Sporda cuma gündemi: NBA’de deplasman takımlarının günü

Spor dünyasında perşembe günü de dolu dolu geçti. NBA'de play-off heyecanı sürdü. Futbol, basketbol ve diğer spor dallarında yaşanan gelişmeler...

Spor 10 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
İşte spor dünyasında cuma günü öne çıkan gelişmeler.

Sporda cuma gündemi yoğun. NBA’de play-off heyecanı devam ediyor. İki maçın oynandığı gecede deplasman takımları zafere gitti. Türk Hava Yolları,  Türkiye Voleybol Federasyonu’nun yeni sponsoru oldu. Voleybolda şampiyon Halkbank kadrosunda bulunan libero Volkan Döne ile sözleşmesini uzattı. İşte futboldan basketbol ve diğer sporlada cuma gününde spor dünyasında yaşananlar…

NBA’de play-off heyecanı kaldığı yerden devam etti. Batı Konferansı yarı final serisi ikinci maçında Oklahoma City Thunder, Dallas Mavericks’i konuk etti. İlk maçı farklı kazanan Oklahoma, savunmada söz konusu maçtaki kadar baskınlık kuramadı. Dallas’ta özellikle Luka Doncic ve PJ Washington’ın dış şut performansı öne çıktı. İki oyuncu da karşılaşmayı 29’ar sayıyla tamamlarken Teksas ekibi maçı 119-110 kazandı. Oklahoma’da Shai Gilgeous-Alexander 33 sayı, 12 ribaunt, 8 asistle oynarken bu performans yeterli olmadı. Dallas seride durumu 1-1’e getirdi.

Dallas’ta Luka Doncic yıldızlaştı, konuk ekip saha avantajını aldı.

Yalnızca Doğu Konferansı’nın değil, şampiyonluğun en büyük favorilerinden Boston Celtics, Cleveland Cavaliers karşısında şoka uğradı. Serinin ilk maçını kazanan Boston, ikinci karşılaşmada 118-94’le bozguna uğradı. Cavs’te altı oyuncu çift hanelerde sayı üretti. Jarrett Allen’sız maça çıkan Cleveland’da Donovan Mitchell 29 sayı, 7 ribaunt, 8 asistle oynadı; Evan Mobley 21 sayı 10 ribauntla yıldızlaştı. Kenardan gelen Caris Levert de 21 sayı attı. Boston’da Jayson Tatum’ın 25, Jaylen Brown’ın 19 sayısı yeterli olmadı.

Cleveland Cavaliers, deplasmanda Boston Celtics’e fark attı.

Suns’da Vogel gitti, Budenholzer geldi

NBA takımlarından Phoenix Suns, koç Frank Vogel’la yollarını ayırdı. Vogel bu sezonun başında Suns’ın başına geçmişti. Takım normal sezonu 49 galibiyet ve 33 mağlubiyetle Batı Konferansı altıncısı olarak bitirmişti. Play-off ilk turunda Minnesota Timberwolves ile eşleşen Suns seriyi 4-0 kaybetmekten kurtulamamıştı. Bradley Beal’ı takasla kadrosuna katarak şok bir hamle yapan ekip Devin Booker ve Kevin Durant gibi yıldızları da kadrosunda bulunduruyordu. Görece başarısız geçen sezonun ardından ceza koça kesildi. Frank Vogel’la yollar ayrıldı. Vogel daha önce Indiana Pacers, Orlando Magic ve Los Angeles Lakers gibi takımları çalıştırmış, 2020’de Lakers’la şampiyonluk sevinci yaşamıştı. Suns’ın yeni koçuysa Milwaukee Bucks’la 2021’de şampiyonluk yaşayan Mike Budenholzer oldu. Budenholzer 2022-23 sezonu ardından Bucks’la yollarını ayırmıştı. Daha önce Atlanta Hawks’ı da çalıştıran deneyimli isim uzun süre Gregg Popovich’in ekibinde asistan olarak da yer almıştı.

Eski NBA yıldızlarına hapis cezası

Glen Davis 40 ay hapis cezası aldı.

