Ünal Aysal sessizliğini bozdu: Galatasaray Başkanının yüzü siyasetin avuçlarına sığmaz!

Galatasaray'da 25 Mayıs tarihinde yapılacak başkanlık seçimi öncesi Süheyl Batum'un Sportif A.Ş. Başkanı olarak işaret ettiği Ünal Aysal konuştu. Erden Timur'un saf dışı bırakıldığını söyleyen Aysal kendi başkanlık dönemindeki vizyonu hatırlattı.

Spor 22 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Galatasaray'da seçime sayılı gün kala Ünal Aysal da konuştu.

Galatasaray’da Fenerbahçe yenilgisinden sonra gündem bir anda yeniden cumartesi günü yapılacak seçime döndü. Başkanlık için adaylığını açıklayan Süheyl Batum’un seçilmesi halinde Sportif A.Ş. Başkanı olacağını açıkladığı Galatasaray eski başkanı Ünal Aysal uzun süre sonra sessizliğini bozdu. Odatv’ye konuşan Aysal hem gündeme hem de seçime dair fikirlerini dile getirdi.

– Galatasaray’da şampiyonluk konuşulurken Pazar günü oynanan derbi gözleri yeniden seçimlere çevirdi. Maç sonrası yaşananlara neler söylemek istersiniz?

Aysal: Gerekli cevap yine bizler tarafından verilecektir

“Şampiyonluğumuzu kutlamayı beklediğimiz bir maçtı ancak sonunda yaşananlar bizi çok derinden üzdü. Maç sonrasında yaşananları izah etmek gerekten zor. Her şeyden önce cezalı olan ve stadyuma girmesi yasak olan bir kişi, nasıl Galatasarayımızın kalbi ve evi olan Ali Sami Yen stadımıza girebilmektedir, bunu hem ilgililer hem de TFF değerlendirmelidir. Bizim tarafımızdan bakıldığında da kimse genel sekreterimize tehditvari cümleler kuramaz, stadyum müdürümüzü darp edemez. Galatasaray’a rahatlıkla ulaşabileceğini sanan kişilere gerekli zamanda gerekli cevap yine bizler tarafından verilecektir. Zaten bu konuda Süheyl Hoca ve ekibi gerekli hukuki yollara başvurdu.”

– Peki mevcut Galatasaray yönetiminin stadın kapılarını maç sonrasında açması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aysal: Yaşananlar hepimizi utandırdı

“Bu durum maalesef mevcut yönetim bakımından da tam bir acziyet ve zafiyet göstergesidir. Galatasaray’ın yeterince iyi yönetilmediğinin tipik bir tezahürüdür. Siz, maç sonrası stada gelen ve yasaklı olan rakip kulüp başkanına ve oyuncularına sahanın kapılarını açarak böyle bir tiyatro sergilenmesine müsaade edemezsiniz. Kulübümüzün emektarı olan stat müdürü Ali Çelikkıran’ı onlarca kişi darp ederken sahanın ortasında onu yalnız bırakamazsınız. Kulüp genel sekreteri Eray Yazgan’a Ali Koç parmak sallıyor, “Buradan çıkmazsan dayak yiyeceksin” diyor, Eray Yazgan buna hiçbir cevap veremiyor. Sahada tek yöneticimiz var, karşı koyan yok, rakip kulüp başkanı yöneticimizi kendi evimiz Ali Sami Yen’den kovuyor. Bu durumu hiçbir Galatasaraylı sindiremez. Maç sonunda yönetimin gösterdiği zafiyet bütün Galatasaraylıları ve hepimizi utandırdı. Galatasaray’ın itibarı ve bağımsızlığı, bu yönetim döneminde hiç olmadığı kadar yara aldı. Sportif başarılar geçicidir ama Galatasaray itibarından asla taviz veremez.”

– Süheyl Batum’un listesi kazanırsa Sportif A.Ş. başkanı olacağınız ifade edildi. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Aysal: 2012 vizyonunu devam ettireceğiz

“Süheyl Hoca ve ekip arkadaşları gerçekten Galatasaray’ı çok seven insanlar. Bu zor koşullarda Galatasaray’ın yarınları ve umutları için aday oldular. Kazanılması durumunda Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olmam hususunda teklif getirdiler, ben de kırmadım. İnanıyorum ki seçim kazanılacak ve Sportif A.Ş.’de tekrardan 2012 vizyonunu devam ettireceğiz. Sportif A.Ş. yönetiminde kamuoyunun yakından tanıdığı önemli spor ve iş insanları olacak. Ayrıca Sportif A.Ş. yönetimi içinden üç kişilik bir futbol icra komitesi kuracağız. Burada hem idari, hem teknik, hem mali kısımlarla ilgilenecek arkadaşlarımız olacak. Kulüp yönetimine de bu arkadaşlarımızla beraber tam destek verebilecek bir ekip oluşacak.”

