Höeness’ten VAR eleştirisi: Eskiden gole sevinirdik, şimdi 5 dakika bekliyoruz
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), VAR kararları öncesinde hakemler arasındaki konuşmaların maçlar sırasında canlı olarak yayınlanmasını reddetti.
Geçen ay oynanan Tottenham- Liverpool maçında Luis Diaz’ın attığı nizami golün VAR hatasıyla ofsayt nedeniyle geçersiz sayılması tartışma başlattı. VAR ekibi ancak oyunun yeniden başlamasından sonra yanlış iletişim nedeniyle bir hata yapıldığını fark etti ve bu noktada kararın değiştirilmesi ise futbol oyun kurallarına aykırıydı. Tartışmaların odak noktasında ise VAR konuşmalarının canlı olarak yayınlanması vardı.
Ajansspor’un haberine göre Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) CEO’su Lukas Brud, VAR kararları öncesinde hakemler arasındaki konuşmaların maçlar sırasında canlı olarak yayınlanmasını ‘kaotik bir deneyim’ olacağı gerekçesiyle uygulamayı düşünmediklerini açıkladı.
ESPN’den Dale Johnson’un haberine göre Brud açıklamasında şunları söyledi: “Hakemler arasındaki konuşmaların maçlar sırasında canlı olarak verilmesi yönünde giderek artan çağrılar var ancak bu, IFAB tarafından yasaklanmış durumda. Çünkü canlı VAR sesinin ‘hakemler için güvensiz bir ortam yaratabileceğine’ dair korkular da var. IFAB, Kadınlar Dünya Kupası’nda da görüldüğü üzere, hakemlerin nihai kararlarını tribündeki seyircilere duyurma denemeleri yaptı ve bunun önümüzdeki yıl yerel müsabakaları da kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor. Ancak bunu bir adım daha ileri götürüp VAR merkeziyle tartışmayı yürütme konusunda bir isteğimiz yok.”
IFAB CEO’su Lukas Brud BBC Radio 5 Live’a şunları söyledi: “Benim bir inceleme sırasında maç görevlileri arasındaki iletişimi gözlemlememe izin verildi. Oldukça kaotik bir durum, olumsuz anlamda değil ama aynı anda konuşan birçok insan var ve herhangi birinin herkesi dinlemesinin ters etki yaratacağını düşünüyorum. Çok sayıda insan aynı anda birbirleriyle konuşuyor. Daha sonra VAR, VAR asistanı, operatörler, hakem ve hatta belki yardımcı hakemler ve dördüncü hakem de konuşuyor ve bu o anda oldukça kaotik bir deneyime dönüşüyor. Karar alma sürecine biraz daha şeffaflık getirmek amacıyla kararların duyurulmasını test etmek için yeşil ışık yaktık, ancak bu noktada iletişimi izleyicilere canlı olarak açmaya hazır değiliz.”
IFAB, VAR kayıtlarının yalnızca maçı takip eden günlerde paylaşılmasına izin veriyor ve Avrupa’nın büyük ligleri bu hususu henüz yeni benimsemeye başlıyor. Premier Lig, bu yılın başlarında “Match Authoritys Mic’d Up” TV programını tanıtan ilk ülke olurken, Serie A da bu ay “Açık VAR” programını başlatmıştı. LaLiga, Bundesliga ve Ligue 1’de ise VAR sesi paylaşılmıyor.