Son şampiyon Katar kendi evinde finalde

Asya Kupası'nda finalin adı belli oldu. Yarı final maçında İran'ı 3-2 mağlup eden Katar evinde düzenlenen turnuvada Ürdün'e rakip oldu.

Spor 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Asya Kupası’nın yarı finalinde David Beckham’ın da tribünden takip ettiği karşılaşmada Katar ve İran karşılaştı. Al Thumama Stadı’nda oynana karşılaşmaya Katar tribünleri dolduran seyircilerini sevindirmek, İran ise 1976 sonrası ilk Asya Kupası finaline yükselmek için çıktı.

Maça İran çok hızlı başladı. Sağ taraftan atışan uzun taçta kale sahası içinde oluşan karambol sonucu topa röveşatayla vuran Sardar Azmoun harika bir gol buldu ve takımını 1-0 öne geçirdi. 17’nci dakikada Katarlı Jassem Gaber’in ceza sahası dışından çektiği şut savunmadan sekip yükseklik kazandı. Kaleciyi yanıltan top havadan süzülerek fileleri buldu ve ev sahibi bu golle eşitliği yakaladı. İlk yarının son anları oynanırken Akram Afif’in sol çaprazdan ceza sahasına girip uzak köşeye doğru yaptığı sert ve düzgün vuruş ağları sarstı ve Katar bu muazzam golle geriden gelip öne geçti. 45+3’te kullanılan İran kornerinde Katar savunması üst üste iki pozisyonda topu çizgiden çıkarınca turnuvanın son şampiyonu soyunma odasına 2-1 önde gitti.

İkinci devreye de İran tıpkı maça başladığı gibi hızlı başladı. Ceza sahası içinde yaşanan karambolde hakem oyunu devam ettirse de VAR uyarısıyla bir elle oynama olduğu tespit edildi ve İran penaltı kazandı. Alireza Jahanbakhsh penaltı noktasında hata yapmadı ve maça tekrar denge geldi. İkinci yarının devamında iki takım da öne geçmek adına çokça fırsatlar yakalasa da eşitlik 82’nci dakikaya kadar bozulmadı. 82’de sahne alan Almoez Ali ceza sahası içinden sağ ayağıyla yaptığı düzgün vuruşla golü buldu ve Katar’ı yeniden öne geçirdi. Oynanmayan sürenin 13 dakika olarak gösterildiği mücadelede uzatmanın ilk saniyelerinde İran’lı Khalilzadeh kontraya çıkan Akram Afif’i düşürdü. Hakem sarı kart verse de VAR uyarısıyla kartın rengi kırmızıya döndü ve İran 10 kişi kaldı. Karşılaşmanın son saniyesinde ise büyük bir dram yaşandı. 90+12’de Katar’ın boş kaleye çektiği şut çizgideki İran savunmacısına takıldı, dönüşünde İran’ın hücumunda ise Jahanbakhsh’ın şutu direkten döndü. 90+15’te on kişilik İran tüm hatlarıyla rakip kaleye yüklendi, Asadi’nin savunmadan seken şutu kaleye yöneldi, fakat Katar kalecisi kontrpiyede kalmasına rağmen şahane bir kurtarış yaparak maçın uzatmalara gitmesine izin vermedi. Ardından karşılaşmanın hakeminin son düdüğü çalmasıyla stadyumdan büyük bir sevinç çığlığı yükseldi. Katar İran’ı 3-2 yenerek kendi evinde finale yükseldi.

Katar’ın şampiyonluk maçında önündeki engel Ürdün olacak. Turnuvanın finali 10 Şubat Cumartesi günü 2022 Dünya Kupası’nda da finale ev sahipliği yapan Lusail Stadı’nda oynanacak.

Afrika Kupası'nda finalin adı Nijerya - Fildişi SahiliAfrika Kupası’nda finalin adı Nijerya – Fildişi Sahili

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.