Üç büyükler Avrupa Ligi’nde: Kura öncesi torbalar ve muhtemel rakipler…

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray tarihlerinde ilk kez aynı anda UEFA Avrupa Ligi'nde yer alacak. Yenilenen statüsüyle Avrupa Ligi'nde kuralar bugün saat 14.00'te çekilecek. İşte yeni formata dair bilinmesi gerekenler...

Spor 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray aynı anda Avrupa Ligi'nde mücadele edecek.

Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde rakiplerine elenen Fenerbahçe ve Galatasaray’a UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Lugano’yu saf dışı bırakan Beşiktaş’ın da katılması sonrası Kupa 2’de Türkiye’yi temsil edecek ekipler belli oldu. Türk futbolunun üç büyükleri tarihlerinde ilk kez aynı sezonda Avrupa Ligi’nde sahne alacak. Ama bu ‘lig’ adı üzerinde ‘Kupa 2.’ Yani Avrupa’nın ikinci ligi. Üç köklü kulüp de Bilbao’daki San Mames Stadı’nda oynanacak final maçına gidebilmek için mücadelelerini verecek.

UEFA’nın kulüpler düzeyinde düzenlediği organizasyonlarda gittiği statü ve format değişikliklerinden tıpkı Şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi nasibini alan Avrupa Ligi de tarihinde ilk kez ‘İsviçre Sistemi’ adı verilen düzende organize edilecek. 36 takımın katılacağı turnuvada buna göre ilk aşamada mücadele veren kulüplerin tamamı sekiz karşılaşmaya çıkacak. İlk turda grup aşaması yerine lig usulüne göre maçlar oynanacak ve sıralama da buna göre belirlenecek.

Her takımın her torbadan iki takımla eşleşmesi sonrası ortaya çıkacak sekiz maçta aynı ülkenin takımları birbirleriyle eşleşemeyecek. Kura çekimine Fenerbahçe iki, Galatasaray üç, Beşiktaş ise dördüncü torbadan dahil olacak. Eşleşilecek rakiplerle tüm takımlar dördü içerde dördü deplasmanda olmak üzere sekiz maç oynayacak. Tüm maçların tamamlanmasının ardından genel tabloda ilk sekiz sırada yer alan takımlar doğrudan son 16 takım arasına yükselecek. 9 ve 26’ncı sıralar arasındaki takımlar ise play-off oynayacak, son 12 sıradaki isimler ise Avrupa defterini kapatacak. Play-off’tan gelen sekiz takımın da eklenmesiyle son 16 turu çift maç eleme usulüne göre oynanacak ve bu aşamada aynı ülkelerin takımlarının birbirleriyle eşleşmesinin önündeki engel kalkacak.

UEFA Avrupa Ligi’nde Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın rakiplerinin belli olacağı kura çekimi bugün saat 14:00’te gerçekleştirilecek. İşte Avrupa Ligi’nde katılım gösteren 36 takım ve yer aldıkları torbalar:

1. Torba: Roma, Manchester United, Porto, Ajax, Rangers, Frankfurt, Lazio, Tottenham, Slavia Prag

2. Torba: Fenerbahçe, Real Sociedad, AZ Alkmaar, Braga, Olympiakos, Lyon, Paok, LASK, M. Tel-Aviv

3. Torba: Galatasaray, Ferençvaros, Karabag, Molde, V.PIzen, Bodo-Glimt, Union SG, Dinamo Kiev, Ludogorets

4. Torba: Besiktas, Midtjylland, Malmö, A.Bilbao, Hoffenheim, Nice, Apoel, Anderlecht, Twente

UEFA Avrupa Ligi’nde sezonun takvimi şöyle:
1. Hafta: 25-26 Eylül 2024
2. Hafta: 3 Ekim 2024
3. Hafta: 24 Ekim 2024
4. Hafta: 7 Kasım 2024
5. Hafta: 28 Kasım 2024
6. Hafta: 12 Aralık 2024
7. Hafta: 23 Ocak 2025
8. Hafta: 30 Ocak 2025
Play-off: 13 Şubat 2025 / 20 Şubat 2025
Son 16 turu: 6 Mart 2025 / 13 Mart 2025
Çeyrek final: 10 Nisan 2025 / 17 Nisan 2025
Yarı final: 1 Mayıs 2025 / 8 Mayıs 2025
Final: 21 Mayıs 2025

Maçlar salı ve çarşamba günlerinde de oynanabilir

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Avrupa Ligi’nde kalmasının yanı sıra Başakşehir de Konferans Ligi’nde mücadele edecek. Böylelikle dört İstanbul takımı birden normalde maçlarının perşembe günü oynanmasına alışık olunan iki turnuvada yer alacak. Hal böyleyken geçmiş örneklere bakılarak UEFA’nın maç takvimini farklı günlere yayması olası gözüküyor. İstanbul ekiplerinin iç saha maçlarının aynı güne denk gelmesi halinde UEFA’nın tercih edeceği bir maçı çarşamba hatta salı gününe bile alma ihtimali bulunuyor.

Beşiktaş'tan beşi bir yerde! Avrupa Ligi'nde üçleme tamamlandı: 5-1Beşiktaş’tan beşi bir yerde! Avrupa Ligi’nde üçleme tamamlandı: 5-1

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.