Eski NBA oyuncuları Will Bynum ve Glen Davis, 40’ar ay hapis cezası aldılar. NBA’in Oyuncular İçin Sağlık ve Varlık Yarar Planı çerçevesinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla görülen duruşmaları 8 Mayıs Çarşamba günü sonuçlandı ve oyuncuların 40 ay hapis cezası almasına karar verildi. Savcı Damian Williams’ın makamından yapılan açıklamada  “Bu dosyada savunma makamındaki 20’yi aşkın kişiden birçoğu bilinen NBA yıldızları ancak işledikleri suç, NBA’in sağlık sigortası planında yolsuzluğa yol açarak savunma makamındaki kişilere 5 milyon doları aşkın haksız kazanç sağlayacak bir yolsuzluk planı oluşturmaktır. Bugün alınan karar, sporda veya başka bir alanda kazanılan başarılara rağmen yolsuzluk yapan kimsenin kanun önünde suçlardan muaf olmadığının kanıtıdır.” dendi. Ağustos ayında bir diğer eski NBA oyuncusu Terrence Williams, yine benzer bir yolsuzluk planı nedeniyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Halkbank, Volkan Döne’yi kadroda tuttu

Halkbank Erkek Voleybol Takımı, deneyimli libero Volkan Döne’nin sözleşmesini uzattı. Başkent kulübünden yapılan açıklamada, 2019-2020 sezonundan bu yana başkent ekibinin formasını giyen 37 yaşındaki Volkan Döne ile sözleşmenin uzatıldığı bildirildi. Volkan Döne, mavi beyazlı takımında kalmanın mutluluğunu yaşadığını ve Halkbank’ı ailesi gördüğünü belirterek, “Ülkenin en başarılı takımı Halkbank’ta yeni başarılar için mücadele edeceğiz. Güçlü kadro ile üç kulvarda kupa arayacağız ve biz bu zorlu yolda yürümeye hazırız” dedi.

VakıfBank ortayı güçlendirdi

Deniz Uyanık, VakıfBank’a transfer oldu.

Yeni sezon transfer çalışmalarını sürdüren VakıfBank, orta oyuncu eklemesi yaptı. VakıfBank, çıkış yaparak milli takımın 30 kişilik Milletler Ligi geniş kadrosuna da giren Deniz Uyanık’la anlaştı. Kulüpten yapılan açıklamada “Deniz, önümüzdeki sezondan itibaren sarı siyahlı formayla mücadele edecek” dendi. VakıfBank daha önce Caterina Bosetti, Sıla Çalışkan, Kiera van Ryk gibi isimlerin transferlerini de açıklamıştı.

Eczacıbaşı yeni smaçörünü duyurdu

Geçtiğimiz sezon Kupa Voley ve Sultanlar Ligi’nde finale yükselmeyi başaran Eczacıbaşı yeni sezon kadro planlaması kapsamında Kathryn Plummer’ı transfer etti. ABD’li smaçör geçen sezonu Imoco Voley Conegliano’dan başarıdan başarıya koşarak geçirmişti. İtalya Ligi ve CEV Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayan deneyimli sporcu 2024-25 sezonunda turuncu formayı terletecek. Oyuncu transferinin ardından ilk açıklamasında “Sporda köklü bir geçmişe sahip bu kadar prestijli bir kulübün parçası olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Yeni takım arkadaşlarımla ve teknik ekiple tanışmayı ve nihai hedeflerimize ulaşmak için onlarla çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Gelecek sezon grubumuzun özel olacağını düşünüyorum. Birlikte neler başarabileceğimizi görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Genel olarak yeni bir kültür ve yaşam tarzı öğrenmeye ve ailemi de kulübe dahil etmeye hevesliyim. Teşekkürler Kaplanlar!” dedi. Eczacı daha önce Naz Aydemir Akyol, Jack Sinead Kısal, Jovana Stevanovic, Alexa Gray, koç Ferhat Akbaş gibi isimlerle sözleşme uzatmış ve Anna Nicoletti’yi transfer etmişti.

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun yeni sponsoru THY

Prof. Dr. Ahmet Bolat (solda) ve Mehmet Akif Üstündağ anlaşmayı imzaladı.

Türk Hava Yolları (THY), Türkiye Voleybol Federasyonunun (TVF) yeni sponsoru oldu. THY Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen sponsorluk imza törenine THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem Dündar, oyuncular Tuğba Şenoğlu İvegin, Oğuzhan Karasu ile kurumların yöneticileri katıldı. Türkiye’nin en önemli iki kurumunun bu sponsorlukla yeniden bir araya geldiğini vurgulayan Üstündağ, “Türk voleybolunun bugün geldiği noktayı hep birlikte seyrediyoruz. Türk voleybolu dünyanın ve Avrupa’nın zirvesinde, olimpiyatlara mağlubiyet almadan katılma hakkı elde eden, tarihi günler yaşatan takımımıza, camiamıza ve bizi yalnız bırakmayan sponsorlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu uzun yolculukta sponsorlarımızın katkısı çok önemli” dedi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ise “Spor ayrıştırıcı gibi gözükse de takımlar ve ülkeler bazında gücünü birleştiriciliğinden alıyor. Biz de bu birleştiriciliği, ülkemizin değerlerini, zenginliklerini destekliyor ve dünyanın dört bir yanına taşıyoruz. Voleybol federasyonunu desteklemekle gurur duyuyoruz” diye konuştu. İmza töreninin ardından iki taraf da birbirlerine hediye verirken, Bolat, olimpiyatlarda şampiyon olmaları halinde kadın milli voleybol takımı sporcularına birer milyon mil hediye edeceklerini söyledi.

