İşte sporda perşembe gününün öne çıkanları
Paralimpik Oyunları'nın başlamasına kısa süre kala Türkiye'yi birbirinden farklı branşlarda temsil edecek isimlerin heyecanı üst düzeyde. Türkiye'nin paralimpik sporcularından madalya beklentileri büyük, sporcuların ise özgüvenleri oldukça yüksek.
Engelli sporcuların olimpiyatları konumunda bulunan Paralimpik Oyunları bu yıl Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek. 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasındaki oyunlarda Türkiye’yi 15 farklı branşta 48 kadın ve 46 erkek milli sporcu temsil edecek. Toplamda 96 sporcuya denk gelen bu sayı Türkiye’nin Paralimpik Oyunları tarihindeki en kalabalık kafilesi olarak öne çıkıyor.
Türkiye, paralimpik oyunlara ilk kez Barcelona 1992’de tek sporcuyla katıldı. Atlanta 1996’ya kota alamayan Türkiye, Sydney 2000’de bir, Atina 2004’te sekiz, Pekin 2008’de 16, Londra 2012’de 67, Rio 2016’da 81 ve Tokyo 2020’de 87 sporcuyla oyunlarda yer aldı.
Paralimpik oyunlarda 2004’ten itibaren her organizasyonda kota sayısı artan Türkiye, 2024 Paris’te bu sayıyı yine yükselterek rekor kotaya ulaştı.
Türkiye, oyunlara 15 branşta katılım gösterecek. Golbol Kadın Milli Takımı, Görme Engelli B1 Erkek Milli Futbol Takımı’nın yanı sıra atıcılık, eskrim, halter, kürek, masa tenisi, atletizm, tenis, triatlon, judo, okçuluk, tekvando, yüzme ve badmintonda toplam 94 milli sporcu kota aldı.
Oyunlar için en çok kotayı bedensel engelli milli sporcular aldı. 65 bedensel engelli, 21 görme engelli ve sekiz özel sporcu Paris 2024 için vize aldı.
Bireysel branşlarda Türkiye’nin en fazla kota aldığı spor dalı ise 16 milli isimle atletizm oldu.
Atletizmde özel sporcular yedi, görme engelli sporcular beş, bedensel engelli sporcular dört kota aldı. Bu branşı judo (10), okçuluk (9), tekvando (8), masa tenisi (8) ve atıcılık (8) takip etti. Türk sporcular yüzmede altı, halterde beş, badminton, tenis ve kürekte ikişer, triatlon ve eskrimde ise birer sporcuyla kota aldı.
Türkiye’nin paralimpik oyunlar tarihinde en başarılı branşı 2’si altın 10 madalyayla para masa tenisi branşı oldu. Milli para masa tenisçiler, Türkiye’ye oyunlardan ikisi altın 10 madalya getirmeyi başardı. Organizasyonlarda iki altın, üç gümüş, beş bronz madalya elde eden milli para masa tenisçiler, Türkiye’ye en fazla madalya kazandıran branşın sporcuları olarak ön palana çıktı. Türkiye, para masa tenisi branşında Tokyo 2020’de de bir altın ve üç bronz madalyayla kürsüde yerini aldı.
Üst üste altıncı kez paralimpik oyunlarda yer alarak milli para masa tenisçi Neslihan Kavas, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda takım olarak branşlarındaki dokuz madalyayı da kazanmak istediklerini söyledi. Organizasyonda Atina 2004, Pekin 2008, Londra 2012, Rio 2016 , Tokyo 2020 ‘den sonra 2024 Paris’te de yer alacak milli sporcu, iki gümüş ve bir bronz madalya kazanmayı başardı. Milli takımın en tecrübeli ismi Neslihan, “2004’ten bu yana tüm oyunlara katıldım. Takımızda Abdullah ve Nesim gibi madalyalı, tecrübeli isimlerimiz var. En gencimiz Merve’nin de ikinci oyunları olacak. Paris’te takım olarak dokuz madalyaya da talibiz. Olimpiyat hazırlık sürecinde kamplarımız 31 Mart’ta başladı. Rakiplerimize yönelik antrenmanlarımızı da yapıyoruz. Son düzlükteyiz artık.” dedi.
Türkiye oyunlarda beşer madalya kazandığı branşlardan para okçulukta 16, para atıcılıkta da 20 yıl sonra altın madalya elde etmek için mücadele verecek. Ay-yıldızlılar Paralimpik Oyunları tarihindeki ilk altın madalyasını atıcılıkta kazanırken, kadınlarda ilk altın madalya ise okçuluk branşında gelmişti.
Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 10 sporcuyla yer alacak Türkiye Judo Milli Takımı Fransa’dan rekor sayıda madalyayla dönmeyi hedefliyor. Oyunlardan bugüne kadar en fazla iki madalyayla dönen Judo Milli Takımı, Paris’te bu sayının üzerine çıkmak için hazırlıklarını Kastamonu Olimpiyat Hazırlık ve Kamp Eğitim Merkezi’nde yoğun bir şekilde sürdürüyor. Milli takım teknik direktörü Haldun Efemgil, “Oldukça yoğun çalışıyoruz. Sakatlık yaşamamak için elimizden geldiği kadar dikkat ediyoruz. Sporcularımızın motivasyonu oldukça yüksek. Rekor sonuçla Paris’ten dönmek istiyoruz.” dedi.
Albino hastası ve yüzde 90 görme engelli milli judocu Cahide Eke de takım halinde çok heyecanlı olduklarını dile getirdi ve şu sözleri kullandı:
“Lisede beden eğitim öğretmenimin tavsiyesiyle başladım. Bugüne kadar çok sayıda derecem var. Olimpiyatlara ilk kez gideceğim. Bireysel ve takım halinde inşallah madalya alırız. Müsabakalara çok az kaldı. En iyi şekilde çalışıyoruz. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimizi düşünüyorum.”
Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’yi temsil edecek sporcular, 25 Ağustos Pazar günü törenle Fransa’ya uğurlanacak. Tören saat 12:00’de İstanbul Havalimanı VIP Salonu’nda düzenlenecek. Ardından kafile Türk Hava Yollarına ait özel uçakla başkent Paris’e gidecek.