Basketbolda skandal! Hesap yanlış yapıldı, lig iptal olabilir

Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde play-off mücadelesi devam ederken sosyal medya olası bir skandalla çalkalanıyor. TBF üçüncü ve dördüncü sırada yer alan Ormanspor ve İzmit Belediyespor'u yanlış takımlarla eşleştirdi.

Spor 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
TBF sıralamayı yanlış yaptı iddiası.

Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde play-off heyecanı 23 Mart günü başladı. Bugün itibariyle devam edecek heyecanın üzerine ekşi bir limon sıkıldı. Sosyal medyada hızla yayılan bir söylentiye göre Türkiye Basketbol Federasyonu normal sezon sıralamasında averaj hesabını yanlış yaptı. Bu yanlışlıktan ötürü Ormanspor üçüncü ve İzmit Belediyespor dördüncü oldu. Normalde sıralama doğru hesaplanmış bir şekilde yapılsaydı İzmit üçüncü, Ormanspor dördüncü olmalıydı.

Bu yanlışlığın dikkat çekme sebebi basit. İki takım da normal sezonu 19 galibiyetle bitirdi. Hal böyle olunca ikili averaja bakıldı. İki takım arasında oynanan maçların biri Ormanspor’un diğeri İzmit’in dörder sayılık üstünlüğüyle sonuçlandı. Durum böyle olunca genel averaja geçildi. Burada İzmit ekibi 159 averaja sahipken Ormanspor’un 96 averaj sahip olması dikkat çekti. İzmit ekibi genel averaj anlamında üstünlüğe sahip olmasına rağmen sezonu rakibinin arkasında tamamladı ve beşinci sıradaki Galatasaray’la eşleşti. Ormanspor’un rakibiyse Çukurova Basketbol oldu.

İşte o puan durumu.

Duruma herhangi bir takımın itiraz etmeyişi kafa karışıklıklarına sebep oluyor. Zira yalnızca iki takım değil onlarla eşleşen Galatasaray ve Çukurova’dan da ses yok. Durumun sonuçları gündeme geldiğinde herhangi bir tarafın itiraz etmesi ve haklı bulunması halinde kural hatası nedeniyle sezonun iptal edilmesi söz konusu olacak. Bu noktada diğer takımların takınacağı tavırlar merak ediliyor. Özellikle normal sezonu hiç mağlubiyet almadan 28’de 28 yaparak tamamlayan Fenerbahçe’nin böyle bir sezon iptaline nasıl yaklaşacağı merak ediliyor.

TBF yetkilileri var olan durumun doğru olduğuna inanıyor. Ancak eski örneklere bakılır da kurallar incelenirse istatistik biliminin gösterdiği doğrultuda İzmit ekibinin ligi Ormanspor’un önünde üçüncü sırada tamamlaması gerekiyor. Zira Basketbol Oyun Kuralları kitapçığının Takım Sıralaması kısmında yer alan D 1.3 bendine göre;

“Gruptaki tüm maçlarda 2 veya daha fazla takım aynı galibiyet-mağlubiyet sayısına sahipse, bu 2 veya daha fazla takım arasındaki maç veya maçlar sıralamaya karar verecektir. Bu 2 veya daha fazla takımın kendi aralarında yaptıkları maçlar aynı galibiyet-mağlubiyet sayısına sahipse, aşağıdaki sıraya göre başka kriterler uygulanacaktır:
• Kendi aralarındaki maçlarda attığı-yediği daha fazla sayı farkı olan (toplam averaj)
• Kendi aralarındaki maçlarda daha fazla sayı atan
• Gruptaki tüm maçlarda attığı-yediği daha fazla sayı farkı olan (toplam averaj)
• Gruptaki tüm maçlarda daha fazla sayı atan” deniyor.

Sporda pazar gününün öne çıkanları.... Alperen'siz Rockets seriye bağladıSporda pazar gününün öne çıkanları…. Alperen’siz Rockets seriye bağladı

EuroCup’ta benzeri oldu

Bu durumun benzeri EuroCup’ta yaşandı. 2021-22 sezonu Kadınlar EuroCup grup aşamasında Lointek Gernika ve Virtus Bologna takımları H Grubu’nu ikişer galibiyet ve dörder mağlubiyetle tamamladılar. İki takım da grupta oynadıkları maçlarda birbirlerini beşer sayı farkla mağlup etmişlerdi. Hal böyle olunca genel averaja bakılmış, Gernika -20 averajla grubu -66 averajı bulunan rakibinin önünde üçüncü sırada bitirmişti. Böylelikle play-off aşamasına yükselme hakkı kazanan ekip bu aşamada Türk ekibi Çukurova Basketbol’a elenmekten kurtulamamıştı.

Ormanspor ‘tamam’ İzmit ‘devam’ dedi

Olası skandalın aktörü iki takımdan Ormanspor’un ilk maçını kaybettiği eşleşmede Çukurova Basketbol’a konuk oldu. Mersin ekibi serideki ikinci maçı 85-76 kazandı ve adını yarı finale yazdırdı. İzmit ekibiyse ilk maçta 90-64 yenildiği Galatasaray’ı deplasmanda sürpriz bir şekilde 95-83 mağlup ederek seride durumu eşitledi. Yarı finale yükselecek takımı belirleyecek mücadele 27 Mart Çarşamba saat 18.00’de oynanacak.

Diğer eşleşmelerde Beşiktaş ve Fenerbahçe yarı final bileti alan ekipler oldular. Fenerbahçe, Botaş deplasmanında sahadan 89-73 galip ayrılarak seride durumu 2-0’a getirdi ve adını yarı finale yazdırdı. Beşiktaş ise Nesibe Aydın’ı deplasmanda 98-93 yendi. Beşiktaş’ın yarı final serisindeki rakibi EuroLeague’de dörtlü finale ev sahipliği yapacak Çukurova Basketbol oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.