UEFA gelir dağılımında revizyona gidiyor: Katılamayanların payı arttı, performansın değeri yükseldi

Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA, sağlanan gelirlerden kulüplere dağıtılan paylarda değişikliğe gitti. Buna göre UEFA organizasyonlarına katılmayan kulüplere daha fazla dayanışma primi verilecek.

Spor 8 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
UEFA para dağıtımında yeni ödül dağıtım sistemini açıkladı.

UEFA, kulüplere dağıttığı primlerde revizyona gidiyor. Yapılan açıklamaya göre Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’ne katılım gösteremeyen takımlara aktarılan primlerin oranı gelirlerin yüzde 4’lük kısmıyken bu oran yüzde 7’ye yükseltilecek.

Yeni model 2024-25 sezonunun başıyla hayata geçecek ve 2027’ye kadar uygulanacak. Yapılan açıklamaya göre “Yapılan bu değişikliğin nedeni kulüp futbolunun her seviyede gelişmesini sağlamak. Söz konusu sistem 2024-2027 yıllarını kapsayacak ve dayanışma ödemelerinde yer lig müsabakalarında mücadele eden kulüplerin daha fazla fayda sağlamasını gözetecek” denildi. Açıklamanın devamında “Yeni dönemde UEFA müsabakalarının lig aşamasına kalamayan kulüplere ayrılan pay toplamda yüzde 10’a çıkacak. Ön eleme turlarında elenen kulüpler buradan yüzde 3’lük kısmı alacaklar. Bu aşamaya da katılmayan kulüplere yüzde 7’lik bir pay dağıtılacak. Yıllık 440 milyon euro olmak üzere süreç boyunca 1 milyar 320 milyon euro güvence altına alınıp dağıtıma sokulacak” dendi.

İspanya'da skandal üstüne skandal! Dünya Kupası ödülü Icardi'nin kardeşineİspanya’da skandal üstüne skandal! Dünya Kupası ödülü Icardi’nin kardeşine

UEFA organizasyonlarına katılım sağlamayı başaran kulüpler arasındaki gelir dağılımında da değişikliğe gidildi ve katılıma dayalı pay yüzde 25’ten yüzde 27.5 oranına yükseltilirken performansa bağlı gelirlerdeki dağıtım payı yüzden 30’dan yüzde 37.5’e çıkarıldı. Mevcutta iki sütun olarak ayrılan söz konusu para havuzu böylelikle birleştirilecek ve toplamda yüzde 45 oranından yüzde 35 oranına düşürülecek. UEFA, yaptığı toplantılar ve detaylı teknik araştırmaları tamamladıktan sonra detaylı bir şekilde paylaşımın nasıl yapılacağını duyuracak. Ancak şu kesinki katılım payından ziyade performans bazlı gelirlerin yüksek tutulacağı ortada.

UEFA'dan kadın hakemlere görevUEFA’dan kadın hakemlere görev

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.