TFF’de 4 yıl daha Mehmet Büyükekşi! Beşiktaş çekimser kaldı

Mehmet Büyükekşi, tek aday olarak girdiği seçimlerde Beşiktaş'ın eleştirilerine karşın 191 oyun 169'unu alarak yeniden başkan seçildi.

Spor 23 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, eleştirilerini TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yüzüne karşı söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Seçimli Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. Mehmet Büyükekşi, tek aday olarak girdiği seçimde 191 delegeden 169’unun oyunu alarak yeniden başkanlığa seçildi. Toplantıya Mehmet Büyükekşi ve Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi arasında yaşanan gerginlik damga vurdu.

Yönetim oy birliği ile ibra edildi

Genel kurula Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, FIFA, UEFA temsilcileri, kulüp başkan ve yöneticileri ile delegeler katıldı. TFF Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu, 1 Haziran 2022-31 Mayıs 2023 dönemindeki hesap ve faaliyetleriyle ilgili oy birliğiyle ibra edildi. Federasyonun 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 dönemi tahmini bütçesi kabul edildi. TFF Yönetim Kurulu’na gerektiğinde bütçe tadilleri yapmak, taşınmaz alımı ve satımı ile ayni haklar tesisi için yetki verildi.

Şahin Gözü Süper Lig'de... İşte yarı otomatik ofsayt sisteminin ayrıntılarıŞahin Gözü Süper Lig’de… İşte yarı otomatik ofsayt sisteminin ayrıntıları

Süper Lig’e yarı otomatik ofsayt sistemi geliyor

Mehmet Büyükekşi, yeni sezonda Türk futbolunda yeni bir döneme geçileceğini duyurdu. Büyükekşi, “4 yıllık maliyeti 8 milyon Euro olan yarı otomatik ofsayt teknolojisini inşallah yeni sezonda Türk futboluna kazandırmak için çalışıyoruz. Herhalde birkaç hafta içinde neticelendirip önümüzdeki sezona yetiştireceğiz” dedi. Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve pozisyonla ilgili karar kısa sürede verilecek. Stadyumda farklı noktalara yerleştirilmiş 12 özel kamera ile oyuncuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydetmek mümkün olacak.

Yabancılar delege olabilecek

Öte yandan genel kurulda yabancıların, TFF’ye delege olabilmesi için verilen önerge kabul edildi. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, önerge öncesi yaptığı konuşmada, Göztepe’nin sahibinin yabancı olduğuna dikkati çekerek, “Yabancı olduğu için genel kurula katılması bizim statümüze göre yasak. Herhangi bir yabancı delege de atayamıyor. O yüzden biz bu önergeyi destekliyoruz” diye konuştu.

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’den Mehmet Büyükekşi’ye sert eleştiriler geldi.

En sert muhalefet Beşiktaş’tan: Büyükekşi’ye oy yok

Toplantıda Büyükekşi’ye en sert muhalefet Beşiktaş’tan geldi. Siyah beyazlı üyeler Büyükekşi’nin adaylığına çekimser kalarak oy vermedi. Kürsüye çıkan Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, haksızların sürmesi halinde Büyükekşi’ye karşı tavır almaya devam edeceklerini söyledi. Çebi, “TFF ile Beşiktaş arasındaki huzursuzlukla ilgili konuşmak istiyorum. Beşiktaş, rakiplerinden iki maç daha fazla deplasman maçı oynadı. Neden bu konu hiç değerlendirilmedi? Hakaret içermeyen açıklamalarımıza neden cezalar kestiniz? Eşit olmayan kararlar söz konusu. Sivasspor – Galatasaray maçında ofsaytımsı pozisyonun VAR kayıtları açıklanırken, futbolcumuz N’Koudou ve Beşiktaş konuya neden dahil edildi. Bir daha da VAR kayıtlarını açıklama cesareti gösterilemedi” dedi.

Süper Lig kulüplerine 50 milyon TL'lik fatura! Fenerbahçe ceza lideriSüper Lig kulüplerine 50 milyon TL’lik fatura! Fenerbahçe ceza lideri

“Beşiktaş umursanmayacak bir kulüp değildir”

Çebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle son 1 sene içerisinde TFF yönetimiyle Beşiktaş arasında bir huzursuz süreç yaşanmıştır. Sezon boyunca herkes ağladı. Başkan’ın bahsettiği adalet ve eşitlik prensipleri maalesef Beşiktaş için geçerli olmamıştı. Beşiktaş Kulübü, umursanmayacak bir kulüp değildir sayın başkan. MHK, bir kulübümüz çıkıp diyor ki, şimdi ki MHK Başkanı devam ederse bu iş olmaz (MHK açıklamasını Galatasaray yöneticisi Erden Timur yapmıştı- Editörün notu). Bunlar doğru şeyler değil. Rica ediyorum Sayın başkanım. MHK başkanını değiştirerek çözüm olmuyor. Ben o günde söyledim. Hakemlerimizin artık değişmesi lazım. Bu insanların geçmişte yönettiği maçlardan dolayı her kulüple sorunları var. Birini atadığınız zaman öteki çıkıp diyor ki, onu niye oraya verdiniz, bunu niye buraya verdiniz. Aynı hakemler geliyorlar gidiyorlar ve bizlerden serzenişler bitmiyorlar. Bu arkadaşlarımız feragat etsinler. 85 milyonluk ülkeyiz. Bunların yerine 25-30 tane hakem çıkartamıyor muyuz? Lütfen Sayın başkan sizin döneminizde nasip olsun. Çözün bunu kökünden. Ne kadar rahat ve huzurlu çalışacağınızı o zaman göreceksiniz. Bu bir cesaret işidir. ”

