Hakemin kariyerini ekrana verilmeyen görüntü bitirmiş: Maç, Rizespor-Galatasaray

Serkan Çınar hakemlik kariyerinin bitmesine, VAR'a verilen görüntünün yayıncı kuruluş tarafından ekrana verilmemesinin sebep olduğunu açıkladı. Söz konusu karşılaşma 2018-19 sezonunda Rizespor ve Galatasaray arasında 32. haftada oynandı.

Spor 5 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Serkan Çınar hakemlik kariyerinin bittiği anı böyle anlattı.

Hakem tartışmaları Türk futbolunun vazgeçilmez gündemi. Özellikle VAR sisteminin geldiği 2018-19 sezonundan beri sahadaki hakemlerle beraber ekran başındaki hakemler de tartışılmaya başlandı. Her hafta en azından bir hakem yönetimi nedeniyle büyük kulüplerden birinin yöneticilierinin açıklamalarının konusu oluyor.

Bu kez filmi bundan 4.5 sene öncesine sarmak gerekiyor. Bir YouTube kanalında Erman Özgür’ün konuğu olan Serkan Çınar, hakemlik kariyerini bitiren maçın hikayesini anlattı. Sezonun 32. haftasında şampiyonluk yarışı veren Galatasaray, Rizespor deplasmanına çıktı. Sarı-kırmızılılar zorlu maçın 9. dakikasında Sofiane Feghouli ile öne geçti. 38. dakikada Mbaye Diagne penaltıdan yararlanamadı. 45’te o dönem Rize’de oynayan Vedat Muriqi durumu eşitledi. 73. dakikada hakem Serkan Çınar, tartışmalı bir karar verdi. Braian Samudio’nun müdahalesiyle ağır bir sakatlık yaşayan Emre Akbaba kenara gelirken Rizeli oyuncuya VAR çağırmadığı halde ekrana gidip pozisyonu izleyen Çınar kırmızı kart gösterdi.

Galatasaray, Pendikspor’a karşı kendi tarihini baştan yazdıGalatasaray, Pendikspor’a karşı kendi tarihini baştan yazdı

10 kişi kalan Karadeniz ekibi 76’da Aminu Oumar’la öne geçti. Ancak Çınar’ın hakemlik kariyerini bitiren an 90+2’de yaşandı. Çınar o anları şu cümlelerle açıkladı: VAR hakemi çağırdı. Gittik baktık, bir görüntü gösterdiler bana… Dedim ki ‘Bu pozisyon için beni niye çağırdınız, ne gördünüz bu pozisyonda’ dedim. ‘Hocam o görüntü değil, başka bir görüntü var. Biz sana göstereceğiz’ dediler. Görüntü geldi. Tabi orda izlediğiniz ekranda küçük. Ben görüntüyü bakıyorum ‘Siz burda teması görüyor musunuz’ diyorum. ‘Hocam burada vuruyor diyor. Hücum oyuncu burda topa vuruyor. Savunma oyuncusunun savurduğu ayak da hücum oyuncusunun ayağına geliyor’ diyor. Tamam diyorum. Siz görüyor musunuz evet. Eminsiniz dimi diyorum. Evet diyorlar. Görüyorsanız o zaman tamam penaltıyı veriyorum dedim. Tamam hocam dediler. Verdik penaltıyı. Bana gösterilen görüntü yayına gelmiyor.”