– Adaylık sürecinde Florya meselesi çok konuşuluyor. Florya projesinde neler oluyor?

Aysal: Açıklık getirilmesi gereken ciddi sorular ve sorunlar var

“Biliyorsunuz Galatasaray’ın Riva’da çok ciddi bir gelir kaybı ve zararı oldu. Galatasaray Riva anlaşmasından yüzde 20 alıyor. Düşler Vadisi projesinde villalar natamam teslim ediliyor, yüzde 20 oranını kaba inşaat üstünden telaffuz ediyoruz. Türkiye inşaat piyasasının çok altında bir oran bu. Genel kurul üyelerimizin bunu sorgulaması ve endişelenmesi çok doğal sektörün ileri gelenlerinin verdiği rapor ve bilgilere göre bağımsız bölümler kaba inşaat halinde teslim edildiği için Galatasaray metrekarede bin dolar daha az kazanıyor. Emsal artışıyla birlikte 400 bin metrekare olacağı söylendi projenin, 310 bin metrekarede kaldı. Son fazın teslim tarihi 22 Eylül 2023 olarak sözleşmede belirli ancak satışta sadece 150 villa var, 450 villa ne durumda bilmiyoruz. Aradan geçen sekiz aya rağmen teslim edilmediği gibi temerrüt durumu var ama hukuki haklarımız kullanılmıyor. Kısacası ortada açıklık getirilmesi gereken ciddi sorular ve sorunlar var. Bu da genel kurul nezdinde mevcut yönetim için güven sıkıntısı oluşturuyor.

‘Yöntem kurumsal açıdan sıkıntılı’

Riva’da yaşadığımız travmanın benzerini Florya’da yaşamak istemiyoruz. Florya’da Galatasaray’ın yaklaşık 63 dönüm taşınmazı var. Son alınan 40 dönümlük arazi dernek adına değil yeni kurulan Florya Emlak A.Ş. adına adına alındı, şirketin sahibi de Galatasaray Dijital A.Ş. Temsil ve ilzam yetkilisi de Dursun Özbek’le birlikte Metin Öztürk ve Erden Timur. TTK’ye göre bu arkadaşlarımız Florya Emlak A.Ş. adına kayıtlı bu taşınmazla alakalı her türlü tasarrufta bulunabilir. Bu kurumsal görüntü olarak da sıkıntılı bir durum.

‘Mevcut yönetimin bahsettiği rakamlar beklentinin çok altında’

Burada 98 bin metrekareye yakın satılabilir inşaat alanı var. Emsal artışı, teraslar ve emsal dışı alanlarla birlikte bu 110 bin metrekareyi buluyor. Arkadaşlarımız hemen Florya arazisinin arkasındaki Florya Nivak projesinden ıslak imzalı teklifler aldı. Altı ay sonra bitecek bir proje. Bugün brüt metrekare birim fiyatı 10 bin dolar net metrekare birim fiyatı 13 bin dolar.

Ayrıca bir ek değer olarak Galatasaray’ın bir marka değeri var ve bunun da rakamlara ek değer olarak yansıması doğaldır. Özetle beklenti seviyesi 15 bin dolar dahi olabilir ama diyelim ki minimum 10 bin dolar. Oysa yönetimce telaffuz edilen rakamlar bunun çok altında.”

Dursun Özbek 2011’de Aysal’ın yönetim kurulu listesinde yer almış, aidatını ödemediği için son anda listeden çıkarılmıştı.

– Florya’dan gelir beklentisi yaklaşık olarak ne kadardır?

“Dursun Özbek geçen gün Habertürk’teki yayında “Florya arazisi 150 bin metrekare” dedi. Bu beyana göre 1 milyar 500 milyon dolar. Metrekare 110 bin dediğimizde ise 1 milyar 100 milyon dolar. Ortalama Galatasaray’ın bu projeden elde edeceği satış rakamı bu. Projenin finansmanı için de metrekare birim fiyatı ortalama bin 200 dolar olur. Bundan taşeron kârı düşülse bile Galatasaray’ın cebine girecek paranın 900 milyon dolar olması beklenmelidir. Bu rakam ile Dursun Özbek’in vadettiği rakam arasındaki fark genel kurul üyelerini endişelendiriyor ve zihinlerde gene ciddi bir karmaşa yaratıyor.”

– Mevcut yönetimin bakış açısını nasıl yorumluyorsunuz?

