Trabzonspor’un Fransa 2. Ligi’nden çıkardığı elmas: Batista Mendy

Trabzonspor, Süper Lig'in 5. hafta mücadelesinde Beşiktaş'ı kendi sahasında 3-0 mağlup etti. Karşılaşmaya yeni transfer Batista Mendy damga vurdu. Mendy, Fransa 2. Lig ekibi Angers'den transfer edilmişti.

Spor 19 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Trabzonspor'un yeni devi Mendy fazlasıyla beğeni topladı.

Fransa 2. Ligi, diğer adıyla Ligue 2 birbirinden yetenekli oyuncuları içinde barındıran, hem Afrika futbolu hem de Fransız futbolunun değerli vitrini olarak değerlendirilen lig. Söz konusu ligde birbirinden değerli elmaslar yer alıyor. Söz konusu elmaslardan biri artık Trabzonspor’da forma giyiyor. Bu isim, 3-0 kazanılan Beşiktaş maçında 6 numara bölgesindeki performansıyla maç boyu göz dolduran Batista Mendy…

Bu Lig Artık Yıldızlar LigiBu Lig Artık Yıldızlar Ligi

Gine asıllı Fransız Batista Mendy, 12 Ocak 2000 tarihinde Saint-Nazarie’de dünyaya geldi. Mendy, futbol kariyerine şehrinde başladı ve 15 yaşında Nantes altyapısına transfer oldu. İkinci takımda 2018-2021 yılları arasında yer alan ve 31 maça çıkan isim Nantes A takımıyla 2 maç oynadı. Mendy Temmuz 2021’de bedelsiz olarak Angers ekibine transfer oldu. Ligue 1 seviyesinde devamlı forma giyebileceği bir takıma transfer olma frısatını değerlendiren oyuncu 34 lig maçında boy gösterdi. 1.91 boyunu iyi kullanan ve fiziksel oyunu sert ve dinamik şekilde oynamayı bilen oyuncu ligi 14. sırada bitiren ekibin vazgeçilmezlerinden biriydi.

Mendy, 2022-23 sezonunda da düzenli forma giymeye devam etti. İstikrarıyla dikkat çeken oyuncu takımı sezonu son sırada bitirip küme düşerken 35 maçta boy gösterdi. İki sezonda toplam 69 Ligue 1 maçına çıkan savunma önü oyuncusu bir kez kırmızı kart gördü. Fiziksel yapısıyla takımına avantaj sağlayan isim bu fiziği dengeli şekilde kullanmasıyla da istatistiki açıdan dikkat çekiyordu. Mendy yaz transfer döneminde ülkelerinin en üst seviyesinde mücadele eden takımların dikkatini çekmişti. Bu takımlardan biri de Süper Lig ekibi Trabzonspor’du.

Karadeniz'de Beşiktaş'ın gemisi battıKaradeniz’de Beşiktaş’ın gemisi battı

Yıldızlar geçidine 2. ligden takviye

Yaz transfer dönemi Türkiye’de hiç olmadığı kadar hareketli geçti. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş yıldızlarla dolu kadrolar kurdular. Başakşehir ve Adana Demirspor gibi takımlar da kendi bütçelerince yıldız oyuncularla anlaştılar. Bu kaotik ve fantastik transfer döneminde yıldız oyuncu takviyesi yapan takımlardan biri de Trabzonspor’du. Özellikle son günleri hareketli geçiren bordo-mavililer Southampton’dan Onuachu ve Arsenal’dan ayrılan Nicolas Pepe ile anlaştı. Ancak Trabzonspor taraftarı nezdinde en büyük heyecan yaratan isimlerden biri Batista Mendy’ydi.

Mendy, Angers’den 4.4 milyon euro’ya transfer ediliyordu. İstanbul büyüklerinin de orta sahaya aynı bölgeye uzun uğraşlar sonucu büyük paralar transfer yaptıkları, Fenerbahçe’nin 6 numara bölgesi için uzun süre adının geçmesine rağmen piyasadan oyuncu çekmediği düşünülünce Mendy hamlesinin nasıl sonuç vereceği daha da fazla merak uyandırıyordu. Eylül ayının ilk haftasının sonunda şehre gelen oyuncu Nenad Bjelica’nın takımına hızlıca adapte olmak zorundaydı zira bir sonraki lig maçı şampiyonluk için iddialı olmak isteyen Beşiktaş’la oynanacaktı.

Ahmet Nur Çebi: Ben ekonomistimAhmet Nur Çebi: Ben ekonomistim

Sistemin parlayan dişlisi

Mendy henüz ilk maçında parladı. Maça Bakasetas’ın yanında başlayan Mendy, 10 numarada da Abdülkadir olmasıyla beraber fiziki yükü fazla olan bir 11’in en değerli parçalarından biriydi. Salih-Gedson-Amir orta sahasına karşı bordo-mavililerin bel kemiği olan yıldız adayı, takımının maç boyunca yalnızca yüzde 29’la topa sahip olduğu karşılaşmada yıkılmaz kale oldu. 45. dakikada uzaklardan attığı şut direkte patlayan oyuncu için belki de tek eksik atacağı bir goldü. Batista Mendy maçın ardından yaptığı açıklamalarda “Taraftarımız harikaydı. Bana motivasyon veren faktörlerden biri de taraftarlardı” diyecek, kendisine Trabzon’a ayak bastığı andan itibaren destek olan kulübün sevdalılarını da unutmayacaktı.

Mendy’nin etkileyici performansının ardından sosyal medyada oyuncunun transfer edilişi takdir edildi. Yaz boyunca takımlarından yıldız transferi bekleyen ve talep eden taraftarların bu yaklaşımlarının değişmesi gerektiği ve scout transferlerinin ne kadar değerli olabileceği söylendi. Mendy, belli başlı tabuları Ligue 2’den gelen bir oyuncunun neler yapabileceğini göstererek henüz ilk maçtan yıktı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.