Terim’in bir Avrupa macerası daha kupa finali öncesi bitti

Fatih Terim'in Panathinaikos macerası sezon bitmeden sona erdi. Ligde şampiyonluk şansını kaybeden Atina temsilcisi, Yunanistan Kupası'nda final oynamaya gün sayıyordu. Terim'in Fiorentina macerası da benzer şekilde sona ermişti.

Spor 18 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fatih Terim'in Panathinaikos macerası sona erdi.

Oynadığı son üç maçta mağlup olup Yunanistan Süper Ligi’nde şampiyon olma şansını yitiren Panathinaikos’ta Fatih Terim’le yollar ayrıldı. Terim, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ayrılığı “Dün akşam bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptığımız Sayın Başkan Alafouzos ile, 2024-2025 sezonu için planlarımızın uyuşmadığı sonucuna vardık. Bu değerlendirme neticesinde, profesyonel ilişkimizin devam etmemesinde karar kılındı” sözleriyle duyurdu.

Fatih Terim’in veda metninde futbolcularına yer vermemesi dikkat çekti. Yunan basınında yer alan bir takım haberlere göre oyuncu grubuyla arası iyi olmayan Terim gelecek sezon için kadroyu baştan aşağı değiştirmek istedi. Kulüp başkanıyla yapılan görüşmede Panathinaikos’un bu mali yükümlülüğün altına giremeyecek olmasının anlaşılmasının ardından da ikilinin birlikteliği sona erdi. Fatih Terim’in kupa finali arifesinde görevinden ayrılması da geçmişte yaşanan bir durumu akıllara getirdi. 2001 yılında Fiorentina’yı çalıştırmak için Avrupa’ya açılan Terim, Floransa temsilcisinde de kupa finaline yükselmiş ancak yine sezon bitmeden takımından ayrılması sonucu final maçını oynayamamıştı.

Futbolculuğa Adana Demirspor’da başlayıp devamında transfer olduğu Galatasaray’da uzun yıllar top koşturan, ancak oyunculuk kariyerinde hiç lig şampiyonluğu yaşayamayan Fatih Terim teknik direktörlüğe Ankaragücü’nde başladı. Başkent temsilcisinde geçen iki sezonun ardından İzmir’e geçen Terim, genç yaşında Göztepe’de de görev alarak stajını bir nevi iki büyük camiada gerçekleştirmiş oldu. Ankara ve İzmir’de geçen başarılı günlerin ardından yıllarca kaptanlığını yaptığı milli takıma yardımcı antrenör olarak döndü. Sepp Piontek’le yeni bir yapılanmaya giren ay-yıldızlılarda yürüttüğü yardımcı antrenörlük görevinin yanı sıra genç yaş takımını da çalıştıran Fatih Terim, 1991 yılında düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda şampiyon olarak kariyerinin ilk büyük başarısını elde etti.

Milli takımın talihini değiştirdi

Ümit Milli Takım başında gösterdiği başarıların ardından Sepp Piontek sonrası dönem için Fatih Terim’e A Milli Takım teknik direktörlüğü görevi verildi. Bu süreçte ay-yıldızlıların başında oldukça başarılı sonuçlara imza atan Terim, yıllarca rakiplerinden fark yiyen ve katıldığı ön eleme turnuvalarında averaj takımı olmaktan fazlasını gösteremeyen Türkiye’yi EURO 96’ya götürmeyi başardı. İngiltere’de düzenlenen turnuvanın grup maçlarında Hırvatistan, Portekiz ve son şampiyon Danimarka’yla karşılaşan Terim’in öğrencileri üç maçta da yenilerek turnuvaya grup aşamasında veda etti.

Fatih’in Galatasaray’ı ‘Avrupa Fatihi’

Milli takımda geçen yıllarının ardından EURO 96 sonrası görevinden ayrılan Fatih Terim, yuvam dediği Galatasaray’a 1996 sezonunun başında imza attı. O dönemde Süper Lig’de şampiyonluk sayısında Fenerbahçe 13’le lider, Beşiktaş 11’le ikinci, Galatasaray ise 10’la üçüncü sıradaydı. Dört sene üst üste şampiyon olup sarı-kırmızılıları Türkiye’nin en çok şampiyon olan takımına dönüştüren Fatih Terim, son sezonunda UEFA Kupası’nı da kazanarak Türkiye’ye futboldaki ilk ve tek Avrupa kupasını getirmeyi başardı.

Acısıyla tatlısıyla İtalya yılları…

Galatasaray’ın üstün başarısı sonrası kadrodaki birçok oyuncu gibi Terim de Avrupa devlerinin dikkatini çekti. O dönem Ali Sami Yen tribünlerinde söylenen bir marşla taraftarlar Terim’e kalması yönünde isteklerini iletti:

Kal bu sene, kal bu sene
alınacak çok kupa var bu sene.
Kal bu sene, kal bu sene
İmparator Fatih Terim kal bu sene.

