Trabzonspor üçüncülüğü garantiledi, Karagümrük veda etti, ligin dibi cadı kazanı

Süper Lig'de yedi maç aynı anda oynandı. Trabzonspor lig üçüncülüğünü garantilerken Beşiktaş'ın Avrupa'ya gitmeme riski sürüyor. Küme düşen ikinci takım Karagümrük olurken altta son hafta tam bir heyecan fırtınasına sahne olacak.

Spor 18 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Beşiktaş, son dakikalarda bulduğu golle Hatayspor'la 2-2 berabere kaldı.

Süper Lig’de hem Avrupa kupasına katılmak isteyen takımlar hem de alt sıraları ilgilendiren maçlar aynı saatte başladı. Puanların birbirine yakın olması gerilimi arttırırken maçlarda büyük çekişme vardı.

Trabzonspor üçüncülüğü garantiledi

Ligde üçüncü sırada bulunan Trabzonspor, hemen peşindeki Başakşehir’e konuk oldu. İlk yarısı büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada iki takım da büyük fırsatlar yakaladı. Fatih Terim Stadı’nda gol perdesi devrenin son anlarında açıldı. Thomas Meunier’nin ortasına uzun boyunun da avantajını kullanarak kafayı vuran Paul Onuachu fileleri sarsarak Trabzonspor’u öne geçirdi ve İstanbul’da soyunma odasına bordo-mavililerin üstünlüğüyle gidildi.

İkinci yarıda iki ekip de net gol pozisyonlarına girse de maçta skor değişmedi. Puanını 64’e yükselten bordo mavililer son hafta öncesi ligi üçüncü sırada bitirmeyi garantiledi. Karadeniz takımının Avrupa Ligi ya da Konferans Ligi’ne katılacağı hafta içi Beşiktaş ile yapılacak Türkiye Kupası finalinden sonra belli olacak. Konferans Ligi’nde mücadele etmeyi geçen hafta garantileyen Başakşehir ise 58 puanda kaldı.

Hatayspor, Beşiktaş karşısında son anda yıkıldı

Avrupa’ya gitmesi hâlâ kesin olmayan Beşiktaş, küme düşme bölgesindeki Hatayspor’u konuk etti. Can derdindeki konuk takım Chandrel Massanga’nın golüyle ilk yarıyı 1-0 önde kapadı. Beşiktaş’ta Gedson Fernandes 50’de skora denge getirdi.

Siyah beyazlılar golün sevincini yaşayamadan Dele-Bashiru Hatayspor’u tekrar 2-1 öne geçirdi. Burada VAR devreye girdi ve pozisyonun ofsayt olmadığını belirledi. Maçın uzatma dakikalarında Beşiktaş Salih Uçan’ın yerde kaldı. VAR yine devreye girdi. Penaltıda topun başına Vincent Aboubakar geçti. Kamerunlu futbolcu, düzgün vuruşuyla 8 Ekim tarihinden bu yana ilk kez gol sevinci yaşadı. Karşılaşma 2-2 berabere biterken Hatayspor büyük bir fırsat kaçırmış oldu. Karşılaşma 2-2 biterken Hatayspor son haftaya küme düşme bölgesinde girecek. Trabzonspor ile Türkiye Kupası’nda oynayacak Beşiktaş maçı kazandığı takdirde Avrupa Ligi’ne gidecek. Hatayspor’sa 38 puanla son haftaya 18. sırada ve küme düşme bölgesinde giriyor.

Kasımpaşa Rize’den aldığı puanla Avrupa umudunu son haftaya taşıdı

Kasımpaşa aldığı puanla beşincilik ümidini son haftaya taşıdı.

Orta sıralarda bulunan iki takımın mücadelesinde Rizespor ve Kasımpaşa karşılaştı. İki takıma da sürekli gelip giden mücadeleden 90 dakika boyunca gol sesi çıkmadı. Başladığı gibi 0-0 biten karşılaşma sonrası Kasımpaşa’nın puanı 53’e, Rizespor’un puanı ise 50’ye yükseldi. Kasımpaşa, ligin son haftasında Beşiktaş’ı ağırlayacak. Mavi-beyazlılar, kara kartalı mağlup etmeleri halinde rakibini geride bırakıp ligi beşinci sırada noktalayacak. İstanbul ekibi Konferans Ligi’ne katılmak için Türkiye Kupası’nı da Trabzonspor’un kazanmasını bekleyecek.

Alanyaspor, Samsun’dan aldığı puana sevinemedi

Alanyaspor, Samsun’da üstünlüğünü koruyamayınca Avrupa şansını yitirdi.

Alanyaspor, ateş hattından kurtulup son haftaya kümede kalmayı garantileyerek girmek isteyen Samsunspor’a konuk oldu. Konuk ekip 14’te sezonun formda oyuncusu Oğuz Aydın’la bulduğu gol sonrası 1-0 öne geçti ve 19 Mayıs Stadı’nda soyunma odasına bu skorla gidildi. İkinci yarıya daha istekli çıkan ev sahibi ekip Mouandilmadji’nin 60’da kaleciyi de geçerek filelere gönderdiği top sonrası beraberliği yakaladı. Kalan yarım saatlik dilimde Alanyaspor daha etkili olsa da Güney Koreli oyuncusu Ui-jo’nun ayağından mutlak fırsatlardan yararlanamadı. Berabere biten maç sonrası puanını 43’e yükselten Samsunspor son hafta öncesi kümede kalmayı garantiledi. 51 puanda kalan Alanyaspor’un ise beşincilik şansı ortadan kalktı.

Saha karıştı… Kayserispor ligde kaldı, Konyaspor için risk sürüyor

Kayserispor, 10 kişi kaldıktan sonra sahada gergin anlar yaşandı.

