Enflasyon futbolcu Babel’i bile çileden çıkardı: Birikimimi koruyamıyorum

Eyüpspor'da forma giyen Hollandalı hücum oyuncusu, oturduğu evin kirasının iki katına çıkması üzerine Türk ekonomisinin durumunu eleştirdi. Babel, doların Türkiye'ye geldiği dönemle bugün arasında 10 katına çıktığını vurguladı.

Spor 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Babel'den Türk ekonomisinin haline eleştiri geldi.

TFF 1. Lig ekiplerinden Eyüpspor’da forma giyen Hollandalı hücum oyuncusu Ryan Babel, üst düzey kira artışlarından nasibini aldı. Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un en büyük sorunlarından biri ev kiralarındaki faiş artışlar. Rayice giren evlerde olağanüstü artışlar kiracıları zorlarken ev sahipleri evleri için piyasa değerinin altında kira almak istemiyorlar.

Söz konusu ev sahiplerinden biri de Hollandalı futbolcu Ryan Babel’in ev sahibi. Babel, oturduğu eve yüzde 100 oranında kira zammı yapıldığını söyledi. Babel, attığı tweette “Türkiye’de ev sahiplerinin kur düştüğü için kiraları çılgın yüzdelerle yükselterek neredeyse hiçbir seçeneği yok” dedi.

Mbaye Diagne kaçtığı yere döndü: Para kazanmak istiyorumMbaye Diagne kaçtığı yere döndü: Para kazanmak istiyorum

Dolar isyanı

Ryan Babel yaptığı açıklamalarda ülkedeki dolar artışını da vurguladı. Hollandalı “2013’te Türkiye’ye ilk geldiğimde 1 dolar yaklaşık 2,6 Türk lirasıydı. Bugün ise 1 dolar 26 Türk lirasından fazla. Türk lirası bu gidişle 10 yıl içinde nerede olacak? Türk parasının değerinde dev bir düşüş var. Maaşınızı Türk lirası olarak alırsanız ve maaşınızı emeklilik için biriktirmeye çalışırsanız, paranız yavaş yavaş sıfıra inmeden hayat birikiminizi bu şekilde nasıl koruyabilirsiniz? Maaşını Türk lirası olarak kazanan ortalama bir insanın, birikimlerini nasıl koruyabileceği hakkındaki çözümleri söylemenizi bekliyorum” şeklinde konuştu. Ryan Babel bu açıklamaları yaparken Türkiye’de dolar TL karşısında yine değer kazandı ve 27 bandına dayandı.

Dramatik değişim

Ryan Babel Türkiye’ye 2013 yılında Ajax’tan Kasımpaşa’ya transfer olduğunda dolar 1.92’ydi ve artış trendindeydi. 2014 yılında 2.18’e gelen dolar kuru 2015’te 2.72, 2016’da ilk kez 3 bandını geçerek 3.02’yi gördü. Babel’in Deportivo’dan Beşiktaş’a transfer olduğu 2017 yılında dolar 3.64 seviyesindeydi. Aynı kur 2018’de 4.81 oldu. Babel 2019 Temmuz ayında Fulham’dan Galatasaray’a 2 milyon Euro imza parası ve senelik 2.5 milyon Euro’dan 3 senelik imza atarken dolar 5.56 noktasındaydı. Dolar 2020 yazında 6.85 seviyesine gelirken 2021’in aynı döneminde 8.56, 2022’de ise rekor artışla 17.92’den işlem gördü. Aynı dolar şimdi 27 seviyesine yaklaşmış durumda.

Avrupa futbolunda Arabistan depremiAvrupa futbolunda Arabistan depremi

Yüzde 25 yasası uygulanmıyor

Resmi Gazete’de 11 Haziran 2022’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasaya göre konut kiralarında 11 Temmuz 2023’e kadar ev sahipleri en fazla yüzde 25’lik bir yıllık artışa imza atabiliyordu. Söz konusu yasanın bu sene itibarıyla yeniden uygulanacağı belirtilmişti. Ancak Ryan Babel’in kirasının artışından da anlaşılacağı üzere birçok ev sahibi söz konusu yasaya uymuyor. Türkiye’de TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı hızla devam ederken konut fiyatları da hem satılık hem de kiralık olarak sürekli artışını devam ediyor.

Babel kariyerinin bir kısmını Liverpool’da geçirdikten sonra Türkiye’de Galatasaray ve Beşiktaş formalarıyla birçok başarı yakalamıştı. Kasımpaşa formasını da terleten Babel, geçen sezon Eyüpspor’da forma giymişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.