Trabzonspor’da beşinci kez ‘Güneş’ doğdu

Sezona çok kötü bir başlangıç yapıp Avrupa'ya da veda eden Trabzonspor'da Abdullah Avcı'yla yollar ayrılmıştı. Bordo-mavili ekipte teknik direktörlüğe Şenol Güneş getirildi. Kulüp efsanesi Güneş beşinci kez Karadeniz Fırtınası için görev yapacak.

Spor 3 Eylül 2024
Şenol Güneş yeniden Trabzonspor'un başında.

Abdullah Avcı’yla yollarını ayırmasının ardından bir süredir teknik direktör arayışı içerisinde olan Trabzonspor’da görevin yeni sahibi belli oldu. Bordo-mavililer beşinci kez Şenol Güneş’i takımın başına getirdi.

Trabzonspor’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Birlikte başaracağız, yeniden tarih yazacağız. Evine tekrar hoş geldin Şenol Güneş”

Dört farklı dönem Trabzonspor’u çalıştırdı

Trabzonspor’un altı kez şampiyon olduğu dönemde Karadeniz temsilcisinin kalesini koruyan Güneş futbolu bırakmasının ardından 1988-89 sezonunda teknik adam olarak görev almıştı. Devamında 1993 ve 97 yılları arasında ikinci kez Bordo-mavili ekibi çalıştıran Güneş 95-96 sezonunda şampiyonluğa çok yaklaşmış, fakat Avni Aker’deki maçta 1-0 öne geçip 2-1 kaybettiği Fenerbahçe’ye şampiyonluğu kaptırmıştı.

Devamında A Milli Takım’ın başında 2002 Dünya Kupası’nda üçüncülük elde eden Güneş 2005 yılında sadece 29 maç süren üçüncü Trabzonspor döneminin ardından Dünya Kupası esnasında yıldızını parlattığı Güney Kore’nin FC Seoul takımına teknik direktör olarak Uzak Asya’ya yelken açmıştı. Kore’deki iki yıllık macerasını Kasım 2009’da sonlandıran başarılı teknik adam aynı yılın Aralık ayında yeniden Trabzonspor’un başına geçmişti.

Güneş’in Bordo-mavili takımdaki dördüncü dönemi tıpkı 90’lı yıllarda olduğu gibi Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası zaferlerinin yanı sıra Süper Lig’de Fenerbahçe’yle girilen şampiyonluk rekabetiyle geçti. Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Umut Bulut, Jaja ve Colman gibi yıldızlarla bezeli kadrosuyla sezonu 82 puanla tamamlayan Güneş’in Trabzonspor’u şampiyonluğu averajla Fenerbahçe’ye kaptırmıştı. Ardından patlak veren 3 Temmuz süreci sonrası takımın başında kalmaya devam eden Güneş Ocak 2013’te takımının Elazığspor’a 3-1 mağlup olduğu maçın ardından görevinden ayrılmıştı.

Beşiktaş’ta şampiyonluklar kazandı

Trabzonspor’un ardından Bursaspor’u çalıştıran Güneş, Ozan Tufan, Volkan Şen ve Fernandao gibi oyuncularla kurulu kadrosuyla başarılı sonuçlar elde etti. Takımına Türkiye Kupası’nda final oynatan Güneş’e elde ettiği başarılı sonuçlar o dönemde Beşiktaş’ın kapılarını açtı. Siyah-beyazlı kulüpte hem kendi kariyerinin hem de Beşiktaş tarihinin en başarılı günlerini yaşayan ve yaşatan Güneş üst üste iki sezon Süper Lig şampiyonluğunun yanı sıra UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek final oynayıp Şampiyonlar Ligi’nde gruptan namağlup lider çıktı.

Beşiktaş’la sözleşme imzaladığı gün “Beşiktaş büyük camia, beklentinin farkındayım. Şampiyonluk görmedim. Şampiyon olmayan antrenörle şampiyon olunmaz diye bir kural yok” sözlerini sarf eden Güneş Trabzonspor taraftarlarının tepkisini çekmişti. Bordo-mavili kulübün Avni Aker Stadı’nı terk edip Akyazı’ya taşınması sonrası yeni stadyumun ismi Şenol Güneş Spor Kompleksi olarak konmuş, isim tercihi Trabzonspor taraftarlarının tepkisini çekmişti.

Son Trabzon deplasmanında ıslıklandı

Beşiktaş’taki ilk dönemi sonrası A Milli Takım’ın başına bir kez daha geçen, EURO 2020’de yaşanan başarısızlık sonrası TFF’yle yollarını ayırdıktan sonra Ahmet Nur Çebi’nin yönettiği Beşiktaş’ta ikinci dönemine başlayan Güneş o dönemde Kara Kartal’ın başında çıktığı Trabzon deplasmanında bordo-mavili taraftarların ıslıklı protestosuna uğramıştı.

Ertuğrul Doğan: Üç isim üzerine tartıştık, efsanemizle anlaştık

Ertuğrul Doğan: Şenol Güneş hocamıza ‘yuvana yeniden hoş geldin’ diyorum.

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, Şenol Güneş’le sözleşme imzalanmasının açıklanması sonrası kulübün resmi kanalları üzerinden bir yazı kaleme aldı. Başkan Doğan, Güneş’in takımın başına getiriliş kararına ilişkin süreci şu sözlerle açıkladı:

Değerli Trabzonsporlular,

Pazartesi günü gerçekleştirdiğimiz yönetim kurulu toplantımızda üç isim üzerinde enine boyuna tartıştık. Takımımızın güçlü bir iskeleti var ve Süper Lig maratonunun henüz başındayız. Bütün bunları üst üste koyunca hedeflerimize daha tecrübeli bir hoca ile varabileceğimize inandık ve efsanemiz Şenol Güneş ile bugün itibarıyla anlaşma sağladık.

Trabzonspor’umuzun hemen hemen her başarısında yer alan, teknik adamlığı döneminde şampiyonluk kazandırmış, bizim gibi düşünen, bizim gibi inanan ve tamamen ‘bizden biri’ olan Şenol Güneş hocamıza ‘yuvana yeniden hoş geldin’ diyorum.

Camiamızdan, bir ve beraberce hareket ederek kenetlenmesini, hem hocamıza hem de oyuncularımıza moral olmasını özellikle rica ediyorum. Bu kenetlenmenin, yakın gelecekteki başarılarımız için çok önemli olduğunu da vurgulamak istiyorum.”

Milli Takım ve Beşiktaş’ın başında geçirdiği son iki deneyiminde istediği sonuçlar elde edemeyen Şenol Güneş’in eve dönüşünde, beşinci Trabzonspor döneminde neler yapacağı merak konusu.

TikTok videosunun yarattığı kelebek etkisi Galatasaray'a yaradıTikTok videosunun yarattığı kelebek etkisi Galatasaray’a yaradı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.