Kümede kalma hattını yakından ilgilendiren maçta Kayserispor, Konyaspor’u ağırladı. Karşılaşmanın 17’de hakem Halil Umut Meler VAR uyarısı sonrası Kayserisporlu Nazon’u doğrudan kırmızı kartla ihraç edince stadyumda ortalık karıştı. Sahaya girmek isteyen Kayserispor Başkanı Ali Çamlı’yı teknik direktör Burak Yılmaz zor sakinleştirdi. Tansiyonun düşmesinin ardından karşılaşmaya devam edildi. Bir kişi eksik mücadele eden ev sahibi 32’de Mane’yle öne geçmeyi başarsa da hemen dört dakika sonra Soner Dikmen’in golüne engel olamadı. Mücadelede soyunma odasına 1-1’lik eşitlikle gidildi. İkinci yarıda üstünlük sayısı için baskıyı artıran Konyaspor 74’te N’Zonzi’yle golü bulup öne geçti. Bu golün hemen ardından penaltı kazanan Kayserispor’da Mane kendisinin ve takımının ikinci golünü atarak maçta skoru tekrar eşitledi. Karşılaşmanın kalan süresinde başka gol olmadı. Beraberlik sonrası Kayserispor 42, Konyaspor ise 41 puanda kaldı. Kayserispor son hafta öncesi ligde kalmayı garantilerken, Konyaspor’un işi Galatasaray’la oynayacağı son maça ve düşme hattındaki rakiplerinin alacağı sonuçlara kaldı. Yeşilbeyazlılar, Galatasaray’dan bir puan alması halinde rakiplerinin maçlarına bakmaksızın kümede kalmayı garantileyecek.

Gaziantep FK ateş bölgesinden çıktı Karagümrük Süper Lig’e veda etti

Küme düşme korkusu yaşayan Gaziantep FK, Kalyon Stadyumu’nda Fatih Karagümrük ile karşılaştı. Mücadele ev sahibi ekibin 3-1 üstünlüğü ile sonuçlandı. Maçta gol perdesini ev sahibi ekipten Ertuğrul Aksoy 47’de açtı. 55’te Karagümrük’te Federico Ceccherini, rakibine yaptığı faul sonrası hakem VAR’ın tavsiyesi üzerine oyun dışı kaldı. Deplasman takımı, 10 kişikalmasına karşın 67’de Markao’nun filelere gönderdiği topla beraberliği buldu. Maçın son dakikalarına bu skorla girildi. Gaziantep FK, Marko Jevtovic’in 90’da attığı golle 2-1 öne geçti. 90+9’da Jamiro Monteiro karşılaşmanın skorunu 3-1 olarak belirleyen golü attı. Bu sonuçla Karagümrük, İstanbulspor’dan sonra lige veda eden ikinci takım oldu. Gaziantep FK ise son hafta Pendikspor’a konuk olacak. Orada alınacak bir galibiyet Güneydoğu ekibini diğer maçların sonucuna bakmadan kümede bırakacak.

Ankaragücü rahatlayamadı, Pendikspor’un işi mucizeye kaldı

Ankaragücü, Penidkspor’u yenemeyince son haftaya büyük korku içinde girecek.

Küme düşme bölgesindeki önemli maçta Ankaragücü ile Pendikspor karşı karşıya geldi. Eryaman Stadyumu’nda oynanan mücadele 0-0 sona erdi. Bu sonucun ardından Ankaragücü 40 puanla küme düşme hattının bir puan ve bir sıra üzerinde yer aldı. Puanını 37 yapan Pendikspor’un işi mucizeye kaldı. Pendikspor kümede kalmak için son hafta Ankaragücü’nün yenilmesini, Hatayspor ve Karagümrük’ün puan kaybetmesini bekleyecek. Ayrıca Ankaragücü’ne karşı ikili averajı eşit olduğu için bu durumda genel averaja bakılacak. Pendikspor’un eksi 30, Ankaragücü’nün ise eksi 4 averajı bulunuyor. Yani İstanbul ekibinin ligde kalmak için rakibin bir farklı yenildiği senaryoda 25 farklı galibiyet alması gerekiyor. Ankaragücü son hafta Trabzonspor’a konuk olacak. Sarı lacivertliler bu maçı kazandığı takdirde diğer maçların sonucun bakmadan ligde kalacak. Pendikspor ise yine küme düşme tehlikesi bulunan Gaziantep FK’yı İstanbul’da konuk edecek.

Küme düşme bölgesinde son hafta oynanacak maçlar ve olasılıklar şöyle…

Konyaspor – Galatasaray

Pendikspor – Gaziantep FK

Trabzonspor -Ankaragücü

Hatayspor – Rizespor

Görsel: @UlkePuan X hesabı.

Son hafta maçlarında Hatayspor kazanamadığı her senaryoda küme düşecek. Akdeniz ekibinin kazandığı senaryoda Ankaragücü’ne beraberlik yetmeyecek çünkü ikili averaj bordo-beyazlılarda. Hem Hatay, hem de Ankaragücü’nün galip gelmesi durumunda Konyaspor’un Galatasaray’dan puan alması şart. Konyaspor, iki rakibinin de kazandığı senaryoda Galatasaray’a yenilirse küme düşecek. Konyaspor kaybedip Ankaragücü berabere kalır ve Hatayspor kazanırsa üç takım 41 puanda buluşacak. Bu durumda üçlü averajı daha iyi olan Konyaspor ve Hatayspor ligde kalırken Ankaragücü veda edecek.

Galatasaray'ın yeni evinde en kritik derbiGalatasaray’ın yeni evinde en kritik derbi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.