Süper Lig’de 28’inci haftanın VAR kayıtları yayınlandı, Beşiktaş’ın çağrısı karşılıksız kaldı

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'in 28'inci haftasında saha içi görüntülü inceleme yaşanan VAR müdahalelerindeki hakem görüşmelerinin kayıtlarını yayınladı.

Spor 5 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Süper Lig'de 30'uncu haftaya ait VAR kayıtları açıklandı.

Türkiye Futbol Federasyonu, VAR kayıtlarını açıkladı. TFF’nin YouTube kanalı üzerinden yayınlanan videoda, hakemlerin görüntülü izleme uyarısı için ekran başına gittiği tüm pozisyonlardaki görüşmelerin ses kayıtları kamuoyuna yansıtıldı. Galatasaray’ın Beşiktaş’ı Dolmabahçe’de 1-0’la geçtiği maçta Omar Colley’in kırmızı kart gördüğü pozisyondaki görüşmelere yer verilen videoda, Cenk Tosun ve Derrick Köhn arasındaki penaltı pozisyonu görüntülü incelemeye tabii olmadığı için yer bulmadı.

28’inci haftanın kayıtlarında dört farklı maçtan beş ayrı pozisyona yer verildi, bunlar:

Başakşehir – Samsunspor(iki farklı pozisyon)

Beşiktaş – Galatasaray

Adana Demirspor – Fatih Karagümrük

Antalyaspor – Gaziantep FK

‘Sol ayak gergin’

Beşiktaş – Galatasaray maçında Omar Colley’in kırmızı kart gördüğü pozisyonla ilgili Halil Umut Meler ve VAR hakemi Koray Gençerler arasında şu diyalog geçti.

VAR hakemi Koray Gençerler: “Umut, beni duyuyor musun? Koray ben.”

Hakem Halil Umut Meler: “Evet, dinliyorum.”

Koray Gençerler: “Potansiyel kırmızı kart için sana sahada inceleme öneriyorum.”

Hakem Halil Umut Meler: “Tamam.”

Koray Gençerler: “Önce temas noktasından başlıyorum Umut.”

Halil Umut Meler: “Evet, gördüm. Sol ayak değil mi, sol ayak geliyor.”

Koray Gençerler: “Evet, sol ayak. Oynatıyorum. Ayak gergin, ayak tabanı ile bir müdahalesi var.”

Halil Umut Meler: “Sol ayak gergin, gördüm. Normal hızla da oynat.”

Koray Gençerler: “Normal hızla da oynatacağım.”

Halil Umut Meler: “Bir dakika, yavaş yavaş. Evet, bir açı daha ver bana. Reverseden reverseden bir açı daha ver.”

Koray Gençerler: “Veriyorum.”

Halil Umut Meler: “Evet, sol ayak gergin. 6 numara. Ciddi faullü oyundan dolayı sarı kartı iptal edip kırmızı kartla oyun alanının dışına alıyorum, ihraç ediyorum.”

Koray Gençerler: “Anlaşıldı.”

Beşiktaş’ın çağrısı karşılık bulmadı

Beşiktaş, VAR kayıtlarının açıklanması öncesi resmi bir yazı yayınlayarak Galatasaray’a karşı oynadıkları maçta Cenk Tosun ile Derrick Köhn arasında yaşanan pozisyona dair kayıtların da yayınlanmasını istemişti. Türkiye Futbol Federasyonu sadece görüntülü inceleme olan pozisyonların kayıtlarını açıklamaya dair olan kararını esnetmedi. Beşiktaş şu açıklamayı yapmıştı,

“Türkiye Futbol Federasyonu geçtiğimiz haftalarda VAR kayıtlarının yayınlanması konusunda doğru bir karar alarak kamu vicdanını rahatlatma ve şeffaflık yönünde bir adım atmıştı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sezon oynanan Sivasspor- Galatasaray ve Gaziantep FK-Beşiktaş maçlarında sahada verilen kararlar üzerine hararetli tartışmalar yaşanmış, TFF o iki karşılaşmanın VAR kayıtlarını hukuken bir zorunluluk olmadığı halde yayınlamıştı. Bu hafta oynanan Beşiktaş-Galatasaray karşılaşmasında Cenk Tosun ile Derrick Köhn arasında yaşanan pozisyon tartışmalara konu olmuş, kamuoyunda VAR’ın hakemi neden çağırmadığı konusu merak uyandırmıştır. VAR kayıtlarının kamuoyuyla paylaşılması konusunda alınan son karar doğrultusunda “VAR tarafından çağrılmayan” pozisyonlar yayınlanmamaktadır. Ne var ki kamu vicdanı bu tip pozisyonlarda hakemin VAR tarafından ‘neden davet edildiğini değil neden davet edilmediğinin’ cevabını aramaktadır. TFF tarafından verilen şeffaflığı sağlama, kamu vicdanını rahatlatma prensibi doğrultusunda Cenk Tosun ile Derrick Köhn arasında geçen pozisyondaki VAR konuşmalarının yayınlanmasının Türk futbolunun sağlıklı bir yapıya kavuşması için yarar sağlayacağını düşünüyor ve ilgili pozisyonla ilgili VAR konuşmalarının yayınlanmasını talep ediyoruz.”

Şansal Büyüka'dan şok iddia: 12 VAR hakeminin altısı bir kulüp tarafından ambargoluymuşŞansal Büyüka’dan şok iddia: 12 VAR hakeminin altısı bir kulüp tarafından ambargoluymuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.