UEFA Avrupa Ligi’nde Türk gecesi: Üç takım üç puan peşinde

UEFA Avrupa Ligi'nde perşembe akşamı birbirinden çekişmeli maçlara sahne olacak. Galatasaray Riga deplasmanına çıkarken Fenerbahçe Twente'ye konuk gidiyor. Beşiktaş ise sahasında Frankfurt'la mücadele edecek.

Spor 3 Ekim 2024
UEFA Avrupa Ligi'nde üç Türk takımı aynı gece mücadele edecek.

UEFA Avrupa Ligi’nde üç Türk takımı aynı gece sahaya çıkacak. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş üç puan almak için mücadele edecekler.

İlk hafta maçında sahasında PAOK’u 3-1 mağlup eden Galatasaray Letonya’nın Rigas takımıyla karşılaşacak. Letonya’nın başkenti Riga’daki Daugava Stadı’nda yapılacak maç saat 19.45’te başlayacak. Letonya 1. Futbol Ligi’nde (Virsliga) geçen sezonu şampiyon tamamlayarak tarihinde ikinci kez mutlu sona ulaşan RFS ise UEFA Avrupa Ligi’ne Romanya temsilcisi FCSB’ye 4-1 yenilerek başladı. Müsabakada Slovakya Futbol Federasyonundan hakem Filip Glova düdük çalacak. Glova’nın yardımcılıklarını Daniel Polacek ve Peter Bednar yapacak. Karşılaşmanın dördüncü hakemi Lukas Dzivjak olacak. Video Yardımcı Hakem odasında Michal Ocenas görev alacak.

Galatasaray’ın kalesini PAOK maçında olduğu gibi tecrübeli file bekçisi Günay Güvenç koruyacak. Muslera’nın Young Boys maçında gördüğü kırmızı karttan sonra aldığı ceza sürüyor. Galatasaray’da sakatlığı süren Hakim Ziyech ile UEFA listesinde adı olmayan Eyüp Aydın, Gökdeniz Gürpüz ve yeni transfer Roland Sallai RFS’ye karşı sahaya çıkamayacak. Sakatlığı bulunan Osimhen de Riga’ya götürülmedi.

Riga liginde lider

Başkent Riga temsilcisi Virsliga’da 78 puanla liderlik koltuğunda oturuyor. Mavi-beyazlılar ligde çıktığı 30 müsabakada 25 galibiyet, üç beraberlik ve iki yenilgi yaşadı. Rakip filelere 90 gol gönderen RFS kalesinde 19 gol gördü. Ligdeki son 19 müsabakada mağlup olmayan RFS 17 galibiyet, iki beraberlik aldı. Virsliga’da mücadele eden 10 takım bir sezonda birbiriyle dörder kez karşı karşıya geliyor. Ligde toplam 36 hafta sonunda ilk sırayı alan ekip şampiyonluğunu ilan ediyor.

Galatasaray 320. Avrupa sınavında

Sarı-kırmızılı takım Avrupa kupalarında çıktığı 319 müsabakanın 114’ünden galibiyetle ayrıldı. 121 karşılaşmada rakiplerine mağlup olan Galatasaray 84 mücadeleyi ise beraberlikle tamamladı. Avrupa arenasında rakip fileleri 432 kez havalandıran sarı-kırmızılılar kalesinde 477 gole de engel olamadı. 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası’nı kaldıran sarı-kırmızılı ekip “Kupa 2″de çıktığı 95 karşılaşmada 38 galibiyet, 31 beraberlik ve 26 yenilgi yaşadı. Bu maçlarda rakip fileleri 149 kez havalandıran Galatasaray kalesinde 120 gol gördü.