Arda Güler’den genç millilere ziyaret

Arda Güler, 14 yaş altı milli takımı ziyaret etti.

İspanya LaLiga ekiplerinden Real Madrid’de forma giyen Arda Güler, İspanya ile oynayacağı hazırlık maçları için başkent Madrid’de bulunan 14 Yaş Altı Milli Futbol Takımı’nı ziyaret etti. Milli takımın teknik heyetiyle sohbet eden genç futbolcu, oyuncuların sorularını yanıtladı. 14 yaş altı milli takım futbolcularına birer krampon hediye eden Güler, daha sonra imza dağıttı ve günün anısına ekibin teknik heyet ve oyuncularıyla fotoğraf çektirdi.

Premier Lig’de nisana Palmer ve Dyche damgası

Premier Lig’de ayın ödülleri açıklandı. Ayın en iyi oyuncusu Chelsea’nin İngiliz hücum oyuncusu Cole Palmer oldu. Palmer takımının iki galibiyet, iki beraberlik, bir yenilgi aldığı beş maçlık süreci 7 gol ve 1 asistle tamamladı. Ayın menajeri ise Everton’dan Sean Dyche seçildi. Everton nisan ayı boyunca altı Premier Lig maçına çıkarken bu karşılaşmalarda dört galibiyet, bir beraberlik ve bir yenilgi yaşadı. Bu 13 puanla beraber Merseyside ekibi toplam 37 puanla 15. sıraya kadar yükseldi. Everton, bu sezon puan silme cezası almasına karşın son haftalara düşme hattının fazlasıyla uzağında girdi.

EuroLeague’de sezonun yükselen yıldızı Daniele Procida

EuroLeague’de 2023-24 sezonu Yükselen Yıldız ödülünün sahibi, ALBA Berlin’in İtalyan yıldızı Gabriele Procida oldu. Procida sezonu 8.3 sayı, 1.6 ribaunt, 0.9 asist, 1.4 top çalma ve 8.0 verimlilik ortalamalarıyla tamamlamıştı.

WNBA’in yeni şehri Toronto olacak

WNBA Kanada’ya geliyor.

Normal sezonu bu hafta sonu başlayacak WNBA’e önümüzdeki yıllarda eklenecek yeni bir şehir daha belli oldu. Ligi genişletme çalışmaları devam eden ligde 2025 yılında Golden State dahil olacak. San Francisco takımı, Golden State Warriors organizasyonunun WNBA kolunu temsil edecek. Bir diğer genişleme takımı tarihte bir ilk anlamına gelecek. 2026 yılında lige girecek takım Toronto şehrinin takımı olacak. Böylece WNBA’e ilk kez bir Kanada takımı dahil olacak. Geçtiğimiz hafta 4 Mayıs’ta Edmonton şehrindeki Rogers Palace Los Angeles Sparks ve Seattle Storm arasındaki sezon öncesi hazırlık maçına sahne olmuştu. Bu karşılaşmaya Kanadalı basketbolseverler büyük ilgi göstermişlerdi. Söz konusu ilgiye mazhar olan lig 2026 yılından itibaren sürekli olarak bir Kanada takımını barındıracak. Larry Tanenbaum’un sahibi olduğu Kilmer Sports takımı bünyesinde bulunduracak. Resmi açıklamanın 23 Mayıs’ta Toronto’da yapılması ve takımın 2026 sezonuyla beraber faaliyetlerine başlaması öngörülüyor. Bir kaynak, takımın maçlarını Marlies’e ev sahipliği yapan ve Toronto’nun Profesyonel Kadınlar Hokey Ligi franchise’ının şu anda ilk playoff serisini oynadığı Toronto CNE sahasındaki 8,000 kişilik Coca-Cola Coliseum’da oynayacağını bildirdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.