna kanıtladığı sezon oldu. 26 maçta 9.9 sayı, 4.8 ribaunt, 1.3 asist ve 1 top çalma ortalamaları yakaladı. Bu performans Zeljko Obradovic yönetiminde yeniden yapılanma sürecine giren Fenerbahçe’nin gözünden kaçmadı. Bjelica İstanbul yolunu tutmak üzere İspanya’dan ayrıldı. O dönem NBA’in de ilgisini çeken ve buradan da teklifler alan Sırp basketbolcu Fenerbahçe’yle üç sezonluk kontrata imza atarken okyanus ötesini düşünmemesinin temel nedeninin Sırp basketbol insanı Obradovic’le çalışmak olduğunu dile getirecekti. 

Soyunma odasından kıtanın zirvesine

Henüz ilk sezonunda 24 EuroLeague maçında 10.4 sayı, 6.1 ribaunt, 2.2 asist ve 1.6 top çalmayla hünerlerini sergiledi. Fenerbahçe’yle lig şampiyonluğuna uzandı. Ancak kariyerinin kırılma anlarından birini olumsuz bir görüntüyle yaşadı. Mart 2014’te Fenerbahçe’nin TOFAŞ’ı evine 70-59 yendiği maçın üçüncü periyodunda Zeljko Obradovic, takım arkadaşı Bo McCaleb’la tartışan Bjelica’yı yanına çağırdı ve onu soyunma odasına gönderdi. Obra daha sonra olayı “Bjelica ile olan olay o anki olay değil. Takım içinde çok kez oldu böyle şeyler” diyerek açıklayacaktı. Kanarya o Bjelica önderliğinde o sezon lig şampiyonluğuna uzanacak, bir sonraki sezonsa kulüp tarihinde bir ilke imza atarak EuroLeague dörtlü finaline kalacaktı.

“Buraya Obradovic‘ten dolayı geldim. İki yıl önce bu konumda olacağım söylenseydi ‘Deli misin?’ derdim. Şu an buradayım.” Bjelica bu sözleri 14 Mayıs 2015’te EuroLeague’de sezonun en değerli oyuncusu ödülünü aldıktan sonra söyledi. Dörtlü final belki istedikleri gibi gitmedi ve Real Madrid’e yarı finalde elendiler ancak kulüp tarihindeki ilkin yaşandığı sezon 12.1 sayı, 8.5 ribaunt, 1.9 asist ve 1.3 top çalmalık performansı unutulmadı.

NBA zamanı

Avrupa’da zirveyi gören oyuncu için artık NBA zamanı gelmişti. 2010’da ikinci tur 35. sırada Washington Wizards tarafından seçilen oyuncunun hakları 2015 yazında Minnesota Timberwolves’daydı. Oyuncu dolayısıyla üç sezon boyunca formasını terleteceği bu takımın yolunu tuttu. Üç sezonun büyük kısmında benchten gelen Bjelica takımın vazgeçilmez parçalarından biriydi. Mart 2018’de Boston Celtics’e karşı 30 sayı atarak kariyer rekorunu kırdı. 2018 yazında takımdan ayrıldı ve üç yıl 20.5 milyon dolara Sacramento Kings’le anlaştı.

Yüzük parmakta

2020-21 sezonu sonunda takımdan ayrıldı. Kings Mart 2021’de Mo Harkless ve Chris Silva karşılığında Miami’ye takasladı. O sezon sonunda Avrupa’ya dönme gibi bir seçeneği varken NBA’de kendine son bir şans verdi. Sezon sonunda kimilerine göre sürpriz bir biçimde şampiyonluğa ulaşacak Golden State Warriors’la anlaştı. Burada Stephen Curry, Draymond Green ve Klay Thompson gibi oyuncularla oynadı. Ekip mutlu sona ulaşırken play-off ve final serisi boyunca takımın rotasyon parçalarından biri olarak dikkat çekti. Hem oyun bilgisi hem de tecrübesiyle kariyerinin en büyük başarısını elde etme yolunda takımına yardımcı oldu. Darko Miličić, Peja Stojaković ve Ognjen Kuzmić’in ardından NBA’de şampiyonluk yaşayan dördüncü Sırp basketbolcu olacaktı. 

Nemanja Bjelica NBA kupasıyla.

Bjelica NBA kariyerini adeta zirvede bitirdi ve 2022 yazında MVP olarak ayrıldığı takımı Fenerbahçe’ye döndü. Dimitris Itoudis’le yeniden yapılanma içine giren takımda önemli bir rolü olması bekleniyordu. Ancak ilerleyen yaşı sakatlıklarının süresini uzatıyordu. Calf bölgesindeki sorun nedeniyle sezonun büyük bölümünü kaçırdı. Eylül 2023’te Fenerbahçe’yle yollarını ayırma kararı aldı. Ekim 2023’te yolu tekrar Kızılyıldız’a düştü ancak burada da dönemin koçu Dusko Ivanovic’le yaşadığı sorunun ardından yollarını ayırdı. Bir süre takımsız kaldıktan sonra uzun vadede sağlığına yeniden kavuşamayacağını anlayan Sırp basketbolcu kariyerini sonlandırma kararı aldı.

Bjelica’nın veda yazısındaki “Zeljko Obradovic‘le Fenerbahçe‘de kariyerimin en iyi dönemini geçirdim ve EuroLeague MVP’si oldum. Sırbistan milli takımına, Kızılyıldız’a, Fenerbahçe’ye ve Golden State Warriors‘a teşekkür etmek istiyorum” sözleri dikkat çekti. Nemanja Bjelica hem Fenerbahçe hem Sırp basketbolu hem de NBA için önemli isimlerden oldu. Bir kez NBA şampiyonu olan oyuncu bir kez de Sırbistan Milli Takımı’yla EuroBasket kazandı. Obradovic’in soyunma odasına gönderdiği bu olaydan yalnızca 14 ay sonra Avrupa basketbolunun en değerli oyuncusu olduğu kariyeri sekiz senelik ABD macerasıyla zirveye çıktı. Fenerbahçe taraftarının “profesör” dediği Nemanja Bjelica parkelere veda etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.