“Mevcut yönetim genel kurulda Florya konusunda sınırları net çizilmiş yetki aldı. 3 Haziran 2022 tarihli lansmanda ve 21 Mart 2023 tarihli televizyon yayınında net bir şekilde yetkiye uygun olarak Galatasaray’ın bu projeyi yapacağını söyledi. Sayın başkan 27 Nisan tarihli bütçe genel kurulunda “avans” alarak 2.3 milyar TL ödeyeceklerini ve Bankalar Birliği anlaşmasından çıkacaklarını söyledi. Avans ne zaman alınır? Satarken alınır. Özellikle işin bu kadar aceleye getirilerek avans işlemine geçilmesi ciddiyetten uzaktır. Bu açıkça genel kurul iradesinin yok sayılmasıdır. Başkanın üyelere, ve alanında uzman üyelerimizin sorularına yanıt verirken bu projeyi bir müteahhitte yaptırmanın doğru olduğunu, hatta yabancı bir firmaya 400 milyon dolara verileceğini söylemiş olması bu projeden de Galatasaray’ın yüklü bir zarar edeceği anlamına geliyor.”

‘Aslolan Galatasaray’ın geleceğidir’

“Galatasaray’ın müzesinde birçok kupa var, tabii ki şampiyonluklar bir spor kulübü için amaçtır. Bizim yönetimimiz dahil son 12 yılda 7 lig şampiyonluğu kazandık ama Galatasaray için bunlar tek ölçü olamaz, sportif başarılar gelip geçidir. Aslolan Galatasaray’ın geleceğidir. İzlediğim kadarı ile Süheyl Batum ve ekibi Galatasaray’ın geleceği için aday olmuştur.”

-Mevcut yönetim içerisinde de Florya konusunda ayrı görüşler olduğu biliniyor. Erden Timur’un bakış açısına sizin değerlendirmeniz ne?

Aysal: Erden Bey saf dışı bırakıldı

“Bu konuda Erden Timur’un bakış açısı doğru olandır. Genel kurula böyle anlatıldı, Erden Bey’i dinledik ve güvendik. Galatasaray için en faydalı yol seçildi ancak bugün Erden Bey de saf dışı bırakılarak bir oldu bittiyle ve de Bankalar Birliği anlaşmasından çıkma bahanesiyle verilen yetkiye aykırı bir yöntemle Florya arazisi de Riva gibi değerinin altında bir bedelle aracı kurumlar vasıtası ile elimizden gitme tehlikesi ile karşı karşıyadır.”

– Dursun Özbek’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum ile verdiği fotoğraf çok tartışıldı. Siz de Galatasaray’da başkanlık yaptınız. Bu fotoğrafa yorumunuz nedir?

Dursun Özbek’in Murat Kurum’la verdiği görüntü çok tartışılmıştı.

‘Galatasaray Başkanının yüzü siyasetin avuçlarına sığmaz’

“Galatasaray ülkenin en büyük sivil toplum örgütü. Biz dünyada örneği olmayan bir şekilde ülkemizin en köklü eğitim kurumundan doğmuş bir kulübüz. Bu yüzden Galatasaray her zaman siyaset üstüdür. Herkesin siyasi fikri muhakkak olacaktır, vardır. Ancak Galatasaray arması altında, Galatasaray başkanı siyaseten taraf olamaz. Bizim genetiğimize aykırı bir durum bu ve ben tüm Galatasaraylıları o fotoğrafın rahatsız ettiğine inanıyorum. Galatasaray başkanlık makamının yüzü siyasetin avuçlarına sığmaz. Aslan kafese sığmaz.”

– Ünal Aysal’ı Galatasaray taraftarı “Çilek” transferlerle hatırlıyor. Desteklediğiniz yönetim kazanırsa yeni çilekler olacak mı?

Aysal: Galatasaray istediği oyuncuyu getirebilecek güçtedir

“Galatasaray’ın kuruluş vizyonu Türk olmayan takımları yenmektir. Hocanın sezon başından beri almak istediği bir sol bek vaktinde getirilmedi diye şahane futbol oynayan bir takım Avrupa hedefinden uzaklaştı ve Sparta Prag’a istemediğimiz bir skorla elendik.

Galatasaray küçülerek büyümez. Marka isimlerle Galatasaray’ı daha önce de buluşturduk, seçilmemiz halinde hocamızın istekleri ve Galatasaray’ın menfaatleri doğrultusunda yine vizyonumuzu devam ettireceğiz, Galatasaray bütün isimlerin üstündedir ve istediği oyuncuyu getirebilecek güçtedir.

Galatasaray Genel Kurulu, eğitimli, elit ve özenle seçilmiş üyelerden teşekkül etmektedir. Genel Kurulumuzun yönetimlerin başarısını taraftarlardan farklı olarak sadece sportif başarılar ile değil, kulübün etik ve kurumsal değerlerine de saygı ve Galatasaray markasının en üst düzeyde temsil edilip edilmediği ile Galatasaray’ın itibarı, bağımsızlığı ve hakları gibi kriterler bazında değerlendireceğine inanıyorum.”

Metin Öztürk sitem etti, Süheyl Batum'dan yanıt geldiMetin Öztürk sitem etti, Süheyl Batum’dan yanıt geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.