Çebi, Atletico Madrid ile depremzedeler için oynadıkları maça TFF Başkanı’nın gelmemesini eleştirince Büyükekşi, yanındaki Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a dönüp gülerek bir şeyler söyledi. Koç ise herhangi bir tepki vermedi.

Mehmet Büyükekşi, başkan seçildikten sonra Beşiktaş’a ılımlı mesajlar verdi.

Büyükekşi: Beşiktaş’la sıkıntımız yok

Çebi’nin eleştirilerine yanıt veren Büyükekşi, “Bizim hiçbir camiayla, özellikle Beşiktaş camiasıyla bir sıkıntımız yok. Olamaz da zaten. Bu yapılan uygulamalar Türk futbol camiasının geneliyle ilgili bir şey. TFF Türk futbolunun çatısı, en üstü. Ailenin hiçbir bireyiyle küs olamayız” dedi.

Çebi’den yanıt: Tek kulübe yarayan değişiklik

TFF Başkanı Büyükekşi’nin seçilmesinden sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Beşiktaş Başkanı Çebi şunları söyledi: “Kamuoyu üzerinde Büyükeşi’nin Beşiktaş’a yarattığı bir algı var. Bu algı eğer doğru değilse, bunu düzeltecek olan kişi federasyon başkanıdır. Eğer bu algı doğruysa, biz mücadele etmeye devam edeceğiz. ‘Tarafsızlık ilkesi’ diyorlar. Konuşmam bitince yeni öğrendim. Yine bir oyuncu kuralı getirilmiş. Mavi kartı olan bir tane oyuncu oynayabilir. Bakıyorum şu an bir tek kulübe yarıyor (Galatasaray’dan Yusuf Demir -Editörün notu). Önemli değil adını vermeyeceğim. Bir kulübe yarayan bir şey diğer kulüplere yaramıyorsa, bunu yapamazsınız. Bu bir tarafı kollamak anlamına gelir. Destek vermek anlamına gelir. Onu koruma altına almış oluyorsunuz. Buradan çıktık, ‘Beyaz sayfa’ diyoruz, karşımıza bir tane lekeli sayfa çıkıyor. Umarım bunlar artık son olur, biter.”

Dursun Özbek, kurulların oluşması konusunda TFF’ye destek verebileceklerini söyledi.

Galatasaray’ın hassasiyeti kurullarda

Basın mensuplarınaz açıklamada bulunan bir başka isime Galatasaray Başkanı Dursun Özbek oldu. Özbek, “Seçim tamamlandı. Bundan sonra kurullar oluşturulacak. Galatasaray’ın en büyük hassasiyeti, oluşturulacak kurullarda. Özellikle Profesyonel Disiplin Kurulunun (PFDK) oluşması, Merkez Hakem Kurulunun (MHK) oluşması üzerinde Galatasaray çok hassas. Çünkü geçmişte sadece Galatasaray değil, bütün takımlar bu iki kurumun performansıyla ilgili son derece şikayetçiydi. Galatasaray da şikayetçiydi. Bu hassasiyete bağlı olarak da bu konuda destek, yardım istendiği takdirde Galatasaray hazırdır” dedi.

TFF’nin yeni yönetim kurulu beraber poz verdi.

TFF Yönetim Kurulu listesi

Tek aday olarak girdiği TFF Olağan Seçimli Genel Kurulunda seçilen Mehmet Büyükekşi’nin yönetim kurulu listesi açıklandı. Yönetim kurulu asil listesinde 14 isim yer alırken, denetleme kurulu asil üye listesinde ise 5 isim bulunuyor. 4 yıl görevde kalacak Büyükekşi’nin yönetim ve denetleme kurulu üyeleri şu şekilde…

Yönetim Kurulu: İbrahim Burkay, Yusuf Günay, Yalçın Orhan, Alkın Kalkavan, Hamit Altıntop, Müslüm Özmen, Volkan Can, Ali Düşmez, Erman Kalkandelen, Ramazan Üçdan, Agah Ruşen Çetin, Mustafa Eröğüt, Şafak Müderrisgil, Haluk Kalyoncu.

Denetleme Kurulu: İsmail Gerçek, İrfan Karakaş, Osman Arslan, Selim Doğan, Ali Koray Büyükasar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.