Türkiye Kupası ve Süper Kupa sil baştan: TFF’den yeni format

Türkiye Futbol Federasyonu turnuvaların sistemini değiştirdi. Türkiye Kupası bu sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi'nin de geçtiği 'İsviçre Sistemi'ne göre düzenlenecek, Süper Kupa ise gelecek sezonun ardından dörtlü turnuva şeklinde oynanacak.

Spor 13 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Süper Kupa ve Türkiye Kupasında yeni formatlara geçilecek.

Türkiye Futbol Federasyonu Türkiye Kupası ve Süper Kupa’nın formatlarının değiştirildiğini açıkladı. Federasyon iki turnuvanın da yayın haklarının üç yıl daha Turkuaz Medya’ya verildiğini açıkladı. İki turnuvadaki maçların Turkuvaz Medya Grubu’na ait televizyon kanallarından şifresiz yayınlanacağı belirtilirken anlaşmaya dair maddi bir bilgi verilmemesi dikkat çekti. Federasyon net rakam vermedi, yayın gelirlerinin üç katına çıktığını belirtmekle yetindi.

Türkiye Kupası’na Şampiyonlar Ligi sistemi

Yapılan açıklamada TFF Yönetim Kurulu kararıyla Türkiye Kupası’nın formatının değiştiği duyuruldu. Buna göre mevcut sezonda kupa ‘İsviçre Sistemi’ adı verilen ve bu sene Şampiyonlar Ligi’nde de görücüye çıkacak yeni sistemle oynanacak. Yeni formatta eleme ve final aşamaları tek maç eleme usulüne göre oynanacak. Grup müsabakaları ise 24 takımın katılımıyla altı takımlı dört grupta olacak. Mevcut statüdeki eleme turlarında seri başı takımın kendi sahasında oynaması kuralı ise yeni statüde uygulanmayacak.

Yeni formatta gruplara katılım hakkı elde edecek 24 takım lig ve başarı sırasına göre sıralanarak üç torbaya ayrılacak. Her torbadan ikişer takım olmak üzere altı takım bir grup oluşturacak. Grupta yer alan her takım A, B ve C torbasından birer takımla olmak üzere toplam üç maç yapacak. Grup müsabakaları sonucunda ilk iki sırada yer alan takımlar çeyrek finale yükselecek.

Önümüzdeki sezon ülkemizi UEFA kupalarında temsil edecek beş takım doğrudan grup müsabakalarına katılacak. Diğer 19 takım ise eleme turları sonrasında grupta yer alma hakkı elde edecek. Fenerbahçe, Türkiye Kupası’na katılmayacağını açıklamıştı. Sarı-lacivertliler bu kararında ısrarcı olursa turnuvanın eleme aşamalarında değişiklik yaşanması bekleniyor.

Süper Kupa’ya Final Four sistemi

TFF Türkiye Kupası’nın yanı sıra Süper Kupa’nın da statüsünü değiştirdi. Geçen yıl Galatasaray ve Fenerbahçe arasında yılan hikayesine dönen Süper Kupa maçı bu yıl son kez Galatasaray ve Beşiktaş arasında tek maç usulüne göre oynanacak. Gelecek sezondan itibaren de Süper Kupa’da Final Four benzeri bir sisteme geçilecek. TFF’den konuya ilişkin açıklama şöyle:

“2023-2024 Süper Kupası Süper Lig Şampiyonu ile Türkiye Kupası Şampiyonu arasında oynanacak. Sonraki sezonlardan itibaren ise Süper Kupa yeni formatıyla oynanacak. Yeni formata göre Süper Kupa 2024-2025 Sezonu Süper Lig Şampiyonu ile Süper Lig İkincisi ve Türkiye Kupası Şampiyonu ile Türkiye Kupası Finalisti’nin katılacağı dörtlü final şeklinde oynanacak”

İtalya ve İspanya’nın bir süredir kullandığı bu formata TFF’nin de geçmesinin ardından karşılaşmaların iki ülkenin yaptığı gibi Arap Yarımadası’nda oynanıp oynanmayacağı merak konusu. 2023 Süper Kupa krizi esnasında pek çok kaynak federasyonun Suud yetkililerle çok yıllı anlaşmaya imza attığını iddia etmişti.

Leo Dubois'dan Erden Timur'a yönelik olay yaratacak sözlerLeo Dubois’dan Erden Timur’a yönelik olay yaratacak sözler

Giovanni van Bronckhorst İstanbul'a geldiGiovanni van Bronckhorst İstanbul’a geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.