Fatih Terim tribünlerin bu marşla inlediği maçın ardından Fiorentina’ya katılma kararını resmen açıkladı. Floransa’da geçen ilk sezonunda Serie A’da istediği sonuçları alamasa da oynattığı hücum futboluyla takdir toplayan Terim, İtalya Kupası’nda ise takımını finale kadar yükseltti. Final maçı öncesi kulüp başkanıyla yaşadığı tartışmanın ardından görevinden ani bir kararla ayrılan Terim kupa finaline takımının başında çıkamadı. Fatih Terim’in yerine göreve gelen Roberto Mancini ise Fiorentina’nın müzesine kupayı kazandıran isim oldu.

Devamında Milan’ın başına geçen Fatih Terim’in Milano macerası da hayal ettiğinden kısa sürdü. Ardından Galatasaray, şampiyon olan Lucescu’yu gönderip yerine yeniden Fatih Terim’i getirdi. Lucescu ayrılık sonrası Beşiktaş’a geçerken Terim’in Galatasaray’ı ikinci dönemde istediği başarıyı yakalayamadı, Luce ise Beşiktaş’ın başında da bir kez daha şampiyon olmayı başardı. Galatasaray’daki ikinci ayrılığı esnasında bir daha döner misiniz sorusunu ‘Asla!’ şeklinde yanıtlayan Fatih Terim’in sarı-kırmızılılara dönüşü 2010’lu yıllara denk geldi.

Aysal’la döndü, kavgayla bitti

Galatasaray’dan ikinci ayrılığı sonrası milli takımın başındaki ikinci dönemine başlayan Fatih Terim, EURO 2008’de yarı final oynayarak ülke tarihinin en büyük başarılarından birine imza attı. Kariyerinde yeniden yükselişe geçen Terim, artık tecrübeli bir teknik adam olarak Ünal Aysal döneminde yeniden Galatasaray’ın başına geçti. Bu süreçte üst üste iki kez lig şampiyonu olup Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynaması gösteren ‘İmparator’, bir sonraki sezonun başında şok edici bir kararla Ünal Aysal tarafından görevinden alındı.

Devamında döngüyü sürdürerek yeniden milli takımın başına geçen Fatih Terim bu kez EURO 2016’da takımının başında boy gösterdi. Bu süreçte yaşanan prim kavgaları ve devamında içine karıştığı bir mekan basma ve darp olayı sonrası A Milli Takım’ın başından ayrılık süreci de kariyerinde pek çok kez yaşadığı gibi olaylı oldu. Milli takımdan ayrılığı sonrasında ise o dönem Galatasaray’ın başında bulunan Dursun Özbek tarafından sezon ortasında Igor Tudor yerine göreve getirildi. Terim’i takımın başına getirmenin verdiği krediyle baskın seçime giden Dursun Özbek, herkesi şaşırtan bir sonuçla seçimi Mustafa Cengiz’e kaybedince Terim’in çalışmaya başlayacağı yeni başkan Mustafa Cengiz oldu.

Başlangıçta çok iyi ilerleyip şampiyonluklar kazandıran bu ilişki devamında bozuldu. Mustafa Cengiz’in yerine göreve gelen Burak Elmas’ın en önemli seçim vaadi Terim’le devam etmekti. Genel kanıya göre bu vaat sebebiyle seçimden zaferle ayrılan Elmas’ın Terim’in görevine sezon ortasında son vermesi camiada şok etkisi yarattı. Fatih Terim, sözleşme fesih belgesini sosyal medya hesabında paylaşıp ‘Galatasaray’da son imzam’ diyerek bir daha geri dönmeyeceğinin sinyalini vererek Florya’dan ayrıldı. Terim’in ayrılığı sonrası uzun süre dayanamayan Burak Elmas’da genel kurul tarafından ibra edilmeyerek başkanlık koltuğundan indirildi.

‘Seçil Erzan Fonu’ yüzünden yıprandı

Galatasaray ayrılığı sonrası Bodrum’daki yazlığında yaşamaya başlayıp inzivaya çekilen Fatih Terim’in yeniden gündeme gelmesine sebep olan olay Seçil Erzan Fonu sonrası gerçekleşti. Büyük bir dolandırıcılık ağının içerisinde kendisini ve kendisine yakın bir çok futbolcuyu bulan Terim uzun süreler gazetelerin manşetlerini süsledi. Bu süreçte oldukça yıpranan ve hem bu imajı unutturmak, hem de Türkiye’deki gündemden uzaklaşmak isteyen Terim için Atina’dan gelen fırsat reddedilemez bir teklif oldu.

Teknik direktör Jovanovic yönetiminde lig ikincisi olan Panathinaikos ani bir kararla Fatih Terim’i sezon sürerken takımın başına getirerek herkesi şaşırttı. Terim göreve geldikten sonra 26 maçta 14 galibiyet, altı mağlubiyet, altı beraberlik alan Pana, ligdeki şampiyonluk şansını yitirse de Yunanistan Kupası’nı kazanma ve o yoldan gelecek sezon Avrupa’ya gitme şansını hala koruyor. Atina macerası Fatih Terim’in teknik direktörlük kariyerindeki son deneyim miydi, gelecekte başka takım çalıştıracak mı yoksa emekli mi olacak bilinmez. Fatih Terim için Galatasaray’da başkanlık da taraftarlar tarafından yakıştırılan bir unvan. İmparator için ilerideki günlerin ne getireceğini zaman gösterecek…

Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi bittiPanathinaikos’ta Fatih Terim dönemi bitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.