Okan Buruk: Hedefimiz kazanarak yolumuza devam etmek

Okan Buruk karşılaşma öncesi düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk müsabakanın oynanacağı Daugava Stadı’nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. “Kupa 2″ye PAOK galibiyetiyle başladıklarını hatırlatan Buruk, “Bizim için çok önemli bir karşılaşma. Avrupa Ligi’ne galibiyetle başladık, galibiyetle devam etmek istiyoruz. Rakibimize büyük saygı duyuyoruz. Kendi ülkesi için önemli oyunculara sahipler ve çok başarılı bir takım. Taktiksel olarak maç maç değişiklikler yapıyorlar. İyi savunma yapacak bir takım. Son FCSB maçlarında kalabalık savunmayı ve zaman zaman önde baskı yapmayı denediler. Hedefimiz kazanarak yolumuza devam etmek. Yarın en iyisini yapmaya çalışacağız. Her zamanki gibi oyuncularıma çok güveniyorum. İnşallah kazanarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.
Zor bir karşılaşma olacağını aktaran Okan Buruk, “Bu maça uygun en iyi oyuncularımızla oynayacağız. Rakibimize de saygı duyuyoruz. Kendi sahasında etkili bir takım. Burada onları yenmek için elimizdeki en iyi kadro ile sahaya çıkmayı planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Beşiktaş zorlu Frankfurt sınavında

Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi’nin ikinci haftasında yarın Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt’u konuk edecek. Tüpraş Stadı’nda oynanacak karşılaşma saat 22.00’de başlayacak. TRT 1’den canlı yayınlanacak müsabakayı İskoç hakem John Beaton yönetecek. İki takım Avrupa kupalarında ilk kez karşı karşıya gelecek. Avrupa Ligi’nin ilk haftasında Hollanda ekibi Ajax’a 4-0 yenilen siyah-beyazlı takım Eintracht Frankfurt’a üstünlük kurarak taraftarını mutlu etmeye çalışacak. Organizasyonda 2 (1980, 2022) şampiyonluğu bulunan Eintracht Frankfurt ise ilk hafta maçında Çekya ekibi Viktoria Plzen ile 3-3 berabere kaldı. Beşiktaş’ta sakatlığı bulunan Libyalı futbolcu El Musrati karşılaşmada forma giyemeyecek.

Avrupa’da 246. maç

UEFA Avrupa Ligi’nin ikinci haftasında Almanya ekibi Eintracht Frankfurt’u konuk edecek Beşiktaş, Avrupa’da 246. maçına çıkacak.

Beşiktaş Avrupa’da 246. maçına çıkacak. Siyah-beyazlı futbol takımı Avrupa kupalarında oynadığı 245 müsabakada 92 galibiyet, 49 beraberlik, 104 yenilgi yaşadı. Avrupa arenasında 328 kez fileleri havalandıran Beşiktaş kalesinde 373 gol gördü. Siyah-beyazlılar Bayern Münih, Borussia Dortmund, Leipzig, Bayer Leverkusen ve Wolfsburg ile Avrupa kupalarında 13 kez mücadele etti. UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda yapılan bu müsabakaların ikisini kazanan Beşiktaş 10’undan mağlubiyetle ayrıldı. Bir karşılaşma da beraberlikle sonuçlandı. Bu maçlarda sekiz kez ağları sarsan siyah-beyazlı ekip kalesinde 28 gole ise engel olamadı. Siyah-beyazlı takım 1955’te Fuar Şehirleri Kupası adı altında düzenlenmeye başlanan, 1971-1972 sezonundan itibaren UEFA Kupası adını alan ve 2009-2010’dan bu yana da UEFA Avrupa Ligi olarak organize edilen turnuvada 54 galibiyet, 25 beraberlik ve 45 yenilgi yaşadı. “Kupa 2″de oynadığı karşılaşmalarda 197 kez fileleri havalandıran Beşiktaş kalesinde 163 gol gördü.

Giovanni van Bronckhorst: Puanlar almaya çalışacağız

Beşiktaş’ın teknik patronu, Frankfurt maçı öncesi söz aldı.