Çınar olayın devamında olanları “İşin tuhaf tarafı ne biliyor musunuz. O yayına yansımayan görüntü… Gözlemciler maç biter bitmez hemen gider yayıncı kuruluştan hemen görüntüyü alır, sahada hakemle 10-15 dakika toplantı yapar. Orada da kritik pozisyonları değerlendirir sonra gider raporunu yazar. Gözlemci geldi konuştuk falan, ‘Serkan’cığım, verdiğin karar doğru. Ancak şöyle doğru, sana gösterilen görüntüyü yayına vermemişler. Sana gösterilen görüntüde sen haklısın’ dedi. ‘Bak dedi ben telefona aldım ama yayına vermemişler. Ben yönetmenden görüntüyü zor aldım. Vermek istemedi. Bu görüntüyü verirsek başımız yanar’ demişler. Bana anlatılanı söylüyorum. Ben telefonla konuştum ettim, yayıncı kuruluştan zorla aldım bana başımız yanar dediler’ dedi. Bana telefondan açtı görüntüyü. Hakem arkadaşlarla soyunma odasındayız. Evet hocam bu görüntü gösterildi bana dedim. Tamam hocam haklısın dedi. Ama dışarısı kaynıyor. VAR’daki arkadaşlar kendilerini kurtarmak için muhtemelen ikili ilişkilerini kullanarak kamuoyuna, basına bu şekilde ilettikleri için… Gözlemciyi aradım ‘Bana şu görüntüyü atar mısınız hakemliğim bitecek. En azından insanlara derdimi anlatabileyim’ dedim. ‘Atamam Serkan’cığım, benim de başım yanar’ dedi. Bu konuyla ilgili daha sonra benim hakemliğim bitti.” diyerek anlattı.

Çınar’ın anlattığı gibi bu maç son karşılaşması oldu. Galatasaray penaltıda Diagne’nin ayağından bulduğu golle skoru eşitledi, 5 dakika sonra yine deneyimli golcünün ayağından bulduğu golle öne geçti. Maçtan 3 puanla ayrılan sarı-kırmızılılar ertesi hafta Başakşehir’i sahasında 2-1 mağlup ederek şampiyonluğa uzandı.

VAR’da tanıdık isim: Alper Ulusoy

Serkan Çınar’ın sözünü ettiği karşılaşmada VAR’da görev alan isim son haftaların tartışılan ismi Alper Ulusoy’du. Ulusoy, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un gündem olan 5 Kasım tarihli Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda sözünü ettiği ‘İzmir çetesi’ hakemlerinden biri.

Koç o günkü açıklamalarında “Kadir Sağlam, Alper Ulusoy, Koray Gençerler… Bu isimleri aklınıza kazıyın. Bunlardan kurtulmadan, Türk futbolu kurtulmaz. Biz bu ‘İzmirli Hakem Grubu’ olayını UEFA’ya IFAB’a şikayet edeceğiz. Bu arkadaşlar UEFA’dan maç alıyorlar, sahte rapor yolluyorlar. Ben bu olayı çok önceden öğrendim. Şimdi soruyorum. Bu 3 hakem, sahte raporu aldı mı, almadı mı? Sahte rapor almaya tenezzül eden adamdan nasıl adil maç yönetmesini bekleyeceğiz biz ya!” demişti. Sahte rapor hususunu eski hakem Hakan Ceylan’ın boşanma davası açan eşi Leyla Ceylan da dile getirmişti.

Ali Koç dört hakem ismi verdi: Manipülasyon var, yayıncı işin içinde!Ali Koç dört hakem ismi verdi: Manipülasyon var, yayıncı işin içinde!

Koç ayrıca VAR sisteminin başındaki isimlerden olarak işaret ettiği Ulusoy hakkında “VAR’dan sorumlu kişi Tolga Özkalfa. Maaşlı bir profesyonel ama diş hekimi. Yurt dışından hastaları geliyormuş, 5 hakem seminerinden 3’üne katılamıyor. Alper Ulusoy ile Hakan Ceylan’a kalmış bütün sistem. En büyük sorun, MHK Başkanı ve kurul üyeleri performans incelemiyor. İstediklerini yapıyorlar” açıklamasını da yapmıştı.

Koç bundan yaklaşık iki ay önce Sözcü TV’de Uğur Dündar’ın konuk olduğu programdaysa VAR hakemleri için “Şöyle iddialar var. Sahadaki hakemi sıkıntıya sokmak istiyorsa belli görüntü veriyor, yardımcı olmak istiyorsa başka görüntü veriyor. Bu korkunç. Bu iddialar bu kadar dillendirilen iddialar korkunç” demişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.