Beşiktaş’ta teknik direktör Giovanni van Bronckhorst, evzat Demir Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Avrupa Ligi’nin en güçlü takımlarından birine karşı mücadele edeceklerini aktaran Van Bronckhorst, “Ajax maçının ardından hala reaksiyon vermemiz gerekiyor. Kayserispor ile oynadığımız müsabakada bunu yaptık. Yarın da puanlar kazanmalıyız. Bu, iç sahada taraftarımızın desteğiyle daha kolay. Eintracht Frankfurt, iyi organize olan bir takım. Ligde sezona iyi başladılar. Koşan bir ekip. Maça hazırız. Puanlar almaya çalışacağız” dedi.

Ajax’a 4-0 mağlup oldukları mücadeleyi iyi analiz ettiklerini vurgulayan Giovanni van Bronckhorst, ilk 11 tercihiyle ilgili, “Esas konu maça nasıl hazırlandığınızdan geçiyor. Bazen sakatlıklar ve hazır olmayan oyuncular oluyor. En iyi 11’i oluşturmak için oyuncularla bire bir görüşüyorum. Masuaku, Onur Bulut ve Svensson kadroya dönüyor. Benim için ilk 11 tercihi hiç sürpriz olmuyor” şeklinde görüş belirtti.

Giovanni van Bronckhorst, son maçlarda ilk 11’de tercih etmediği milli futbolcu Semih Kılıçsoy’un gelişim göstermesi gerektiğini kaydetti. Semih’in Türkiye’nin en yetenekli oyuncularından biri olduğunun altını çizen Van Bronckhorst, “Semih’le çok konuşuyorum. Gelişim göstermesi gerekiyor. Semih için çok enerji harcıyorum. Semih de bunun sebebini biliyor. Ben takımı seçerken her oyuncuyla konuşuyorum. Semih umarım daha güçlü dönecektir” diye konuştu.

Fenerbahçe Hollanda deplasmanında

Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi’nin 2. haftasında yarın deplasmanda Hollanda’nın Twente takımıyla karşılaşacak. Twente Stadı’nda oynanacak ve TSİ 22.00’de başlayacak müsabakayı İngiliz hakem Chris Kavanagh yönetecek. Kavanagh’ın yardımcılıklarını aynı ülkeden Lee Betts ile James Mainwaring yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi Sam Barrott olacak. Ev sahibi ekip UEFA Avrupa Ligi’nin ilk haftasında deplasmanda İngiliz ekibi Manchester United ile 1-1 berabere kalmıştı.

Fenerbahçe, Twente karşısında iki oyuncusundan yararlanamayacak. Sarı-lacivertlilerde Union Saint-Gilloise karşısında kırmızı kart görerek cezalı duruma düşen Bright Osayi-Samuel ile sakatlığı bulunan Çağlar Söyüncü müsabakada forma giyemeyecek. Fenerbahçe’nin UEFA’ya verdiği kadroda beş isim yer almıyor. Yeni transferlerden Levent Mercan, Oğuz Aydın ve Filip Kostic’in yanı sıra Bartuğ Elmaz ve Ryan Kent Avrupa müsabakalarında forma giyemeyecek.

Fenerbahçe, Twente ile 5. resmi maçına çıkacak. İki takımın daha önce oynadığı dört eşleşmede sarı-lacivertlilerin üstünlüğü var. Rakibiyle ilk olarak 2009-10 sezonunda da UEFA Avrupa Ligi’nde grup aşamasında karşı karşıya gelen Fenerbahçe evinde 2-1 mağlup olduğu rakibini deplasmanda 1-0 ile geçmişti. İki ekip geçen sezon ise UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turunda karşı karşıya gelmişti. Fenerbahçe rakibini evinde 5-1, deplasmanda ise 1-0 ile mağlup etmeyi başarmıştı.

Avrupa’da 276’ncı kez sahne alacak

UEFA Avrupa Ligi’nin ikinci haftasında yarın deplasmanda Hollanda’nın Twente ekibiyle karşılaşacak Fenerbahçe Avrupa kupalarındaki 276. karşılaşmasına çıkacak. Sarı-lacivertli takım Avrupa kupalarında bugüne dek oynadığı 275 müsabakada 110 galibiyet ve 109 mağlubiyet yaşarken 56 maçta sahadan beraberlikle ayrıldı. Fenerbahçe, Avrupa kupalarında rakip fileleri 376 kez havalandırırken kalesinde 392 gol gördü. Fenerbahçe 2009-2010 sezonuna dek UEFA Kupası ismiyle oynanan UEFA Avrupa Ligi’nde 137 karşılaşmada boy gösterdi. Sarı-lacivertli ekip bu müsabakalarda 61 galibiyet elde ederken rakiplerine 43 kez kaybetti. 33 müsabaka ise beraberlikle sonuçlandı. Fenerbahçe 193 kez gol sevinci yaşarken kalesindeki 172 gole engel olamadı.

Jose Mourinho: Çok iyi bir takıma karşı oynayacağız

Jose Mourinho değerlendirmelerde bulundu.

Fenerbahçe’de teknik direktör Jose Mourinho, Twente Stadı’nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Takım halinde oynayan bir ekibe karşı mücadele edeceklerini dile getiren 61 yaşındaki teknik adam, “Rakibimizin güçlü yönleri olarak takım olmalarını söyleyebilirim. Takım halinde oynuyorlar. Bunun arkasındaki çalışmaları görüyorsunuz. İyi savunma yapıyorlar, önde baskıda başarılılar. Geri çekilip kompakt oynamayı biliyorlar. Tipik bir Hollanda takımı gibi oynamaktan keyif alıyorlar. Kontra ataklarda da etkililer. Çok iyi bir takıma karşı oynayacağız. Pazar gününden beri bu maç için hazırlanıyoruz. Taktiksel olarak neler yapmamız gerektiğini biliyoruz” dedi. Fenerbahçe’ye gelmekten hiç pişmanlık duymadığını anlatan Mourinho, şöyle devam etti:
“Diğer çalıştığım kulüpleri buradan yüksek platform olarak ayırmam. Her kulübün hedefleri vardır. Kulübe geldiğinizde onların projelerini sahiplenirsiniz. İspanya’yı Real Madrid ile kazanmakla Fenerbahçe ile Türkiye’de şampiyonluk yaşamak arasında bir fark yok. Türk futbolunda hala öğrenmeye çalıştığım şeyler var. Buraya gelme kararımdan hiç pişman değilim.”

Hollanda takımlarına karşı oynamanın zorluğuna da değinen Mourinho, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hollanda takımlarına karşı kazanıyorum, geçmişte kazandım çünkü iyi takımları çalıştırıyordum. Real Madrid ile Ajax’a karşı 4 kere oynamıştım ve burada zaten kazanmanız normal. Benimle bir ilgisi yok çünkü bunu beklersiniz. Eşleşmelerimde bir tane Ajax-Real Madrid maçı kolaydı bir de Manchester United-Ajax finali kolaydı, onun dışında hepsi zordu. Yarın da zor olacak diye düşünüyorum. Ben kazanmaktan hoşlanıyorum, kaybetmekten hoşlanmıyorum. Hollanda takımları her zaman zor ve organizeler. Teknik anlamda üst düzey ve kaliteliler. Özellikle evlerinde oynadıklarında. Bu sene hem Twente hem AZ ile eşleştik ve ikisiyle de deplasmanda oynayacağız. Bunun için ‘mutlu musunuz’ diye sorarsanız hayır değilim.”

 

'Üç Büyükler'in Avrupa hakemleri açıklandı‘Üç Büyükler’in Avrupa hakemleri açıklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.